back to top
19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19.6 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θ. Ζαούτης: Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο

Διαβάστε επίσης

«Το μόνο που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι ο εμβολιασμός. Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν από σοβαρή νόσο και θάνατο» τόνισε στον Αθήνα 984 και στην Ελευθερία Κουμάντου, ο Θεοκλής Ζαούτης, Καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Perelman School of Medicine στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

«Πρέπει να καταλάβουμε πως μια επιτυχημένη μακροπρόθεσμη στρατηγική για τον έλεγχο αυτής της πανδημίας είναι να καταφέρουμε να εμβολιάσουμε όσο περισσότερο πληθυσμό μπορούμε με ασφάλεια»

Πρόσθεσε πως υπάρχει η εντύπωση ότι στα παιδιά και στους έφηβους δεν υπάρχει καμιά επίπτωση από τον ιό. «Αυτό είναι λανθασμένο! Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν είναι μόνο η οξεία λοίμωξη, αλλά και ένα πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί μετά την ασυμπτωματική ήπια λοίμωξη που επηρεάζει την καρδιά»

Ανέφερε για τις ηλικίες 12-17 πως υπάρχει μελέτη αποτελεσματικότητας και για το εμβόλιο της pfizer και το moderna. « Αν υπάρχουν πιο σπάνιες παρενέργειες όταν εμβολιάσουμε εκατομμύρια, μπορεί να το δούμε, αλλά αυτές οι σπάνιες παρενέργειες σε καμία περίπτωση δεν απορρίπτουν τα θετικά και την ανάγκη να εμβολιάσουμε αυτές τις ηλικιακές ομάδες»

‘Όπως εξήγησε ο κ Ζαούτης είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι από τη δεκαετία του ’50 και ’60 και μετά, τα υποχρεωτικά παιδικά εμβόλια μείωσαν σημαντικά τη βρεφική και παιδική θνησιμότητα. «Η εξάλειψη της παραλυτικής μορφής πολιομυελίτιδας δεν θα μπορούσε να είχε επιτευχθεί εάν στις αρχές της δεκαετίας του ’60 δεν είχε θεσπιστεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού στα παιδιά» 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα