back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Συρεγγέλα: Έξαρση καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές, μετά την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας

Διαβάστε επίσης

 

Για τις γυναικοκτονίες από τη θεσμική τους πλευρά, τις τελευταίες εξελίξεις και τα πρόσφατα στοιχεία σε σχέση με την αύξηση των καταγγελιών για κακοποιητικές συμπεριφορές, αλλά και το σχεδιασμό περαιτέρω κινήσεων από τους αρμόδιους φορείς, μίλησε  η υφυπουργός Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής, Μαρία Συρεγγέλα, στον ΑΘΗΝΑ 984.

«Αμέσως μετά την καραντίνα διαπιστώθηκε έξαρση καταγγελιών στα συμβουλευτικά κέντρα όπου έγιναν πολλές συνεδρίες με άτομα που κατήγγειλαν κακοποίηση. Σε αντίθεση με την περίοδο της καραντίνας που επικρατούσε σιγή ασυρμάτου, ενώ είχαν πολλαπλασιαστεί οι καταγγελίες στη γραμμή 15900. Η παρούσα κατάσταση δε διαφέρει σε μεγάλο βαθμό. Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι παραπέμπει στην εικόνα του προηγούμενου lock down.» είπε, μιλώντας στην Ελευθερία Κουμάντου.

Στα τέλη Ιουλίου, όπως επισήμανε, θα δημοσιοποιηθούν τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία προκειμένου να υπάρξει σαφέστερη εικόνα και να γίνουν συγκρίσεις με τις καταγγελίες του προηγούμενου μήνα, αλλά και της περασμένης χρονιάς

Με αφορμή τις ανατριχιαστικές υποθέσεις γυναικοκτονιών, σοβαρών κακοποιήσεων και εκμετάλλευσης με διασυνδέσεις και σε κυκλώματα traffiking, που αποκαλύφθηκαν το τελευταίο διάστημα, η υφυπουργός ανέφερε πως από την αναλυτική μελέτη των ποσοστών αυτών σε βάθος χρόνων, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν σοβαρές αλλαγές.  «Ο κόσμος έχει ευαισθητοποιηθεί και εμφανίζεται περισσότερο συνειδητοποιημένος απέναντι σε αυτές τις συμπεριφορές και τα εγκλήματα.
Βοηθούν και τα ΜΜΕ που πλέον δίνουν χώρο και αποκαλύπτουν όσα η κοινωνία άλλοτε αποσιωπούσε και χαρακτήριζε εγκλήματα τιμής ή πάθους. Μέχρι και πρόσφατα δεν είχε γίνει αντιληπτό τι υποκρυπτόταν πίσω από αυτό το πλέγμα.»

Παράλληλα υπογράμμισε τη συμβολή της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αλλαγή νοοτροπίας απέναντι σε αυτές τις παθογένειες. «Ο όρος γυναικοκτονία χρησιμοποιείται επίσημα από το 2009. Γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα σε κάθε χώρα να συλλέγει στοιχεία, να τα προωθεί στις ευρωπαικές αρχές, για να δημιουργούνται στη συνέχεια οι κατάλληλες δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και κινητοποίησης για την αντιμετώπισης του φαινομένου.»

Η κυρία Συρεγγέλα προανήγγειλε τη δημιουργία ειδικών σεμιναρίων για δράστες ή θύτες, στο πλαίσιο της δέσμευσής μας μέσω της Σύμβασης της Κων/πολης από το Συμβούλιο της Ευρώπης, με πόρους του ΕΣΠΑ.
«Τα ειδικά σεμινάρια θυτών έχουν στόχο να τους οδηγήσουν στην κατανόηση των πράξεών τους και στη συνειδητοποίηση του κακού που προξενούν. Έχουν διάρκεια έως και δύο χρόνια, ενώ προς το παρόν γίνονται από δύο ΜΚΟ στη χώρα.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα