back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αιθιοπία: «Σφοδρές μάχες» στην Αφάρ, περιφέρεια που γειτονεύει με την Τιγκράι

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον 20 άμαχοι σκοτώθηκαν και δεκάδες χιλιάδες άλλοι εκτοπίστηκαν σε σφοδρές μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις προσκείμενες στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην περιφέρεια Αφάρ της Αιθιοπίας, που γειτονεύει με την Τιγκράι, δήλωσε χθες Πέμπτη αιθίοπας αξιωματούχος.

Οι μάχες στην Αφάρ (βορειοανατολικά) αποκαλύπτουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του πολέμου στην Τιγκράι, που εξαπέλυσε ο αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ εναντίον των περιφερειακών αρχών, προσκείμενων στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF)· η σύρραξη μέσα σε οκτώ μήνες έχει προκαλέσει χιλιάδες θανάτους και έχει αναγκάσει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.

Την Κυριακή αντάρτες που ανήκουν στο TPLF ανέφεραν πως διεξήγαγαν περιορισμένης έκτασης επιχειρήσεις.

Αλλά ο Μοχάμεντ Χουσέν, αξιωματούχος της εθνικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας αρμόδιος για την περιοχή, είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι επιχειρήσεις του TPLF ήταν ευρείας κλίμακας και ότι οι δυνάμεις των ανταρτών «πέρασαν τα σύνορα με την περιφέρεια Αφάρ και επιτέθηκαν σε αθώες κοινότητες κτηνοτρόφων».

«Οι σφοδρές μάχες συνεχίζονται. Σχεδόν 70.000 άνθρωποι πλήττονται άμεσα και έχουν εκτοπιστεί (…) Πάνω από είκοσι άμαχοι έχουν σκοτωθεί», πρόσθεσε, κατηγορώντας τους αντάρτες πως έχουν την πρόθεση να «καθυποτάξουν» τους κατοίκους της Αφάρ.

Εκπρόσωπος των ανταρτών, ο Γκετάτσου Ρέντα, χαρακτήρισε τον ισχυρισμό ότι οι δυνάμεις του TPLF σκότωσαν άμαχους «ψέματα».

Ο κ. Άμπι, ο κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, έστειλε τον Νοέμβριο του 2020, έπειτα από μήνες εντάσεων, τον ομοσπονδιακό στρατό να επέμβει στην Τιγκράι για να συλλάβει και να αφοπλίσει την ηγεσία του TPLF, δυνάμεις του οποίου κατηγόρησε πως επιτέθηκαν εναντίον στρατοπέδων των ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το TPLF, που κυβερνούσε την επαρχία μέχρι τότε, βρισκόταν σε διένεξη με την κεντρική κυβέρνηση πρακτικά αφότου απώλεσε την εξουσία σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τρία χρόνια νωρίτερα. Η παράταξη αυτή μονοπωλούσε την εξουσία στην Αιθιοπία για τρεις δεκαετίες.

Παρότι η Αντίς Αμπέμπα υποσχόταν πως ο πόλεμος θα ήταν σύντομος και ανακήρυξε τη «νίκη» της στη σύρραξη στα τέλη Νοεμβρίου, μετά την κατάληψη της Μεκέλε, της πρωτεύουσας της Τιγκράι, οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν και τελευταία έχουν πάρει δυσμενή τροπή για την κυβέρνηση του κ. Άμπι. Την 28η Ιουνίου, οι αντάρτες ανακατέλαβαν την Μεκέλε, κατόπιν μεγάλο μέρος της Τιγκράι, εξέλιξη που χαρακτηρίζεται καμπή στη σύρραξη.

Υποσχόμενος να απωθήσει τους μαχητές του TPLF, ο κ. Άμπι κινητοποίησε περιφερειακές δυνάμεις, κυρίως από την Ορόμια, για να πολεμήσουν στο πλευρό του ομοσπονδιακού στρατού.

Οι μάχες στην περιφέρεια Αφάρ εμποδίζουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τιγκράι.

Οχήματα του Παγκόσμιου Προγράμματος Επισιτισμού (ΠΠΕ) δέχθηκαν επίθεση την Κυριακή περίπου 100 χιλιόμετρα από την περιφερειακή πρωτεύουσα Σεμέρα, αναγκάζοντας την υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ να αναστείλει τα δρομολόγια μέσω αυτής της οδού.

Αυτός ο άξονας ήταν ακόμη πιο κρίσιμος για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας τις τελευταίες εβδομάδες, μετά την καταστροφή στα τέλη Ιουλίου δυο γεφυρών στρατηγικής σημασίας σε άλλες οδούς.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών που μπόρεσε να συμβουλευθεί το Γαλλικό Πρακτορείο, στις μάχες ενεπλάκησαν προχθές Τετάρτη Ειδικές Δυνάμεις και τακτικές δυνάμεις του ομοσπονδιακού στρατού με αντάρτες του TPLF σε δύο τομείς που γειτονεύουν προς νότο με την Τιγκράι και προς βορρά με την Αμχάρα, όπου πρόσφατα αναπτύχθηκαν χιλιάδες παραστρατιωτικοί.

Ο οδικός άξονας που συνδέει την Αιθιοπία με το λιμάνι του Τζιμπουτί, ανατολικά της Αφάρ, είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα, που δεν έχει ακτές στη θάλασσα.

Χθες Πέμπτη, ο αξιωματούχος της Πολιτικής Προστασίας διαβεβαίωσε ότι ο δρόμος αυτός είναι «ανοικτός» και «ασφαλής», διαψεύδοντας τις πληροφορίες για το αντίθετο, που χαρακτήρισε «προπαγάνδα» του TPLF.

Στην ίδια την Τιγκράι, όπου δυνάμεις των ανταρτών εξαπέλυσαν πριν από περίπου δέκα ημέρες έφοδο στο νότιο και στο δυτικό τμήμα της περιφέρειας για να διώξει δυνάμεις που ανήκουν στην εθνότητα Αμχάρα, δύο καταυλισμοί που φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες από τη γειτονική Ερυθραία επλήγησαν από τις μάχες.

Ενώ ο ΟΗΕ έκανε λόγο για έναν νεκρό στον έναν από τους καταυλισμούς, η Αιθιοπική Υπηρεσία για τους Πρόσφυγες αναφέρθηκε σε τουλάχιστον έξι πρόσφυγες νεκρούς με υπαιτιότητα των «μαχητών» του TPLF.

Η υπηρεσία κατηγόρησε τους αντάρτες πως ανέπτυξαν βαρύ πυροβολικό στους καταυλισμούς, λεηλάτησαν οχήματα και αποθήκες και εμπόδισαν πρόσφυγες να φύγουν βάζοντάς τους σε «κατάσταση που ισοδυναμεί με ομηρία».

Ο εκπρόσωπος των ανταρτών διαβεβαίωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του TPLF δεν έχουν πρόθεση να βλάψουν πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα