back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κολομβία: Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας κατατέθηκε στο κοινοβούλιο

Διαβάστε επίσης

Η κολομβιανή κυβέρνηση κατέθεσε χθες Τετάρτη στο κοινοβούλιο σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση της αστυνομίας, η οποία επικρίνεται έντονα, τόσο στη χώρα όσο και διεθνώς, για τη βάρβαρη καταστολή των μαζικών κινητοποιήσεων από τα τέλη του Απριλίου.

Το κείμενο πάντως δεν προβλέπει η αστυνομία να πάψει να υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

«Η εθνική αστυνομία πρέπει να παραμείνει μέρος του υπουργείου Άμυνας, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, των απειλών και της βίας που συνεχίζει να αντιμετωπίζει πάντα η Κολομβία», επιχειρηματολόγησε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο υπουργός Άμυνας, ο Διέγο Μολάνο.

Σε μια χώρα βαθιά σημαδεμένη από δεκαετίες εμφύλιας ένοπλης σύρραξης, η αστυνομία δρα σε πεδία όπως «η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, η ασφάλεια των πολιτών (…), η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, και αυτό καθιστά αναγκαίο τον μέγιστο δυνατό συντονισμό της με τις ένοπλες δυνάμεις», πρόσθεσε ο κ. Μολάνο.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει ιδίως καλύτερη εκπαίδευση των αστυνομικών και κυρώσεις σε βάρος όσων δεν δίνουν «πλήρως» τα στοιχεία τους στη διάρκεια συλλήψεων ή εμποδίζουν δημοσιογράφους να καταγράφουν σε βίντεο τις ενέργειές τους.

Η κυβέρνηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη από τα τέλη του Απριλίου με κύμα κοινωνικής αμφισβήτησης. Οι συμμετέχοντες στις μαζικές διαδηλώσεις αξιώνουν περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη και κράτος πιο αλληλέγγυο μπροστά στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα αστυνομικής βαρβαρότητας στην καταστολή των διαδηλώσεων –έχουν σκοτωθεί πάνω από 60 άνθρωποι–, αξιώνουν επίσης να υπάρξει μεταρρύθμιση της αστυνομίας, ιδίως να πάψει να υπάγεται στο υπουργείο Άμυνας.

Στις αρχές Ιουλίου, η Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΔΕΑΔ) είχε στηλιτεύσει τη «δυσανάλογη» και «φονική» αντίδραση των δυνάμεων ασφαλείας στις διαδηλώσεις.

Ανάμεσα στις συστάσεις που υπέβαλε στην κυβέρνηση ήταν η αστυνομία να γίνει πολιτικός θεσμός, επικαλούμενη την «εμμονή στη λογική της ένοπλης σύγκρουσης στην αντίδραση στην κοινωνική κινητοποίηση».

Η κυβέρνηση της δεξιάς υπό τον πρόεδρο Ιβάν Ντούκε, στην εξουσία από το 2018, έχει αντιμετωπίσει αρκετά κύματα αμφισβήτησης. Το πιο πρόσφατο, από τα τέλη Απριλίου, πυροδότησε το σχέδιο αύξησης του ΦΠΑ και διεύρυνσης της φορολογικής βάσης, που πολύ γρήγορα αποσύρθηκε.

Η κινητοποίηση όμως μεταμορφώθηκε κατόπιν σε διαμαρτυρία εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

Χιλιάδες Κολομβιανοί βγήκαν ξανά στον δρόμο προχθές Τρίτη, έπειτα από έναν μήνα αναστολής των διαδηλώσεων.

Συνολικά 70 άνθρωποι συνελήφθησαν σε επεισόδια με την αστυνομία στην Μπογοτά, στη Μεδεγίν και στην Κάλι.

Η αστυνομία «συνέλαβε 70 πρόσωπα, εκ των οποίων 69 επ’ αυτοφώρω, για αδικήματα που διαπράχθηκαν (…) την 20ή Ιουλίου, και ακόμη ένα δυνάμει εντάλματος σύλληψης για ανθρωποκτονία», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε.

Εξάλλου 50 άνθρωποι, 24 πολίτες και 26 αστυνομικοί, τραυματίστηκαν στα επεισόδια, σύμφωνα με το γραφείο του Συνηγόρου του Λαού, ανεξάρτητη δημόσια αρχή αρμόδια για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα