back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μ. Σάττι : Οι «Chórεs» μέσα από τη μουσική, πειραματίζονται στο χορό και στην υποκριτική

Διαβάστε επίσης

 

Όταν συναντώνται το ταλέντο και ο δυναμισμός, με την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης και τη στήριξη κρατικών φορέων, εκβάλλουν μόνο σε καλά αποτελέσματα.

Το μουσικό project του εκπαιδευτικού πυλώνα της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης «Side by Side» έδωσε την ευκαιρία σε μαθήτριες σχολείων της περιοχής να τραγουδήσουν δίπλα σε επαγγελματίες στο θεατράκι της Φωκίωνος Νέγρη, με τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού για να παρουσιάσουν στο κοινό ένα μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακές μελωδίες της Δωδεκανήσου.

Μια ευθεία αναφορά στις μουσικές μας ρίζες, σε σύμπραξη με τη γυναικεία χορωδία Chóres και την έμπνευση της Μαρίνας Σάττι για το πολυφωνικό τραγούδι.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, η ξεχωριστή δημιουργός, με ρίζες από την Κρήτη, το Σουδάν και με πολλές διεθνείς διακρίσεις στις αποσκευές της, μίλησε στον ΑΘΗΝΑ 984 και στον Γιώργο Αποστολίδη.

«Η γυναικεία χορωδία «Chóres» αποτελείται πλέον από 150 μέλη. Εκτός από τη μουσική και το τραγούδι που μελετάμε, το βασικό μας ρεπερτόριο είναι πολυσυλλεκτικό. Περιλαμβάνει τραγούδια της Ελλάδας, των Βαλκανίων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.»

Λειτουργεί στο πλαίσιο της δραστηριότητας της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας WOMO, που ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την διάδοση, προβολή και παρουσίαση κάθε καλλιτεχνικής έκφρασης που προάγει τον πολιτισμό και την τέχνη, με έμφαση στην προώθηση της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όμως δεν είναι μόνο αυτά. «Οι «Chórεs», έχοντας ως κύριο μέσο επικοινωνίας τη μουσική, μελετούν και πειραματίζονται και μέσα από το χορό, την υποκριτική, όπως και το body percussion που υπάγεται στη γενικότερη έννοια της μουσικής μέσα από το ανθρώπινο σώμα. Μις μεθόδου με την οποία μπορεί κανείς να δημιουργήσει μουσική, με ηχηρές κινήσεις και ρυθμικές κρούσεις στο σώμα.»

Στα πρόσφατα πεπραγμένα της Μαρίνας Σάττι, συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, συμμετοχές στα Μιαούλεια στην Ύδρα και βέβαια στην Κυψέλη.

Επειδή, όπως λέει «όλη τη χρονιά δεν είχαμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε από κοντά, προσπαθήσαμε το τελευταίο δίμηνο να κάνουμε όσο περισσότερα πράγματα μπορούμε.
…Στη δράση «Side by Side» της Κυψέλης, οι «Chórεs» έγιναν μέντορες για τα κορίτσια βοηθώντας να ενδυναμωθούν φωνές της γειτονιάς, να μάθουν και μετά  να παρουσιάσουν όλες μαζί τα μουσικά κομμάτια του προγράμματος που διδάχθηκαν.»

Παράλληλα επισημαίνει πως οι κοινές ανησυχίες γύρω από τις εκφραστικές τέχνες, καταργούν τα γεωγραφικά ή ηλικιακά σύνορα, ενισχύουν την αποδοχή και την ένταξη της διαφορετικότητας, την αγάπη στη μάθηση, αλλά και τη συμμετοχή σε μια κοινότητα αλληλοϋποστήριξης.

Αυτή την περίοδο προβάλλεται στο διαδίκτυο «Το τραγούδι της Δομνίτσας», μια παράσταση που είχαν παίξει τα κορίτσια στην Εναλλακτική Σκηνή της Λυρικής, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγγανάρη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα