back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στις φύλακες Δομοκού ο Χρήστος Παππάς – Ποινική δίωξη σε βάρος της 52χρονης για υπόθαλψη εγκληματία

Διαβάστε επίσης

Στις φυλακές Δομοκού οδηγήθηκε την Παρασκευή ο Χρήστος Παππάς. Νωρίτερα, ο φυγόποινος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών στο Εφετείο ο οποίος του επέδωσε το φυλακιστήριο.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση, ο ίδιος δεν επιθυμούσε να μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνται και οι υπόλοιποι συγκρατούμενοι του καταδικασμένοι για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.

Ποινική δίωξη για υπόθαλψη εγκληματία ασκήθηκε από τον εισαγγελέα στην 52χρονη Ουκρανή στο σπίτι της οποίας συνελήφθη ο Χρήστος Παππάς. Η κατηγορούμενη οδηγήθηκε στο Αυτόφωρο για να δικαστεί.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε δηλώσεις του για τη σύλληψη του Χρήστου Παππά τόνισε πως ήταν αποτέλεσμα μεθοδικής και συστηματικής δουλειάς.

Όπως δήλωσε ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, ο Χρήστος Πάπας ισχυρίζεται ότι ήταν περαστικός από το συγκεκριμένο σπίτι όπου συνελήφθη στου Ζωγράφου και ακόμη πως είχε πρόθεση να παραδοθεί.  «Ήθελε να παραδοθεί, μου είχε στείλει μαθαίνω ένα γράμμα αλλά δεν το έχω πάρει ακόμα, ακόμη δεν ξέρω κάτι παραπάνω. Νομίζω πως βρισκόταν στην Αθήνα», είπε ο κ. Σταυριανάκης.

Χθες βράδυ συνελήφθη από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και μια γυναίκα 52 ετών που έκρυβε τον υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής, από τον περασμένο Οκτώβριο στο σπίτι της στου Ζωγράφου. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για Ελληνίδα υπήκοο, με καταγωγή από την Ουκρανία, ομοϊδεάτισσα του υπ’ αριθμόν δύο της Χρυσής Αυγής, η οποία μάλιστα είχε ενεργό πολιτική δράση στον συγκεκριμένο χώρο. Η 52χρονη συνελήφθη για υπόθαλψη και σήμερα θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Χρήστος Παππάς είχε εξαφανιστεί τον Οκτώβριο του 2020, λίγο πριν την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών και 9 μηνών, για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Από τότε καταζητείτο από τις αστυνομικές αρχές και τελικά συνελήφθη απόψε από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.).

Μετά την αρχική ετυμηγορία του δικαστηρίου στις 7 Οκτωβρίου 2020,  ο Παππάς είχε τεθεί υπό επιτήρηση, όπως και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες, έως ότου το δικαστήριο εκδώσει την οριστική απόφασή του περί άμεσης εκτέλεσης ή αναστολής των ποινών.

Τελευταία φορά που η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε τα ίχνη του προτού εξαφανιστεί ήταν την 1η Οκτωβρίου, όταν έδωσε το «παρών» στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας του στην περιοχή του Παπάγου, στο πλαίσιο περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί. Έκτοτε παρέμενε εξαφανισμένος.

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες που ήθελαν τον φυγόποινο υπαρχηγό της Χρυσής Αυγής να έχει φύγει στο εξωτερικό ή να κρύβεται στο Άγιο Όρος, ο δικηγόρος του Περικλής  Σταυριανάκης σημείωσε πως «δεν έβρισκαν έδαφος και πραγματικότητα».

Όπως είπε, για να πας στο εξωτερικό πρέπει να έχεις κάποιο άτομο. «Ήξερα ότι ο Χρήστος Παππάς δεν είχε τέτοιες διασυνδέσεις προς τα έξω», υποστήριξε ενώ σχολιάζοντας την πληροφορία για το μοναστήρι είπε πως δεν είχε καμία ιδιαίτερη σχέση.

Στην ερώτηση αν ο Χρήστος Παππάς ήταν στο ίδιο μέρος όλο αυτό το διάστημα, ο κ. Σταυριανάκης μετέφερε τους ισχυρισμούς του πελάτη του. Όπως είπε, ο ίδιος υποστηρίζει πως ήταν περαστικός από το συγκεκριμένο μέρος.

Αναφορικά με τη σχέση του Χρήστου Παππά με την 52χρονη που τον έκρυβε, ο κ. Σταυριανάκης ανέφερε πως εκείνη ήταν υποψήφια με τον Ηλία Κασιδιάρη για το δήμο της Αθήνας ενώ σε ερώτηση για τους λόγους που τον οδήγησαν στη φυγή απάντησε πως δεν έχει συζητηθεί κάτι με τον πελάτη του.

Τέλος, ο κ. Σταυριανάκης δήλωσε πως γνώριζε πως τις τελευταίες εβδομάδες η αστυνομία είχε κινητοποιηθεί για την υπόθεση με κινήσεις αναζήτησης και εντοπισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες στοιχεία για το κρησφύγετο του Χρήστου Παππά έφτασαν στην Αντιτρομοκρατική την τελευταία εβδομάδα και έκτοτε οργανώθηκε μυστική επιχείρηση παρακολούθησης του διαμερίσματος.

Σε αυτό το διάστημα ο καταζητούμενος δεν εγκατέλειπε το διαμέρισμα. Οι αστυνομικοί χρειάστηκε να ψάξουν και στα σκουπίδια για να εντοπίσουν στοιχεία τα οποία αποδείκνυαν ότι ο Παππάς βρισκόταν όντως εκεί.

Ο Παπάς θεωρείται όχι μόνο ισχυρό στέλεχος του ναζιστικού μορφώματος αλλά και ο πιο στενός συνεργάτης του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, με τον οποίο είναι συνιδρυτές της. Επίσης, οι δύο άνδρες είναι κουμπάροι, καθώς ο Χρήστος Παππάς έχει βαφτίσει την κόρη του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Απολογούμενος στη δίκη της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2019, ο Χρήστος Παππάς είχε αρνηθεί τον ρόλο του «υπαρχηγού» και του «θεωρητικού» της Χρυσής Αυγής, ισχυριζόμενος πως δεν τον εκφράζουν πλέον τα «νεανικά του κείμενα» περί εθνικοσοσιαλισμού, καθώς επρόκειτο για «ιδεολογικές αναζητήσεις ενός 20χρονου» και επίσης πως οι φωτογραφίες του να χαιρετά «με τεταμένη δεξιά» είναι κι αυτές «δεκαετίες πίσω». Όσο για την περίφημη φωτογραφία του να χαιρετά ναζιστικά στον τάφο του Μπενίτο Μουσολίνι στην Βόρεια Ιταλία το 2009, είχε πει πως ήταν απλά μία «ταξιδιωτική διέλευση».

Όπως και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, όταν το 2013 συνελήφθησαν με εντάλματα των Αρχών μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, ο Χρήστος Παππάς χαιρετούσε «με τεταμένη δεξιά» κατά την προσαγωγή του στην Ασφάλεια.

Μάλιστα και αυτός, λίγους μήνες πριν την δολοφονία του μουσικού, επαινούσε την Τοπική Οργάνωση της Νίκαιας ως την πιο δραστήρια της Χρυσής Αυγής. Ο Χρήστος Παππάς απευθυνόμενος στο -κατά τη δικογραφία- τάγμα εφόδου της Νίκαιας, μέλη του οποίου καταδικάστηκαν για την εμπλοκή τους στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έλεγε πως βρίσκεται στην «πρωτοπορία του αγώνα».

Ο Χρήστος Παππάς κρίθηκε προφυλακιστέος στις 3 Οκτωβρίου 2013 μετά την απολογία του για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και κρατήθηκε, προσωρινά, με τον Νίκο Μιχαλολιάκο επί 18 μήνες. Η κρίση ανακριτών και εισαγγελέα υπέρ της προφυλάκισης του υπαρχηγού του ναζιστικού μορφώματος ισχυροποιήθηκε από τη στάση τού τότε κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος να εμφανιστεί στις Αρχές μία ημέρα μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του.

Newsroom Αθήνα 9.84, Μίνα Μουστάκα

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα