back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κ. Καραμανλής: Το θέμα των αρχαιοτήτων κρίθηκε ας μη διχάσει κανείς άλλο τη Θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης

Με κόντρα του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και του τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, για τις αρχαιότητες που απομακρύνθηκαν από τον Σταθμό «Βενιζέλος» του Μετρό Θεσσαλονίκης, ξεκίνησε το 4ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών – ITC 2021 (Infrastructure & Transport Conference), που συνδιοργάνωσαν οι ιστοσελίδες ypodomes.com και metaforespress.gr.

Ο κ. Παππάς έκανε λόγο για καταστροφή του μνημείου και χαρακτήρισε ως «εγκληματική ενέργεια» την απόσπαση των αρχαιοτήτων. «Το θέμα των αρχαιοτήτων κρίθηκε, ας μη διχάσει κανείς άλλο τη Θεσσαλονίκη» απάντησε ο κ. Καραμανλής.

Ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε στην απόφαση του ΣτΕ για το ζήτημα των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου, η οποία, όπως επισήμανε, δεν υποδεικνύει συγκεκριμένη λύση, απλώς ξεκαθαρίζει ότι η απόσπαση των αρχαιοτήτων δεν είναι παράνομη και τόνισε ότι «η απόσπαση κι επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον», κάνοντας λόγο για ανυπολόγιστο όγκο βαρβαρότητας που χρειάζεται για να ξηλωθεί 1,5 στρέμμα αρχαιοτήτων, καθώς τα ευρήματα «πατάνε» στην παλιά Εγνατία. «Θα είναι ένα έγκλημα σε σχέση με την αξία αυτού του μνημείου, θα οδηγήσει στην καταστροφή του. Ενώ θα υπάρξει και μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου».

Απαντώντας ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «από χθες δόθηκε λύση στο πιο επίπονο ίσως από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Το Μετρό Θεσσαλονίκης. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί την οριστική δικαίωση στην πράξη της πολιτικής μας, που είναι η μόνη που εξασφαλίζει και Μετρό και Αρχαία. Κι αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς… Το λέει και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το λέει και ο Δήμος, το λέει και η Περιφέρεια, το λένε και όλες οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και το λέει και η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Ε, πλέον το είπε και η ελληνική Δικαιοσύνη στο ανώτατο επίπεδο!» τόνισε ο κ. Καραμανλής και διεμήνυσε: «Ας μην προσπαθήσει πια κανείς να διχάσει άλλο την πόλη. Σέβομαι κάθε άποψη για τα αρχαιολογικά ευρήματα. Δέχομαι ασφαλώς και ότι σε κάποιες περιπτώσεις τα κίνητρα αυτών που αντιδρούν είναι ειλικρινή. Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνούμε όλοι σε όλα. Όμως, σε μια ευνομούμενη Δημοκρατία η Δικαιοσύνη μίλησε: Το θέμα των αρχαιοτήτων κρίθηκε. Οριστικά. Το έκρινε το πλέον αρμόδιο όργανο. Ας συμφωνήσουμε επιτέλους ότι θα σεβαστούμε τις αποφάσεις».

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα υποδομών, που «ξεμπλοκάρουν» μέσα στο 2021, όπως η Γραμμή 4 του Μετρό και ο Ε65, αλλά και στα νέα έργα, που δρομολογούνται, όπως το Flyover Θεσσαλονίκης, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και τα σιδηροδρομικά έργα νέας γενιάς, καθώς και στην απόφαση του ΣτΕ για το Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός στάθηκε στα δύο σπουδαία έργα που συμβασιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα: Τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας και το Βόρειο Τμήμα του Ε65.

«Και στα δύο αυτά έργα, μέσα στο 2021 θα δούμε να στήνονται εργοτάξια. Το ίδιο ελπίζω ότι θα καταφέρουμε και στον άλλον πολύπαθο οδικό άξονα, Πάτρα-Πύργος. Ενώ άλματα έχουμε κάνει και στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, που πριν λίγες μέρες παρουσιάσαμε με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη», πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα