back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Καββαθάς: Χρησιμοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης της κοινωνίας βάζοντας απέναντι την επιχειρηματική κοινότητα με τους πελάτες

Διαβάστε επίσης

Το πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου της ψυχαγωγίας και της εστίασης που προβλέπει χώρους για αμιγώς εμβολιασμένους και χώρους «μεικτούς», στους οποίους οι επισκέπτες θα υπόκεινται σε τεστ και περιορισμούς, από τις 15 Ιουλίου, όπως ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση, σχολίασε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και Πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στις Ελευθερία Κουμάντου και Ελεωνόρα Ορφανίδου.

«Στέκομαι κριτικά στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης γιατί για μια ακόμη φορά χρησιμοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης της ίδιας της κοινωνίας φέροντας απέναντι την επιχειρηματική κοινότητα με τους πελάτες», είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, σημείωσε ότι πέραν των τεχνικών προβλημάτων που προκύπτουν, υπάρχει και η αύξηση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς σε κάθε εστιατόριο και συναφές κατάστημα θα πρέπει να υπάρχει ένας υπάλληλος ο οποίος θα πραγματοποιεί τον έλεγχο και την ταυτοποίηση των εισερχομένων πελατών, εάν δηλαδή είναι εμβολιασμένοι ή αν έχουν κάνει rapid test, σε περίπτωση που πρόκειται για μεικτό κατάστημα.

Από την άλλη πλευρά, επισήμανε ότι ο κίνδυνος για μείωση του κύκλου εργασιών είναι ορατός και μάλιστα σε μια κακή συγκυρία για τον κλάδο ο οποίος βρίσκεται στη φάση της επανεκκίνησης.

«Δεδομένου ότι το 65% των πολιτών δεν είναι εμβολιασμένο και θα πρέπει να επισκέπτεται μεικτά καταστήματα έχοντας κάνει rapid test που έχει ένα κόστος είκοσι ευρώ ανά έλεγχο, γίνεται αντιληπτό ότι θα μειωθούν οι έξοδοι λόγω κόστους».

Ως προς τούτο, εκτίμησε ότι είναι δύσκολο να υπάρξει μια αντιπρόταση: «Το μόνο που βλέπω εφικτό τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το rapid test να αντικατασταθεί με self test, έτσι ώστε να μειωθεί το κόστος».

Ανέφερε ότι προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε ένα νέο lockdown στην οικονομία και στην κοινωνία με απρόβλεπτες συνέπειες, ο εμβολιασμός είναι το κύριο όπλο που έχουμε στα χέρια μας και γι αυτό θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να πειστούν οι συμπολίτες μας που δεν έχουν μέχρι στιγμής εμβολιαστεί.

Ωστόσο, είπε ότι προκύπτει ένα σημαντικό ζήτημα, σε ότι αφορά στο προσωπικό στα covid free καταστήματα, δεδομένου ότι μπορεί κάποιοι επιχειρηματίες να δεχτούν να έχουν μόνο εμβολιασμένο προσωπικό επομένως να υπάρξουν απολύσεις στον κλάδο.

«Για να χαρακτηριστεί ένα κατάστημα ”covid-free” πρέπει να είναι εμβολιασμένος ο επιχειρηματίας και το προσωπικό του. Πως θα υποχρεώσει κάποιος το προσωπικό να εμβολιαστεί όταν η πολιτεία δεν μπορεί να υποχρεώσει τους πολίτες;»

Και κατέληξε: «Δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος τη χρυσή τομή που να καλύπτει υγειονομικά την κατάσταση και παράλληλα να δίνει το δικαίωμα επιβίωσης στις επιχειρήσεις. Είναι μια δύσκολη άσκηση και έρχεται να προσθέσει έναν ακόμα βαθμό δυσκολίας στην επανεκκίνηση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα