back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Παγκόσμια επαγρύπνηση για το στέλεχος Δέλτα – Κυριαρχεί σε 92 χώρες – Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Το στέλεχος Δέλτα κυριαρχεί πλέον σε 92 χώρες του κόσμου, προκαλώντας ανησυχία για νέα κύματα της πανδημίας, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια ανθρώπους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χρήση μάσκας και την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, όπως κοινωνική απομόνωση, αποφυγή του συνωστισμού και υγιεινή των χεριών, και για τους πλήρως εμβολιασμένους

Στην Ευρώπη η ινδικής προέλευσης παραλλαγή προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς οι χώρες της ηπείρου εγκαταλείπου σταδιακά τα μέτρα προστασίας, ενώ  η Γερμανία και η Γαλλία πιέζουν για συντονισμένη επιβολή καραντίνας σε αφίξεις από χώρες εκτός του μπλοκ, όπου η «Δέλτα» τείνει να επικρατήσει.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) η μετάλλαξη Δέλτα είναι 40 έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα και όλο και περισσότερες χώρες έρχονται αντιμέτωπες με τη νέα αυτή απειλή. Εκτιμάται ότι έως τις αρχές Αυγούστου το 70% των κρουσμάτων στην Ε.Ε. και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ) θα αφορά τη «Δέλτα», ποσοστό που θα αυξηθεί στο 90% έως το τέλος Αυγούστου. Οποιαδήποτε χαλάρωση των καθημερινων μέτρων περιορισμού της μετάδοσης (μάσκες, κοινωνική απόσταση κ.ο.κ.) σε σχέση με τα ισχύοντα στις αρχές Ιουνίου, σημειώνει το ECDC, “θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία και σημαντική αύξηση στα ημερήσια κρούσματα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες “.

Στην Ευρώπη περισσότερο πλήττεται η Βρετανία, όπου η μετάλλαξη Δέλτα έχει αντικαταστήσει το μέχρι πρότινος κυρίαρχο στέλεχος Άλφα που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ της Νοτιοανατολικής Αγγλίας. Η Δέλτα κυριαρχεί επίσης σε Πορτογαλία και Ρωσία, ενώ στο Ισραήλ τα κρούσματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο από την 5η Μαΐου με τη χώρα να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση της μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 18.270 άτομα θετικά στον ιό, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι ο υψηλότερος μετά τις 5 Φεβρουαρίου όπου είχαν καταγραφεί 19.144 κρούσματα. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα άλλα 23 άτομα έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία.

Σύμφωνα με τον τρέχοντα ρυθμό μετάδοσης, η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να αντιπροσωπεύει το 70% όλων των νέων περιπτώσεων στην Ευρώπη έως τις αρχές Αυγούστου.

Το ECDC εξέδωσε προειδοποίηση, επισημαίνοντας πως η άρση των περιοριστικών μέτρων στην Ευρώπη τώρα «θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια γρήγορη και σημαντική αύξηση των ημερήσιων μολύνσεων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με σχετική αύξηση των νοσηλείας και των θανάτων».

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα