back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αθ. Θεοχάρης: Στην Υπηρεσία Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ υπάρχουν αναφορές για παιδιά 13-15 ετών που εμπλέκονται με χρήση παράνομων ουσιών

Διαβάστε επίσης

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, αποτελεί σημείο αναφοράς και ευαισθητοποίησης του καθημερινού αγώνα που απαιτεί η αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης.

Τι είναι όμως αυτό που άλλαξε από το 1987 όταν και καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ως Παγκόσμια Ημέρα, μέχρι και σήμερα, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη για τις επιπτώσεις από τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών;

Στο ερώτημα αυτό απάντησε ο Πρόεδρος του ΔΣ του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) κ. Αθανάσιος Θεοχάρης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαρία Παύλου, ο οποίος -μεταξύ άλλων- έκανε λόγο για ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης, εστιάζοντας στους πυλώνες της πρόληψης, της μείωσης της βλάβης, της θεραπείας και της κοινωνικής επανένταξης.

«Έχουν αλλάξει αρκετά τα πράγματα. Πλέον, έχουμε περάσει σε θεραπευτικές επιλογές είτε με υποκατάσταση είτε με ”στεγνά” προγράμματα και αποτοξινώσεις. Έχουμε μπει σε μια διαδικασία μείωσης της βλάβης των ανθρώπων που κάνουν χρήση και μπορεί για διάφορους λόγους να βρίσκονται στο δρόμο και να μην έχουν ένα περιβάλλον να τους υποστηρίξει . Επίσης, υπάρχει μεγάλη αλλαγή στο κομμάτι της επανένταξης και της πρόληψης που είναι οι βασικοί πυλώνες σε όλο το κομμάτι της αντιμετώπισης της εξάρτησης».

Αναφερόμενος στο σημαντικό κομμάτι της επανένταξης, έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα το οποίο επί της ουσίας δημιουργεί ένα πλαίσιο λειτουργίας του συγκεκριμένου ατόμου που έχει εμφανίσει τα προβλήματα της εξάρτησης και το επανατοποθετεί στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

«Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες και κάποιες ψυχολογικές και ψυχοσυμβουλευτικές μέθοδοι που εφαρμόζονται σε αυτά τα προγράμματα. Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων ενός ανθρώπου που βρέθηκε σε αυτό το δρόμο, πρέπει να συνοδευτεί και από μια εργασιακή τοποθέτηση και από ένα περιβάλλον ασφάλειας. Τα προγράμματα επανένταξής μας είναι ανοιχτά για όλους τους ανθρώπους που έχουν φτάσει σε μια διαδικασία που μπορούν να ενταχθούν, έχοντας προηγουμένως διανύσει ένα δρόμο με διάφορες φάσεις στην πορεία προς την επανένταξη».

Ο κ. Θεοχάρης, τόνισε ότι κατά την περίοδο της πανδημίας και του lockdown, παρατηρήθηκε διατήρηση της χρήσης ουσιών καθώς παρά τους περιορισμούς της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων, φαίνεται ότι βρέθηκαν τα ”κανάλια” που διοχέτευσαν τις ναρκωτικές ουσίες στους ανθρώπους.

Ανέφερε δε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 15.000-16.000 χρήστες ουσιών.

Σημείωσε ως ιδιαιτέρως ανησυχητικό το γεγονός ότι έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας των νεαρών ατόμων και αντίστοιχα των παιδιών που εμφανίζουν μια παράξενη συμπεριφορά η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εξαρτητική κατάσταση.

«Πρόκειται για παιδιά του Γυμνασίου και ίσως και λίγο μικρότερα. Στην Υπηρεσία ‘Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης του ΟΚΑΝΑ υπάρχουν αναφορές και για παιδιά 13-15 ετών που εμπλέκονται με χρήση παράνομων ουσιών και είτε συλλαμβάνονται είτε διώκονται ποινικά».

Μάλιστα, συμβούλεψε τους γονείς να βρίσκονται συνεχώς σε επαγρύπνηση παρατηρώντας οτιδήποτε μπορεί να τους φανεί λίγο διαφορετικό σε σχέση με τα παιδιά τους αλλά και να υπάρχει μια εποπτεία στο που περιηγούνται τα παιδιά και τι site επισκέπτονται στο διαδίκτυο, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν οι οικογένειες πως μπορούν να αναγνωρίσουν μια περίεργη συμπεριφορά.

«Πρέπει οι γονείς να έχουν ανοιχτές τις ”κεραίες” τους για να μπορούν να αφουγκραστούν. Και φυσικά να απευθυνθούν σε ειδικούς. Υπάρχουν τα Κέντρα Πρόληψης σε όλη την επικράτεια που μπορούν να τους βοηθήσουν να αναγνωρίσουν τέτοια σημεία».

Επίσης, υπενθύμισε ότι η Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1031 του ΟΚΑΝΑ παρέχει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις ψυχοτρόπες ουσίες και τη χρήση τους, την πρόληψη και τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, τη θεραπεία και τις υπάρχουσες υπηρεσίες, τον ΟΚΑΝΑ και τα προγράμματά του, εξατομικευμένη συμβουλευτική υποστήριξη βραχείας διάρκειας, άμεση βοήθεια και ψυχολογική υποστήριξη σε καταστάσεις κρίσης, οι οποίες σχετίζονται με τη χρήση ουσιών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα