back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Προεδρικές εκλογές στο Περού: Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν «δίκαιη» τη διαδικασία, παρά τις καταγγελίες περί «νοθείας»

Διαβάστε επίσης

Η αμερικανική διπλωματία περιέγραψε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη την 6η Ιουνίου στο Περού με την έκφραση «υπόδειγμα δημοκρατίας», παρά τις καταγγελίες της υποψήφιας της δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι περί νοθείας και την αξίωσή της να χαρακτηριστούν άκυρα χιλιάδες ψηφοδέλτια που δεν την ευνοούν.

Το εκλογοδικείο μελετά τις προσφυγές των υποψηφίων, αυτές της κυρίας Φουχιμόρι, της κόρης του εγκάθειρκτου σήμερα πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι (1990-2000) και αυτές του υποψήφιου της ριζοσπαστικής αριστεράς Πέδρο Καστίγιο. Το επίσημο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου ίσως καθυστερήσει να ανακοινωθεί αρκετές ημέρες.

«Συγχαίρουμε τις περουβιανές αρχές διότι διεξήγαγαν με ασφάλεια άλλον έναν γύρο ελεύθερων, δίκαιων, προσβάσιμων σε όλους και ειρηνικών εκλογών, παρά τις μεγάλες προκλήσεις της πανδημίας του νέου κορονοϊού», ανέφερε ο Νεντ Πράις, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε στην Ουάσινγκτον.

«Οι πρόσφατες εκλογές αυτές αποτελούν υπόδειγμα δημοκρατίας στην περιφέρεια. Υποστηρίζουμε το να δοθεί χρόνος στις εκλογικές αρχές για να επεξεργαστούν και να δημοσιοποιήσουν τα αποτελέσματα όπως ορίζει η περουβιανή νομοθεσία», πρόσθεσε ο κ. Πράις.

Μετά την επίσημη καταμέτρηση του 100% των ψηφοδελτίων, ο Πέδρο Καστίγιο, 51 ετών, εκπαιδευτικός και συνδικαλιστής, προηγείται με το 50,12% των ψήφων, ή με διαφορά περίπου 44.000 ψήφων. Η κυρία Φουχιμόρι, στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για υπόθεση διαφθοράς, έλαβε 49,87%.

Ωστόσο, ενώ η χώρα ακόμη αναμένει την ανακοίνωση του αποτελέσματος, οπαδοί της υποψήφιας της λαϊκιστικής δεξιάς, ιδίως απόστρατοι, καλούν τις ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν και να αποτρέψουν την ανάδειξη του κ. Καστίγιο στην προεδρία. Το επιτελείο πάντως κάλεσε την επομένη των εκλογών τους πολίτες να «σεβαστούν» την ετυμηγορία της κάλπης.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα