back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Όταν η παράδοση συναντά τη σύγχρονη υψηλή ραπτική 

Διαβάστε επίσης

Το εργαστήρι παραδοσιακού ενδύματος «Αριστοτέχνημα» μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, που διατηρεί στο Άργος, ο Αριστείδης Τζονευράκης, ένας από τους λίγους τεχνίτες που συνεχίζουν την παραδοσιακή τέχνη του ελληνοράπτη, έβαλε τη σφραγίδα του στη πρόσφατη συλλογή του οίκου Dior, Cruise 2022, που παρουσιάστηκε στο Καλλιμάρμαρο.

Τα παραδοσιακά ελληνικά κεντήματα, τα λεγόμενα τερζίδικα, του κ. Τζονευράκη κόσμησαν μια νέα εκδοχή του κλασικού Bar jacket  και μια υφασμάτινη τσάντα Book Tote του οίκου Dior. Επίσης είναι ο ράφτης του εντυπωσιακού  ντουλαμά, που φόρεσε η κα Γιάννα Αγγελοπούλου στην επέτειο της 25ης Μαρτίου 2021.

Η υψηλή ραπτική του Αριστείδη Τζονευράκη

«Στο εργαστήρι μας φτιάχνουμε παραδοσιακές τοπικές φορεσιές, κατασκευάζουμε και σχεδιάζουμε πατρόν πάνω στη τοπική φορεσιά και τοποθέτηση κεντημάτων, έχουμε την τεχνογνωσία για να κάνουμε και πολλά περισσότερα αλλά είμαστε λίγοι», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο Αριστείδης Τζονευράκης. «Το «Αριστοτέχνημα» είναι μια καθαρά οικογενειακή επιχείρηση που αποτελείται από μένα, την σύζυγό μου, την αδελφή μου και επικουρικά την μητέρα μου και την αδελφή της. Διαθέτουμε ένα μικρό βεστιάριο, που το τροφοδοτούμε και το αναπτύσσουμε και από το οποίο προμηθεύονται ενδύματα χορευτικοί σύλλογοι, θεατρικές ομάδες και κάποιοι ιδιώτες, οι οποίοι επιθυμούν να έχουν ένα παραδοσιακό ρούχο».

«Στην πορεία κατασκευάσαμε και κάποια νυφικά βασισμένα σε τοπικές παραδοσιακές φορεσιές, ακολούθησε η συνεργασία με τον οίκο Zeus + Dione, κατασκευάζοντας κεντήματα στις δημιουργίες του και δημιουργώντας εξ ολοκλήρου κάποια κομμάτια, συνήθως, καφτάνια. Πάντα θέλαμε και προσπαθούμε να ενσωματώσουμε το παραδοσιακό ένδυμα, τις παλιές τεχνικές  ραπτικής και κεντήματος στην σημερινή μόδα». 

«Όνειρό μου είναι να μπορέσει η χώρα μας να αξιοποιήσει αυτή την παραδοσιακή τεχνική, να μη χαθεί στον χρόνο, να βρεθούν άνθρωποι που θα συνεχίσουν αυτή τη δουλειά και θα την μεγαλώσουν, θα δημιουργήσουν μια βιομηχανία παραγωγής και εξαγωγής. Ακόμα ένα όνειρό μου, είναι να διδάξω σε νέους ανθρώπους αυτές τις παραδοσιακές τεχνικές. Χρειάζεται υπομονή κόπος και χρόνος αλλά στο τέλος υπάρχει ανταμοιβή, η εκπλήρωση ενός ονείρου» σημειώνει ο κ. Τζονευράκης.

«Παράλληλα από την πολιτεία χρειάζεται ένα στρατηγικό και στοχευμένο πλαίσιο για να στηριχθούμε είτε αυτό αφορά στην φορολογία, την ασφάλιση ή τη ρευστότητα των επιχειρήσεων» επισημαίνει ο κ. Τζονευράκης. «Δεν αρκεί να έχεις ένα όραμα, ιδίως τα τελευταία χρόνια, πριν την πανδημία, ήταν πολύ δύσκολα, για να μπεις σε ένα πρόγραμμα χρειάζεται να έχεις και τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Πολλές φορές άνθρωποι με όραμα και ικανότητες δεν τις έχουν, είναι καταδικασμένοι να παλεύουν. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να στηριχθούν».

Καλλιόπη Ασλανίδου

  • Ετικέτες
  • Dior
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα