back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Δρόμος Εκεχειρίας 2021: Αφιέρωμα στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και στον σύγχρονο Ολυμπισμό

Διαβάστε επίσης

Η Συμπολιτεία Ολυμπίας στο πλαίσιο του «Δρόμου Εκεχειρίας 2021», θέλοντας να συμβάλλει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και να κρατήσει ζωντανή στη μνήμη μας την ιστορία και τις αξίες του τόπου μας αλλά και να γεφυρώσει το αρχαίο με το σύγχρονο, διοργανώνει εκδήλωση η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Ολυμπισμού, στις 7.00 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου της Αθήνας. Στο χώρο του Φουαγιέ του Μουσείου θα λειτουργεί εικαστική έκθεση με τίτλο: «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον».

Στην εκδήλωση θα τιμηθούν οι δύο μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες Γεώργιος Αβέρωφ και Ευάγγελος Ζάππας, μέσω του Ιδρύματος Ευάγγελου Αβέρωφ – Τοσίτσα και της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων, καθώς υπήρξαν οι πρωτεργάτες για την υλοποίηση των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα, αλλά και πρωτοπόροι του κινήματος των εθνικών ευεργετών. Με τις χορηγίες των δύο μεγάλων ευεργετών αναστηλώθηκε το Παναθηναϊκό Στάδιο και έγινε εφικτό να διεξαχθούν στην Ελλάδα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες και κτίσθηκε το Ζάππειο Μέγαρο, το πρώτο κτήριο που ανεγέρθη παγκοσμίως για την εξυπηρέτηση Ολυμπιακών αναγκών.

Εκτός από τους δύο εθνικούς ευεργέτες, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, θα τιμηθούν διακριθέντες αθλητές της Ξιφασκίας, της Τοξοβολίας και της Σκοποβολής από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι σήμερα.

Η εικαστική έκθεση με τίτλο «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον», είναι αφιερωμένη στις ολυμπιακές αξίες, στα αθλήματα που θα τιμηθούν, στους μεγάλους εθνικούς ευεργέτες, αλλά και στον γλύπτη και ζωγράφο Δημήτρη Ταλαγάνη, ο οποίος «έφυγε» από τον COVID-19 και ο οποίος ύμνησε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τα ολυμπιακά ιδεώδη και το σθένος της ελληνικής ψυχής!

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν:

  • Φώτιος Χρήστου – Δρ. Φιλοσοφίας: «Πάλλεσθαι δι’ αρετήν και ελευθερίαν»
  • Τίτος Αθανασιάδης – Δημοσιογράφος, Ιστορικός, Συγγραφέας: «Η Ολυμπιακή Ιδέα και ο Ελληνικός Ευεργετισμός»
  • Αννίτα Πατσουράκη – Ιστορικός της Τέχνης και Επιμελήτρια Εικαστικής Έκθεσης: «Άορ, κοπίς, σφάγανο, τόξον κι όπλον».
  • Ιωάννα Μάστορα – Δρ. Φιλοσοφίας: Επιλογή και Απαγγελία αρχαίων αφιερωματικών κειμένων.
  • Χαιρετισμό θα απευθύνουν: Δρ. Κωνσταντίνος Φίλης: Διευθυντής Διεθνούς Κέντρου Ολυμπιακής Εκεχειρίας και Σοφία Χίντζιου – Κοντογιάννη: Πρόεδρος Συμπολιτείας Ολυμπίας.

Την εικαστική έκθεση επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης κα Αννίτα Πατσουράκη.
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Βουτσινάς Μάριος, Γκούμας Χαράλαμπος, Ζήβας Νίκος, Ζουμπουλάκης Πέτρος, Kelly, Κοροβέση Αγγέλικα, Λαγός Γρηγόρης, Λιντζέρης Γιώργος, Λυραράκη Έλλη, Μήτσου Βαγγέλης, Μπαράκου Νάντια, Μπάρδης Γιάννης, Παγκρατίδης Παγκράτης, Παλάσκα Αλεξάνδρα, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Παπακωνσταντίνου Αλέξανδρος, Παπουτσίδης Νίκος – Γεώργιος, Πατσέλης Αλτίν, Πατσόγλου Αριστείδης, Ρούσσης Γεώργιος, Ρούσσης Εμμανουήλ, Ταζεδάκη Καίτη.

Συμπολιτεία Ολυμπίας Δρόμος Ολυμπιακής Εκεχειρίας

Όλες οι δράσεις διοργανώνονται από τη Συμπολιτεία Ολυμπίας και συνδιοργανώνονται με τις Περιφέρειες Αττικής και Δυτικής Ελλάδος, τους Δήμους Ήλιδας, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Συνεργαζόμενο Φορέα Υποστήριξης το Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Οι δράσεις τελούν υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Τουρισμού, του CISM, της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, της Ένωσης Συμμετασχόντων στους Ολυμπιακούς Αγώνες, του ΕΟΤ και του ΠΣΑΤ.

Τεχνικός φορέα υποστήριξης είναι το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και χορηγοί επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ, ΕΡΤ-3, ΑΘΗΝΑ 9,84, RunningNews.gr, OVImagazine, apopseis.gr, Greekteachers.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους Υποστηρικτές μας για τη στήριξη και συνδρομή τους η οποία συμβάλει τα μέγιστα στην προώθηση και επίτευξη του σκοπού μας: Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, ΑΜΚΕ ΑΙΓΕΑΣ, Avance car rental, FARGECO Hellas, Καλομοίρης ΗΛΒΙΓΑΛ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κορυφής Ηλείας, Ένωση Αγροτών Ηλείας ΙΚΕ, ΟΕΣΗ, Bioilis.

Η είσοδος στην έκθεση είναι από τις 9.00 έως τις 19.00 και σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο των Μουσείων.

Την ημέρα της εκδήλωσης Τετάρτη 23 Ιουνίου θα εφαρμοσθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά της νόσου COVID-19 και η είσοδος θα γίνεται αυστηρά με προσκλήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις στην Αθήνα και στην Ηλεία στην ιστοσελίδα http://routeoftruce.gr/ και στο τηλ. 6942 08 80 15 (Κωνσταντίνος Κοντογιάννης).

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα