back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Αγώνας δρόμου για μεταβιβάσεις ακινήτων, μετά τις νέες αντικειμενικές  

Διαβάστε επίσης

Αύξηση των  μεταβιβάσεων ακινήτων, αγοραπωλησιών, γονικών παροχών και δωρεών, παρατηρείται στις περιοχές, που οι νέες αντικειμενικές αξίες κάνουν άλμα. Οι πολίτες σπεύδουν να αποφύγουν τις αυξήσεις στους φόρους που συμπαρασύρονται από την αύξηση των νέων αντικειμενικών αξιών, στις αρχές του 2022, οπότε και θα τεθούν σε ισχύ. Στις περιοχές, ωστόσο, που μειώνεται η τιμή ζώνης, οι πολίτες ας μην βιαστούν, συμβουλεύουν οι συμβολαιογράφοι.

«Υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος των πολιτών για αγοραπωλησίες που είχαν συμφωνηθεί, για γονικές παροχές και δωρεές και πλέον είναι απτή, ιδίως στις περιοχές της  Αττικής όπου έχουμε μεγάλες αυξήσεις στις αντικειμενικές», λέει στον Αθήνα 9.84, ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου & Δωδεκανήσου Γιώργος Ρούσκας. «Βεβαίως, παραδοσιακά, κατά τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο υπάρχει ενδιαφέρον από τους πολίτες ωστόσο τώρα έχει γίνει μεγαλύτερο.  Από τον Μάιο είχε αρχίσει να φαίνεται το αυξημένο ενδιαφέρον των πολιτών προκειμένου να γλιτώσουν φόρους, και καλά κάνουν. Οι πολίτες που ενδιαφέρονται για ακίνητα σε περιοχές, που μειώνεται η τιμή ζώνης όπως στα Πατήσια, στην Πλατεία Αμερικής, ή  στην  Αχαρνών δεν χρειάζεται να βιαστούν».

Προβλήματα στην διεκπεραίωση

«Θα έχουμε πρόβλημα στην διεκπεραίωση των υποθέσεων κυρίως λόγω θεμάτων, που προκύπτουν από το μέτρο της ηλεκτρονικής ταυτότητας των κτιρίων», επισημαίνει ο κ. Ρούσκας.  «Αν δεν δοθεί παράταση θα μπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίων αποτελεί προϋπόθεση, μετά την 01-07-2021. Πρόκειται για μια απαιτητική και χρονοβόρα διαδικασία, η οποία θα δυσκολέψει τους μηχανικούς.

«Ήδη παρατηρείται ένα «φρακάρισμα» στο σύστημα, όσον αφορά στις περιοχές, που είναι εκτός σχεδίου και έχουν αναπτυχθεί δασικοί χάρτες, εκεί, επιεικώς σας λέω, επικρατεί χάος.  Δεν μεταγράφουν οι υποθηκοφύλακες, κάνουν ότι θέλουν, στέλνονται αντικρουόμενα έγγραφα από το Ελληνικό Δημόσιο, άλλα το υπ. Δικαιοσύνης άλλα το υπ. Περιβάλλοντος. Αν δεν πάρει παράταση η εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας ακινήτων για να ετοιμαστούν και τα τεχνικά επιμελητήρια προβλέπω ότι στα μέσα Ιουλίου θα έχουμε «φρακάρει», τονίζει ο κ. Ρούσκας. 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα