back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης «ζωντανεύει» το Σαββατοκύριακο 12 και 13 Ιουνίου

Διαβάστε επίσης

Τριακόσια έργα τέχνης, πίνακες ζωγραφικής, γκραβούρες βιβλία, επίσημα κείμενα και άλλα τεκμήρια, συγκροτούν μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821.

Μέσω της τεχνικής του projection mapping θα προβάλλονται στις 12 και 13 Ιουνίου σε επιφάνειες εμβληματικών κτιρίων 18 πόλεων της χώρας, με επιλογή των ίδιων των Δήμων και προεξάρχον το κτίριο της Βουλής στην Αθήνα.

«Είναι μια δράση γιορτής. Ένα εικαστικό αφήγημα του Ελληνικού Απελευθερωτικού Αγώνα σε συνεργασία- σε επίπεδο παραχώρησης δικαιωμάτων για τα τεκμήρια- με δεκάδες Οργανισμούς, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το Ιστορικό Μουσείο, όπως και το Μουσείο του Δήμου Αθηναίων» είπε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Κων/νος Κοντογιάννης, στον ΑΘΗΝΑ 984 και στη Μαρία Παύλου.

Το εγχείρημα «Επιθυμία ελευθερίας» αποτελεί κεντρική δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενώ εκτός από την αφήγηση της ιστορίας της Επανάστασης, οι προβολές εμπεριέχουν στοιχεία της νεότερης ιστορίας κάθε πόλης και θα ενισχύονται από την εγκατάσταση ατμοσφαιρικών στοιχείων φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο. Επίσης, το εικαστικό περιεχόμενο επενδύεται από μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση.

Μιλώντας για τα μυστικά αυτού του καινοτόμου εγχειρήματος, ο κ Κοντογιάννης σημείωσε τη συνεισφορά του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (TUC TIE Lab) της Αρχιτεκτονικής Σχολής Πολυτεχνείου Κρήτης.

«Τα καλλιτεχνικά επεισόδια του έργου δημιουργήθηκαν μέσα από μια μεθοδολογική προσέγγιση με την ονομασία visual layering, που δίνει πνοή στα έργα τέχνης, προσδίδοντάς τους βάθος, κίνηση και ήχο με την τεχνική του animation, για να ακολουθήσει η προσαρμογή του υλικού επάνω στις διαστάσεις και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των 18 κτιρίων στα οποία θα προβληθεί….

Στην Αθήνα, είχαμε πολύ καλή συνεργασία με το Δήμο και τον τομέα της ηλεκτροδότησης όπως και στην ασφάλεια.

Οι προβολές είναι 18 λεπτης διάρκειας και θα επαναλαμβάνονται ανά μισάωρο, από τις 21.30 το βράδυ μέχρι και τις 23.30.»

Παράλληλα, η αφήγηση της Επανάστασης θα είναι διαθέσιμη και σε ψηφιακή εφαρμογή

Σύμφωνα με τον κ Κοντογιάννη «Από τον Ιούλιο, δηλαδή περίπου ένα μήνα μετά από τις προβολές θα τεθεί σε λειτουργία και μια ψηφιακή εφαρμογή (app), η οποία, με τη χρήση επαυξημένης πραγματικότητας, θα προσφέρει τη δυνατότητα στους κατοίκους και τους επισκέπτες των 18 πόλεων να παρακολουθούν, μέσω του κινητού τηλεφώνου ή του tablet τους, το οπτικοακουστικό αφήγημα της 12ης και 13ης Ιουνίου.

…Κάθε χρήστης, μετά τη δωρεάν εγκατάσταση της εφαρμογής στη συσκευή του, θα μπορεί να παρακολουθήσει το έργο αφού σταθεί μπροστά από το κάθε κτίριο και στρέψει την κάμερα της συσκευής στην όψη του.
Ακόμα, μέσω της εφαρμογής, που θα είναι διαθέσιμη σε κινητά τηλέφωνα και tablet, Android και iOS, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, θα έχει πρόσβαση σε πληροφορίες για τις δράσεις της Επιτροπής «Ελλάδα 2021.»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα