back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΗΠΑ: 80 εκατομμύρια δόσεις στον Covax

Διαβάστε επίσης

Οι ΗΠΑ θα ανακοινώσουν εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων πώς σχεδιάζουν να διανείμουν 80 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της COVID19 που έχουν δεσμευτεί να χορηγήσουν παγκοσμίως, δήλωσε χθες, Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Άντονι Μπλίνκεν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα Κάρλος Αλβαράδο, ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν θα επικεντρωθεί στην δίκαιη διανομή των εμβολίων και ότι δεν θα συσχετίσει με πολιτικούς λόγους τη διαδικασία αυτή, μια κριτική που κατά καιρούς απευθύνεται στην Κίνα.

“Κάποια στιγμή εντός των δύο επόμενων εβδομάδων — θα ανακοινώσουμε τη διαδικασία βάσει της οποίας θα διανείμουμε αυτά τα εμβόλια, ποια θα είναι τα κριτήρια, πώς θα το κάνουμε”, δήλωσε ο Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του ως υπουργός Εξωτερικών στην Λατινική Αμερική, η οποία αγωνίζεται να θέσει υπό έλεγχο την COVID-19.

“Θα διανείμουμε εμβόλια χωρίς πολιτικές αξιώσεις από αυτούς που θα τα λάβουν”, σημείωσε.

Τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν σημείωσε ότι η κυβέρνησή του θα αποστείλει τουλάχιστον 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και της Johnson & Johnson, πέραν των 60 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca Plc που έχει ήδη προγραμματίσει να δώσει σε άλλες χώρες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει δεχθεί πιέσεις να μοιραστεί εμβόλια κατά της COVID-19 για να βοηθήσει να ανασχεθούν επιδεινούμενα ξεσπάσματα της επιδημίας του νέου κορονοϊού από την Ινδία ως την Βραζιλία, όπου οι υγειονομικοί ειδικοί φοβούνται ότι νέα, πιο μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορονοϊού μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων.

Ο Μπλίνκεν πρόσθεσε ότι στην ανακοίνωση θα δημοσιοποιηθούν τα κριτήρια και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας, αλλά σημείωσε ότι οι ΗΠΑ θα επικεντρωθούν στην δίκαιη διανομή των εμβολίων και θα εργαστούν σε συντονισμό με τον μηχανισμό διανομής εμβολίων COVAX.

Καθώς η εικόνα της επιδημίας της COVID-19 στις ΗΠΑ βελτιώνεται με την προώθηση των εμβολιασμών, η δέσμευση για βοήθεια διαδραματίζει καντρικό ρόλο στην προσπάθεια της αμερικανικής κυβέρνησης να χρησιμοποιήσει τον εφοδιασμό με εμβόλια από τις ΗΠΑ ως εργαλείο για την αντιμετώπιση της κινεζικής και της ρωσικής διπλωματίας των εμβολίων.

Στην ερώτηση αν οι ΗΠΑ προέβησαν σε δεσμεύσεις για την παροχή εμβολίων κατά το ταξίδι αυτό του Μπλίνκεν, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε ότι δεν έγιναν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για κάποια χώρα ή περιοχή.

“Δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η τελική διανομή. Αυτή έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό κυρίως με την επιδημιολογική κατάσταση και με το πού λέει η επιστήμη ότι θα πρέπει να αφιερώσουμε τα εμβόλια αυτά για να αποτρέψουμε περαιτέρω εξάπλωση”, δήλωσε σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ο αξιωματούχος.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος δάνεισε κάποια αχρησιμοποίητα εμβόλια στον Καναδά και το Μεξικό και δώρισε κονδύλια σε μια πολυμερή προσπάθεια εμβολιασμού για φτωχές χώρες, δήλωσε τον Απρίλιο ότι ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί να εξετάζει τις επιλογές του για την αποστολή εντέλει εμβολίων στον Καναδά, την κεντρική Αμερική και αλλού.

Ο πρόεδρος Αλβαράδο δήλωσε ότι η χώρα του ήλπιζε σε μια άμεση ανακοίνωση των σχεδίων για την διανομή των εμβολίων.

Νωρίτερα χθες, Τρίτη, η Παγκόσμια Τράπεζα κάλεσε τις ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν πλεονάζοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα