back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μία βόλτα στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη, με… σακίδιο

Διαβάστε επίσης

Η επιτυχημένη διαδραστική ξενάγηση «Μία βόλτα στο Μουσείο με… σακίδιο» για οικογένειες με παιδιά 4-11 ετών πραγματοποιείται  και πάλι στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στην Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων.

Από Τρίτη έως Κυριακή και από τις 10.00 το πρωί έως τις 5.00 το απόγευμα οι επισκέπτες του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μία εξατομικευμένη περιήγηση. Να δανειστούν το διαδραστικό κίτρινο σακίδιο, που προσφέρει όλες τις απαραίτητες οδηγίες για την περιήγηση στο μουσείο μέσα από χάρτες, αυτοκόλλητα, παιχνίδια μνήμης, επιτραπέζια, κάρτες ζωγραφικής και παζλ που κατευθύνουν  τα παιδιά, με διασκεδαστικό τρόπο, να έρθουν σε επαφή τη βιομηχανική μας κληρονομιά.

«Ουσιαστικά οι επισκέπτες μας, μικροί και μεγάλοι, ανακαλύπτουν μόνοι τους με έναν εναλλακτικό τρόπο το εργοστάσιο φωταερίου την ιστορία του, τη λειτουργία του και τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου», θα πει στον Αθήνα 9.84, η μουσειοπαιδαγωγός του Μουσείου Αργυρώ Μπατσή. «Το διαδραστικό κίτρινο σακίδιο έχει σχεδιαστεί σε δύο εκδοχές και απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά 4-6 ετών και 7-11 ετών. Οι οικογένειες  μπορούν να το δανειστούν από το Industrial Gas Museum Shop ή από το Φυλάκιο της Τεχνόπολης, αφήνοντας την ταυτότητά του, και να το επιστρέψουν πάλι εκεί αφού ολοκληρώσει τη διαδρομή του στο μουσείο. Κάποια από αυτά που περιλαμβάνει το σακίδιο δεν επιστρέφονται και μπορούν τα παιδιά να τα κρατήσουν ως ενθύμιο».

Την Κυριακή 13 Ιουνίου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα μυστικά της διαδραστικής διαδρομής από τους ανθρώπους του μουσείου, που θα βρίσκονται στους μουσειακούς χώρους από τις 11.30 έως τις 13.30 για υποδεχθουν και να καθοδηγήσουν τους επισκέπτες.

Η ανταπόκριση των παιδιών

«Η δράση αρέσει πολύ στα παιδιά και στους γονείς, έχουμε πάρει πολύ θετικά σχόλια», σημειώνει η κα Μπάτση εξιστορώντας μας, ένα πρόσφατο περιστατικό με μια μικρούλα επισκέπτρια 9 ετών. 

«Όταν ανοίξαμε τον Μάιο ήρθε μια οικογένεια η οποία έχει ξανασυμμετάσχει στη δράση τον Σεπτέμβριο, φέρνοντας μαζί της μια φιλική της οικογένεια. Το κορίτσι περίπου 9 ετών μετέφερε με πολύ ενθουσιασμό στον φίλο της όλες τις πληροφορίες για τους εφευρέτες του εργοστασίου, για τη γραμμή παραγωγής του φωταερίου, θυμόταν σχεδόν όλη τη μουσειακή διαδρομή. Αυτή ήταν η καλύτερη αξιολόγηση αυτής της δράσης, που θα μπορούσαμε ποτέ να ζήσουμε», τονίζει η κα Μπάτση προσθέτοντας ότι «το στοιχείο της επανεπίσκεψης και η μεταφορά της πληροφορίας από στόμα σε στόμα είναι πολύ σημαντικά για κάθε μουσειακή δράση».

Τα δύο διαδραστικά σακίδια

Το σακίδιο για τις μικρότερες ηλικίες εστιάζει στην ανακάλυψη της πληροφορίας μέσα από τις αισθήσεις και τη διάδραση, ακολουθώντας την πρωτότυπη αισθητηριακή διαδρομή του μουσείου και τα κίτρινα κουτιά. Τα παιδιά θα αγγίξουν το κωκ και θα αισθανθούν τη ζέστη που υπήρχε μέσα στους φούρνους, θα ακούσουν τον ήχο του φτυαρίσματος του λιθάνθρακα και του κουδουνιού της βάρδιας που καλούσε τους εργαζομένους για δουλειά, θα μυρίσουν τις τρεις χαρακτηριστικές μυρωδιές της περιοχής του Γκαζιού που επικρατούσαν πριν από σχεδόν 100 χρόνια!

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, το διαδραστικό σακίδιο εστιάζει στα κρυμμένα μηχανήματα και σπάνιες εφευρέσεις που κρύβονται μέσα στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου! Μέσα από έναν απίθανο χάρτη των εφευρέσεων, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τις σημαντικότερες εφευρέσεις του εργοστασίου, τους εφευρέτες που κρύβονται πίσω από αυτές καθώς και τις χώρες προέλευσης των μοναδικών αυτών μηχανημάτων που μας ταξιδεύουν στην εποχή της Βιομηχανικής Επανάστασης στην Ελλάδα!

Πληροφορίες

  • Είσοδος: 1 ευρώ
  • Κόστος χρήσης σακιδίου: 3€
  • Ώρες λειτουργίας μουσείου:
    Τρι-Κυ: 10.00-18.00 (Τελευταία είσοδος: 17.00)

Η δράση «Μία βόλτα στο Μουσείο με… σακίδιο» σχεδιάστηκε εν μέσω πανδημίας, οπότε όλα τα υλικά, που χρησιμοποιούνται φτιάχτηκαν έτσι ώστε να απολυμαίνονται.

Η Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, με προτεραιότητα την ασφάλεια επισκεπτών και εργαζομένων, σχεδιάζουν δραστηριότητες τηρώντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Όλες οι δράσεις πραγματοποιούνται σε κτίρια και υπαίθριους χώρους που πληρούν τις υγειονομικές οδηγίες. Απαραίτητη η χρήση μάσκας για παιδιά από 4 ετών και η τήρηση των ενδεδειγμένων αποστάσεων.

Όλες οι δράσεις είναι για περιορισμένο αριθμό ατόμων. Απαραίτητες οι κρατήσεις στο τηλ. 213-0109325, καθημερινά 11.00-17.00

Καλλιόπη Ασλανιδου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα