back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα έρευνα της διαΝΕΟσις: Τι πιστεύουν οι Έλληνες για την πανδημία

Διαβάστε επίσης

Τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με την πανδημία συγκεντρώνει και παρουσιάζει η νέα έρευνας της διαΝΕΟσις.

Πόσο σοβαρά αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο; Πότε πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει η “κανονικότητα”; Πώς ζούμε μέσα στα lockdowns, πόσο τηρούμε τα μέτρα; Τι σκεφτόμαστε για τα εμβόλια; Οι έρευνες αυτές, που μέχρι τώρα ήταν πέντε, έχουν καταγράψει με γλαφυρό και ξεκάθαρο τρόπο τις συνέπειες της κρίσης στις σκέψεις και τις απόψεις των πολιτών και, τελικά, την ίδια την πορεία της πανδημίας μέσα από την κοινωνία μας.

Από την αρχή της πανδημίας η διαΝΕΟσις, δημοσιεύει μια σειρά από έρευνες κοινής γνώμης που στοχεύουν να καταγράψουν τις τάσεις, τις στάσεις και τις αντιλήψεις των Ελλήνων απέναντι στην πρωτοφανή κρίση. Η έρευνα εκπονήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis, στο διάστημα από 7 έως 15 Μαΐου 2021, σε Πανελλαδικό δείγμα 1.101 ατόμων, ηλικίας από 17 και άνω, για να αποτυπωθούν οι στάσεις και οι απόψεις των Ελλήνων σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα από την έρευνα

Μια μορφή «κανονικότητας» πλέον επιστρέφει, τουλάχιστον σε κάποιες πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Όπως φαίνεται από την έρευνα, πλέον σχεδόν 2 στους 3 Έλληνες εργάζονται κανονικά με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας τους (63,8%, από 53,9% τον περασμένο Μάρτιο και μόλις 25,4% τον Απρίλιο του 2020, εν μέσω εκείνου του πρώτου, αξέχαστου lockdown), ενώ 1 στους 5 εργάζονται ακόμη με τηλεργασία. Η μεγάλη αλλαγή, βεβαίως, είναι το ότι έχει μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των εργαζομένων που βρίσκονται σε κάποια μορφή άδειας ή αναστολής.

Οι αλλαγές, όμως, είναι και ψυχολογικές. Από την έκρηξη αισιοδοξίας του Απριλίου του 2020, όταν ένα εκπληκτικό και πρωτοφανές 85,7% του ελληνικού πληθυσμού θεωρούσαν ότι «η χώρα μας κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση», ακολούθησε μια σταδιακή αποκλιμάκωση, μέχρι την προηγούμενη έρευνά μας, τον Μάρτιο του 2021, όταν πια η αισιόδοξη («προς τη σωστή») με την απαισιόδοξη («προς τη λάθος») στάση ήταν σχεδόν ισόπαλη. Τώρα, δύο μήνες μετά, η ψαλίδα ανοίγει πάλι: σχεδόν 6 στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η αισιοδοξία δεν κατανέμεται ομοιόμορφα

Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας αυτή η αισιοδοξία, δεν κατανέμεται ομοιόμορφα σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού. Την ασπάζονται περισσότερο οι μεγαλύτερες ηλικίες: το 70,7% των ηλικίας άνω των 65 θεωρούν ότι πάμε προς τη σωστή κατεύθυνση -αλλά μόνο το 43,8% των ηλικίας 17-24 συμφωνούν. Μεγάλη είναι η διαφορά ανάμεσα στις ηλικίες και στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας: 69,1% των ηλικίας 65+ θεωρούν ότι η διαχείριση της πανδημίας ήταν «σωστή», αλλά 73,9% των ηλικίας 17-24 θεωρούν ότι ήταν «λάθος». Χάσμα γενών, δε, υπάρχει και στην ερώτηση για το πότε θα έπρεπε να γίνει η άρση του lockdown. To 28,5% των ηλικίας 65+ θεωρούν ότι “έπρεπε να είχε γίνει” νωρίτερα από ό,τι έγινε, την ώρα που στις ηλικίες 17-24 την ίδια άποψη έχει το 59,7%.

Βεβαίως, όλη αυτή η αισιοδοξία είναι πλέον μετρημένη, συγκρατημένη και, όπως αναδεικνύεται και από τις υπόλοιπες απαντήσεις, βασισμένη σε έναν ρεαλισμό. Η «αβεβαιότητα» και η «ανασφάλεια» εξακολουθούν να είναι τα πιο έντονα συναισθήματα που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες δηλώνουν ότι τους διακατέχουν. Οι πολίτες εξακολουθούν να φοβούνται τον Covid-19. To 80,4% συμφωνούν -διαχρονικά- ότι «αποτελεί μια σοβαρή απειλή». Οι μισοί θεωρούν “αρκετά” ή “πολύ” πιθανό να προσβληθούν από κορονοϊό (από 32% τον Σεπτέμβριο του 2020) και 2 στους 3 πιστεύουν ότι αν προσβληθούν κινδυνεύουν σοβαρά από τη νόσο -δυο ποσοστά που παραμένουν λίγο-πολύ σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2020, παρόλο το θεαματικά αυξημένο ποσοστό των εμβολιασμένων, που θα δούμε παρακάτω. Εξάλλου, πλέον ένα 6% των Ελλήνων δηλώνουν ότι έχουν νοσήσει οι ίδιοι με Covid-19, ενώ το 12,9% δηλώνουν ότι έχει νοσήσει μέλος του νοικοκυριού τους.

Αβεβαιότητα, ανασφάλεια και άγχος

Η «αβεβαιότητα» και η « ανασφάλεια» εξακολουθούν να είναι τα πιο έντονα συναισθήματα που οι ερωτηθέντες δήλωσαν πως τους διακατέχουν, μια και εξακολουθούν να φοβούνται τον Covid-19.

Το 80,4% συμφωνεί –διαχρονικά- «ότι αποτελεί μια σοβαρή απειλή». Οι μισοί θεωρούν «αρκετά» ή «πολύ» πιθανό να προσβληθούν από κοροναϊό (από 32% το Σεπτέμβριο του 2020) και 2 στους 3 πιστεύουν πως αν προσβληθούν κινδυνεύουν σοβαρά από τη νόσο –δυο ποσοστά που παραμένουν λίγο –πολύ σταθερά από τον Δεκέμβριο του 2020, παρόλο το θεαματικά αυξημένο ποσοστό των εμβολιασμένων. Πλέον, ένα 6% των Ελλήνων δηλώνει ότι έχουν νοσήσει οι ίδιοι από ενώ το 12,9% δηλώνει ότι έχει νοσήσει μέλος του νοικοκυριού τους.

Εμβόλια

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, πάνω από τους μισούς εμβολιασμούς έχουν γίνει με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech (52,6%) ενώ 1 στους 3 έχει εμβολιαστεί με Astra Zeneca. Ένα 12,7% έχει εμβολιαστεί με Moderna και ένα 2,1% με Johnson & Johnson/Jansen – το τελευταίο εμβόλιο που διατέθηκε στη χώρα έως τώρα, το οποίο είχε αρχίσει να χορηγείται μόλις λίγες μέρες πριν από τη διεξαγωγή της έρευνας. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (56,1%) δήλωσε ότι δεν είχε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό, ενώ ένα 42,3% ένοιωσε «κάποιες ελαφριές παρενέργειες».

Το εμβόλιο Pfizer/BioNTech συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις

Με ποιο από τα εγκεκριμένα εμβόλια θα προτιμούσατε να εμβολιαστείτε;

Στην προαναφερόμενη ερώτηση το εμβόλιο Pfizer/BioNTech συγκέντρωσε τις περισσότερες προτιμήσεις (58,3%) με αυτά της Moderna και της Johnson &Johnson /Jansen να ακολουθούν με 13,7% και 10,9%. Μόνο το 4% των ερωτηθέντων επιλέγει το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ το 9,9% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει κάποια προτίμηση. Το 94,4% των ερωτηθέντων συμφωνεί με την άποψη ότι « τα εμβόλια σώζουν ζωές». Και από τους εμβολιασμένους, 2 στους 3 που δήλωσαν πως αισθάνονται «καλύτερα ψυχολογικά» μετά τον εμβολιασμό τους.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 14,3% των Ελλήνων που τον Δεκέμβριο του 2020 απαντούσε στο αν θα εμβολιαστεί με « σίγουρα όχι» πλέον έχει συρρικνωθεί στο 6,2%. Το 13,2% που έλεγαν «μάλλον όχι» είναι πλέον 4,8%. Και αυτοί που απαντούν «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι» μαζί με αυτούς που έχουν ήδη εμβολιαστεί φτάνουν το 87% του δείγματος.

Έχει ενδιαφέρον ότι στις ηλικίες 65+, για τις οποίες η πρόσβαση σε ραντεβού έχει ανοίξει εδώ και πολλές εβδομάδες, και στις οποίες το ποσοστό των ανεμβολίαστων μεταξύ των ερωτηθέντων παραμένει γύρω στο 30%, η μεγάλη πλειοψηφία των ανεμβολίαστων (το 66%) δηλώνουν ότι «σίγουρα ναι», θα εμβολιαστούν.
Γονείς και εμβολιασμός παιδιών

Τι λένε οι γονείς για τον εμβολιασμό των παιδιών τους

Τις τελευταίες μέρες της έρευνας προστέθηκε μια επιπλέον ερώτηση, η οποία έτρεξε σε ένα υποσύνολο του δείγματος – σε περίπου 500 ερωτηθέντες- εκ των οποίων οι 132 είναι γονείς. Οι γονείς ρωτήθηκαν για το αν θα συμφωνούσαν να εμβολιαστούν τα παιδιά τους, αν υπήρχε αυτή η δυνατότητα. Το αποτέλεσμα λόγω του μικρού δείγματος, όπως λένε από τη διαΝΕΟσις, είναι μόνο ενδεικτικό, αλλά έχει ενδιαφέρον: το 58,1% των γονιών δήλωσαν πως δεν θα εμβολίαζαν τα παιδιά τους.

Δείτε συνοπτικά τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα