back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία εξέφρασαν την ανησυχία τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα

Διαβάστε επίσης

Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία εξέφρασαν σήμερα τη σοβαρή τους ανησυχία για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας, καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να συντονίσουν τις ενέργειές τους απέναντι στο μεγαλύτερη εμπορικό τους εταίρο.

Στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση των πρωθυπουργών της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας εδώ και περισσότερους από 15 μήνες οι δύο χώρες εμφάνισαν κοινό μέτωπο απέναντι στην Κίνα.

Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία δημιούργησαν τον προηγούμενο μήνα ταξιδιωτική φούσκα που επιτρέπει τις μετακινήσεις των πολιτών τους χωρίς την υποχρέωση καραντίνας, αφού και οι δύο χώρες έθεσαν υπό έλεγχο την πανδημία covid-19. Με αυτό τον τρόπο ο Αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον μπόρεσε να επισκεφθεί τη Νέα Ζηλανδία και να συναντηθεί με την ομόλογό του Τζασίντα Άρντερν.

Οι συνομιλίες τους επικεντρώθηκαν, μεταξύ άλλων και στην Κίνα, καθώς η Καμπέρα βρίσκεται σε αντιπαράθεση με το Πεκίνο, ενώ το Ουέλινγκτον έχει ενισχύσει τους οικονομικούς δεσμούς μαζί του, βελτιώνοντας τη διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που έχουν συνάψει.

Η προσέγγιση της Νέας Ζηλανδίας στην Κίνα ώθησε πολιτικούς αναλυτές και μέσα ενημέρωσης να σχολιάσουν ότι το Ουέλινγκτον ίσως να μην τηρεί αυστηρή στάση απέναντι στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τις οποίες κατηγορείται η Κίνα.

Η Άρντερν απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς, τονίζοντας ότι η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία έχουν κοινές θέσεις σε θέματα όπως το εμπόριο και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

“Θα δείτε ότι η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν υιοθετήσει με συνέπεια τις ίδιες απόψεις στα θέματα αυτά, οπότε απορρίπτω οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι δεν τηρούμε αυστηρή στάση σε αυτά τα πάρα πολύ σοβαρά θέματα”, επεσήμανε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μόρισον,

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός στήριξε την Άρντερν σημειώνοντας ότι Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία είναι εμπορικά κράτη, όμως υπογράμμισε ότι καμιά από τις δύο δεν εμπορεύεται την κυριαρχία της.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο πρωθυπουργοί εξέφρασαν τις σοβαρές τους ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην επαρχία Σιντζιάνγκ, ενώ ζήτησαν από το Πεκίνο να σεβαστεί τα δικαιώματα των Ουιγούρων και άλλων μουσουλμανικών μειονοτήτων και να επιτρέψει στον ΟΗΕ και σε άλλους ανεξάρτητους παρατηρητές ανεμπόδιστη πρόσβαση στην περιοχή.

Οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Κίνα επιδεινώθηκαν από τότε που η Καμπέρα εξέφρασε τη στήριξή της στη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για την προέλευση του νέου κορονοϊού.

Τους τελευταίους μήνες η Κίνα έχει περιορίσει τις εισαγωγές προϊόντων από την Αυστραλία, όπως κρασί, βόειο κρέας και κριθάρι, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να ανακοινώνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα συστήσει επιτροπή για να επιλυθεί η διαμάχη για το κριθάρι.

Η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει την Αυστραλία στη διαμάχη.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα