back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Στην Ελλάδα το δεύτερο «Λευκό Βέλος» από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Διαβάστε επίσης

Το δεύτερο «Λευκό Βέλος» έφερε στην Ελλάδα από την Ιταλία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Παράλληλα, η εταιρεία ετοιμάζεται να φέρει στη χώρα μας τρένο υδρογόνου, με μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ έφερε το βράδυ του Σαββάτου από τον Ιταλία στην Ελλάδα και το δεύτερο «Λευκό Βέλος». Το τρένο βρίσκεται στο νέο αμαξοστάσιο της Θεσσαλονίκης και περίπου στις 20 Ιουνίου, μαζί με το δίδυμο «αδελφάκι» του, που έφτασε στην Ελλάδα τον Ιανουάριο, θα ξεκινήσουν εμπορικά δρομολόγια στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα.

Τα δύο «Λευκά Βέλη» μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα πάνω 200 χιλιόμ./ώρα, αλλά η υποδομή του ελληνικού σιδηρόδρομου δεν μπορεί να αντέξει ταχύτητες άνω των 160 χιλιομ. Ταχύτητα πάνω από αυτό το όριο μπορεί να επιτευχθεί μόνο στη νέα σιδηροδρομική υποδομή που παραδόθηκε πρόσφατα, Τιθορεά-Δομοκός, και στην Πιερία. Στην περίπτωση πάντως που το «Λευκό Βέλος» τρέξει σε όλη τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη με 160 χιλιόμετρα την ώρα, ο χρόνος διάνυσή της θα πέσει στις τρεις ώρες, από τέσσερις ώρες που είναι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, τρένο υδρογόνου, που είναι η πλέον υπερσύγχρονη τεχνολογία στην Ευρώπη, φέρνει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ. Τα τρένα που κινούνται με κυψέλες υδρογόνου αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και έχουν μηδενικό αποτύπωμα στο περιβάλλον. Ήδη έχουν γίνει δοκιμαστικές λειτουργίες τους στην Γερμανία ενώ έχουν δρομολογηθεί και σε μια γραμμή στην Αγγλία.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα