back to top
20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.5 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ιράν – προεδρικές εκλογές: Ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου Αλί Λαριτζανί υπέβαλε υποψηφιότητα

Διαβάστε επίσης

Ο πρώην πρόεδρος του κοινοβουλίου του Ιράν Αλί Λαριτζανί, μετριοπαθής συντηρητικός και υπέρμαχος της διεθνούς συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου.

Έπειτα από μια μακρά περίοδο δισταγμού, σύμφωνα με τον ιρανικό Τύπο, ο Λαριτζανί που θα γίνει 64 ετών τον Ιούνιο, περίμενε την τελευταία ημέρα της περιόδου εγγραφής των υποψηφίων για να καταθέσει τον φάκελό του στο υπουργείο Εσωτερικών.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που θέτει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. Πρώτη φορά ήταν υποψήφιος το 2005 όταν, προς γενική έκπληξη, στις εκλογές κέρδισε ο λαϊκιστής, υπερσυντηρητικός Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Προσωπικότητα του πολιτικού κατεστημένου του Ιράν ο Λαριτζανί είχε αναλάβει τότε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και τη Δύσης για το θέμα του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, θέση την οποία εγκατέλειψε γρήγορα μετά την εκλογή του Αχμαντινετζάντ, έπειτα από διαφωνία που είχαν οι δύο άνδρες για το ακανθώδες θέμα.

Διετέλεσε πρόεδρος του κοινοβουλίου από το 2008 ως το 2020, όμως έθεσε υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 2020. Αυτή την περίοδο είναι σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν, του αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Αν και συνδέεται με το συντηρητικό κίνημα, δεν θεωρεί ο ίδιος τον εαυτό του συντηρητικό, καθώς εκπροσωπεί τη μετριοπαθή πτέρυγα.

Ως πρόεδρος του κοινοβουλίου ήταν ένας από τους σημαντικούς συμμάχους του απερχόμενου προέδρου του Ιράν Χασάν Ροχανί, ενός μετριοπαθούς που κέρδισε τις εκλογές υποσχόμενος το πολιτικό και διεθνές άνοιγμα του Ιράν και ο οποίος προώθησε και υπέγραψε τη συμφωνία του 2015 από την ιρανική πλευρά.

Η συμφωνία αυτή για το πυρηνικό του πρόγραμμα προσέφερε στο Ιράν την άρση των διεθνών κυρώσεων που του είχαν επιβληθεί με αντάλλαγμα τη δραστική μείωση των πυρηνικών του δραστηριοτήτων και την παροχή εγγυήσεων ότι η Ισλαμική Δημοκρατία δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, το 2018, αυτή κινδυνεύει να καταρρεύσει. Από τον Απρίλιο διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ της Τεχεράνης και των χωρών που έχουν υπογράψει τη συμφωνία (Ρωσία, Κίνα, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία) προκειμένου αυτή να διασωθεί.

Εκτός από την οικονομική κρίση, το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας, την οποία απορρίπτουν οι υπερσυντηρητικοί, αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά διακυβεύματα των εκλογών του Ιουνίου.

“Η εξωτερική πολιτική της χώρας θα πρέπει να έχει στόχο να διευκολύνει τις εξωτερικές σχέσεις με στόχο την οικονομική ανάπτυξη της χώρας”, δήλωσε ο Λαριτζανί αφού κατέθεσε την υποψηφιότητά του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα