back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΟΙ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ 13-05-2021

Διαβάστε επίσης

Η παρουσία των Ελλήνων στις Παραδουνάβιες περιοχές χρονολογείται από τον 15οαι. Μεταξύ των ετών 1711 και 1821 η παρουσία αυτή χαρακτηρίζεται από εντονότερη δράση του ελληνικού στοιχείου. Σύμφωνα με τον Τραγιάν Στογιάνοβιτς (Traian Stoianovich) o Έλληνας Ορθόδοξος έμπορος οργώνει τα Βαλκάνια και τη Μεσευρώπη και ως φορέας νέων ιδεών δίνει πνοή στην πνευματική και κοινωνική αναγέννηση της Βαλκανικής. * Με τον ίδιο θετικό τρόπο έδρασε και στις περιοχές της Ρουμανίας η ελληνική παρουσία. Ο 18οςαι. αποκαλείται «Αιώνας των Φαναριωτών». Πρόκειται για ιδιαιτέρως καλλιεργημένα άτομα με θαυμαστή ευρυμάθεια.
Οι σπουδές τους σε φημισμένα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια και η γλωσσομάθειά τους αποτελούν το εφαλτήριο για την άνοδό τους σε υψηλά αξιώματα στο Δοβλέτι.Λαμπρό παράδειγμα μεταξύ άλλων αποτελεί η περίπτωση του Κωνσταντίνου Μαυροκορδάτου, ο οποίος κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Ρουμανία κατήργησε τα τελευταία ίχνη της δουλοπαροικίας και μεταρρύθμισε την Ακαδημία του Ιασίου εκσυγχρονίζοντας το πρόγραμμα διδασκαλίας και το κτιριακό της συγκρότημα. Ο πρώτος άνθρωπος που του αποδίδεται ο χαρακτηρισμός του Φαναριώτη ήταν ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (1641-1709), παρόλο που δεν ήταν ο πρώτος που κατέλαβε το αξίωμα του Μεγάλου Διερμηνέως της Υψηλής Πύλης. Προηγήθηκε στο αξίωμα αυτό ο Παναγιώτης Νικούσιος (1613-1673).

** (Κώστας Κωστής, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ σελ.33)Με την πάροδο των ετών οι Φαναριώτες δημιούργησαν ξεχωριστή τάξη και ενυμφεύοντο μεταξύ τους, θεωρούσαν δε «βλασφημία αν κάποιος τους αποκαλούσε Γραικούς ή Έλληνες, ενώ αυτοπροσδιορίζονταν ως το περίβλεπτον γένος των Ρωμαίων».*** (Κ.Κούμας, Ιστορία των ανθρωπίνων πράξεων, τ. ΙΒ ́, Βιέννη 1832, σ. 535)Πηγές: * Traian Stoianovich , «Conquering Balkan Orthodox Merchant», Joyrnal of Economic History, 20 (1960) . ss. 233—313 και σε ελληνική μετάφραση «Ο κατακτητής Ορθόδοξος Βαλκάνιος Έμπορος» στον τόμο Η οικονομική δομή των βαλκανικών χωρών στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας, ιε ́-ιθ ́αι. Εισαγωγή επιμέλεια κειμένων:Σπύρος Ασδραχάς, Μέλισσα, Αθήνα, 1979, σς. 289-345)** (Κώστας Κωστής, Τα κακομαθημένα παιδιά της ιστορίας ΕΚΔ. ΠΟΛΙΣ σελ.33)*** Κ.Κούμας, Ιστορία των ανθρωπίνων πράξεων, τ. ΙΒ ́, Βιέννη 1832, σ. 535)

Κείμενα: Παύλος Κουτουζής
Εκφώνηση: Άννα Μπάστα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα