back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ανεβαίνει ο αριθμός των θυμάτων στη Γάζα

Διαβάστε επίσης

Στους 83 ανήλθε ο αριθμός των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές, ανάμεσά τους και 17 παιδιά. Εκατοντάδες οι τραυματίες.

Το ισλαμικό κίνημα Χαμάς ανακοίνωσε σήμερα 16 νέους θανάτους από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας η οποία τελεί υπό τον έλεγχό του, έπειτα από μια ακόμη νύχτα πληγμάτων στον θύλακα και εκτοξεύσεων ρουκετών προς το ισραηλινό έδαφος.

Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Μπένι Γκαντς, διέταξε «μαζική» ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στις ισραηλινές πόλεις με μικτό πληθυσμό Εβραίων και Αράβων κατοίκων λόγω των βίαιων επεισοδίων που σημειώνονται εκεί τις τελευταίες ημέρες.

«Είμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης (…) και είναι τώρα απαραίτητο να ενισχύσουμε μαζικά τις δυνάμεις επί του πεδίου», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας ανακοινώνοντας την ανάκληση δέκα λόχων συνοριοφυλάκων που επιχειρούν συνήθως στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Κλείνει το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Όλες οι πτήσεις με προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ εκτρέπονται προς άλλα αεροδρόμια μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με ανακοίνωση των ισραηλινών αρχών.

Η British Airways, η Virgin Atlantic, η Iberia και η Lufthansa ακύρωσαν σήμερα τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ καθώς οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες ακολουθούν το παράδειγμα αερομεταφορέων των ΗΠΑ και αποφεύγουν τις πτήσεις στο Ισραήλ εν μέσω κλιμάκωσης των συγκρούσεων στην περιοχή.

«Η ασφάλεια των συναδέλφων και των πελατών μας είναι πάντα η βασική μας προτεραιότητα και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση», ανέφερε η British Airways αφού ακύρωσε σήμερα τις πτήσεις της προς και από το Τελ Αβίβ.

Η Virgin Atlantic που εδρεύει στη Βρετανία ακύρωσε πτήση της προς την περιοχή αργά χθες, Τετάρτη, και ανακοίνωσε ότι εξετάζει εάν θα πραγματοποιήσει την πτήση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα το βράδυ.

Η ισπανική αεροπορική εταιρία Iberia επίσης ακύρωσε τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ σήμερα και αύριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο, η οποία πρόσθεσε ότι η εταιρία θα λάβει αποφάσεις αναφορικά με τις μελλοντικές πτήσεις ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης.

Η γερμανική εταιρία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ έως αύριο, Παρασκευή 14 Μαΐου.

«Η Lufthansa παρακολουθεί στενά τη τρέχουσα κατάσταση στο Ισραήλ και συνεχίζει να είναι σε στενή επικοινωνία με τις αρχές, τους φορείς παροχής υπηρεσιών ασφαλείας και το δικό μας προσωπικό εκεί», ανέφερε η εταιρία σε ανακοίνωση. Η Lufthansa ανακοίνωσε ότι αναμένει οι πτήσεις προς το Ισραήλ να επαναληφθούν το Σάββατο, 15 Μαΐου.

Η United Airlines, η Delta Air Lines και η American Airlines ματαίωσαν χθες τις πτήσεις τους μεταξύ ΗΠΑ και Τελ Αβίβ.

Η Virgin Atlantic ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι οι κρατήσεις για το Ισραήλ κατέγραψαν άλμα 250% σε εβδομαδιαία βάση ύστερα από την ανακοίνωση της Βρετανίας ότι το Ισραήλ είναι στις χώρες της ‘πράσινης λίστας’ σε ό,τι αφορά την επανέναρξη των ταξιδιών στο εξωτερικό για λόγους αναψυχής κατά την πανδημία της Covid-19.

Η βρετανική εταιρία easyJet ανακοίνωσε ότι δεν ακυρώνει ακόμα τις πτήσεις της προς το Τελ Αβίβ. Η επόμενη πτήση της είναι από το Βερολίνο και δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη πριν από τις 16 Μαΐου, ενώ η πτήση από το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου προς το Τελ Αβίβ είναι προγραμματισμένη για τις 18 Μαΐου. «Φυσικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση», δήλωσε εκπρόσωπος της easyJet

Διαδηλώσεις στη Γερμανία

Εν τω μεταξύ, διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και των Εβραίων πραγματοποιήθηκαν το βράδυ, της Τετάρτης σε πολλές περιοχές της Γερμανίας, με κυριότερες αυτές στο Γκέλζενκίρχεν και στο Αννόβερο, όπου οι συγκεντρώσεις κλιμακώθηκαν βίαια και διαλύθηκαν τελικά από την Αστυνομία.

Στο Γκέλζενκίρχεν, σύμφωνα με την BILD, συγκεντρώθηκαν περίπου 200 άτομα έξω από τη Συναγωγή της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα κατά των εβραίων, ενώ κρατούσαν σημαίες της Παλαιστίνης, της Τουρκίας και της Αλγερίας. Η Αστυνομία εμπόδισε την τελευταία στιγμή τους συγκεντρωμένους να πλησιάσουν στην Συναγωγή και δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Στο Αννόβερο, η Αστυνομία επενέβη για να διαλύσει συγκέντρωση 550 ατόμων, για λόγους όμως παραβίασης των κανόνων περιορισμού της πανδημίας. Δύο άτομα επιχείρησαν να κάψουν σημαίες του Ισραήλ, φωνάζοντας συνθήματα, όπως «εβραίοι, ο στρατός του Μωάμεθ θα έρθει και πάλι!». Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες για προσβολή εθνικού συμβόλου ξένης χώρας.

Το προηγούμενο βράδυ άγνωστοι έκαψαν σημαίες του Ισραήλ έξω από τις Συναγωγές στη Βόνη και στο Μούνστερ, με αποτέλεσμα οι τοπικές αρχές να ενισχύσουν την προστασία πιθανών στόχων. Ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας ‘Αρμιν Λάσετ δήλωσε σοκαρισμένος από τα γεγονότα και εξέφρασε την συμπαράστασή του στην εβραϊκή κοινότητα του κρατιδίου του.

«Άναυδο» δήλωσε σήμερα το Κεντρικό Εβραϊκό Συμβούλιο της Γερμανίας, σε ανακοίνωσή του για τα επεισόδια της χθεσινής νύχτας: «Οι καιροί, στους οποίους οι Εβραίοι προσβάλλονταν δημόσια στους δρόμους, θα έπρεπε να έχουν παρέλθει προ πολλού. Εδώ πρόκειται για καθαρό αντισημιτισμό και τίποτα άλλο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ η «Πρωτοβουλία κατά του Αντισημιτισμού» στο Γκέλζενκίρχεν, η οποία βρισκόταν επιτόπου όταν ξέσπασαν τα επεισόδια στη Συναγωγή, έκανε λόγο για «τρομακτική κατάσταση», επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα μπορούσε να είχε κλιμακωθεί ακόμη πιο επικίνδυνα, εάν η Αστυνομία δεν είχε σταματήσει το πλήθος λίγα μέτρα από την Συναγωγή.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα