back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μέση Ανατολή: Κλιμακώνεται ο πόλεμος Ισραήλ – Παλαιστινίων – Ρουκέτες και νεκροί και στις δύο πλευρές

Διαβάστε επίσης

Κλιμακώθηκε κατά την διάρκεια της νύχτας ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων της Λωρίδας της Γάζας. Όλα ξεκίνησαν όταν επιχειρηθήκε η έξωση παλαιστιανιακών οικογενειών από την ανατολική Ιερουσαλήμ, ιερή πόλη τόσο για τους Εβραίους, όσο και για τους Άραβες.

Αρχικά, ξέσπασαν ταραχές στην ανατολική Ιερουσαλήμ, αλλά, σύντομα, ενεπλάκησαν τόσο η Χαμάς που διοικεί την Λωρίδα της Γάζας, όσο και άλλες οργανώσεις όπως η Ισλαμική Τζιχάντ.

Νέα πλήγματα

Έπειτα από μια νύχτα που σημαδεύτηκε από ανταλλαγές πυρών, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως τα ξημερώματα ολοκλήρωσε νέα ευρεία «σειρά επιδρομών», πλήττοντας ιδίως «κατοικίες που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς».

Το ισλαμιστικό κίνημα ανέφερε ότι «διαδοχικά πλήγματα» είχαν αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας, χωρίς να διευκρινίσει εάν υπήρξαν θύματα.

Τα νέα πλήγματα, τα πιο εκτεταμένα μετά τον πόλεμο του 2014 στον θύλακα, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ακολούθησαν την εκτόξευση εκατοντάδων ρουκετών τη νύχτα – «χιλίων και πλέον», κατά τον εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού Τζόναθαν Κόνρικους, εκ των οποίων 850 αναχαιτίστηκαν – εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

Κατάπαυση του πυρός;

Τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν χθες βράδυ σε πολλές κοινότητες του Ισραήλ με κατά πλειονότητα αραβικό πληθυσμό. Η αστυνομία ανέφερε πως συνέλαβε 21 πρόσωπα έπειτα από βίαια επεισόδια Τζισρ Α Ζάρκα και Ουάντι Άρα (βόρεια).

Στη Λοντ, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, όπου οι πτήσεις έχουν ανασταλεί προσωρινά, επιβλήθηκε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» έπειτα από «ταραχές» από πλευράς μελών των ισραηλινών Αράβων μετά τον βίαιο θάνατο 25χρονου Άραβα για τον οποίο συνελήφθη 34χρονος Εβραίος.

Εν μέσω της ανάφλεξης της βίας, το ΣΑ του ΟΗΕ συνεδριάζει ξανά, μετά την πρώτη συνεδρίαση τη Δευτέρα, που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει καμία ανακοίνωση, λόγω των επιφυλάξεων των ΗΠΑ, που δεν θεωρούσαν ότι θα ωφελούσε «σε αυτό το στάδιο».

Διπλωματικές πηγές είπαν προχθές στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο ΟΗΕ, με τη βοήθεια του Κατάρ και της Αιγύπτου, προσπαθεί να μεσολαβήσει ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση ανάμεσα στα δύο «ενδιαφερόμενα» μέρη.

Όμως το Κάιρο ανέφερε χθες ότι έχουν αποδειχθεί άκαρπες μέχρι εδώ οι προσπάθειές του να συζητήσει με το Ισραήλ την αποκλιμάκωση.

Ερωτηθείς σχετικά με τη μεσολαβητική προσπάθεια αυτή, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Κόνρικους αποκρίθηκε χθες πως «δεν πιστεύω ότι οι ανώτεροί μου είναι ενήμεροι, ή ότι τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα».

«Ένα χέρι ξύλο»

Στην παλαιστινιακή πλευρά, οι ισραηλινές επιδρομές, που διεξάγονται με μαχητικά αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 35 ανθρώπους, ανάμεσά τους 12 παιδιά, ενώ έχουν τραυματίσει άλλους 230, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Η Χαμάς εκτόξευσε την πρώτη ομοβροντία ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ μετά την ολοσχερή καταστροφή κτιρίου 12 ορόφων στο κέντρο της πόλης της Γάζας, όπου είχαν τα γραφεία τους υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος.

Κάνοντας λόγο περί καταστροφής άλλου, εννιαώροφου κτιρίου, όπου βρίσκονταν τα γραφεία τοπικού τηλεοπτικού σταθμού, οικήματα και εμπορικά καταστήματα, η Χαμάς ανακοίνωσε κατόπιν ότι προχώρησε στην εκτόξευση νέα ομοβροντίας ρουκετών.

«Υπάρχουν ακόμη πολλοί στόχοι στο στόχαστρο, αυτή δεν είναι παρά μόνο η αρχή», διεμήνυσε ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς, ο οποίος ήταν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στη διάρκεια του πολέμου το 2014, ενώ ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υπερθεμάτισε, τονίζοντας πως η Χαμάς θα υποστεί «ένα χέρι ξύλο που δεν το περιμένει».

Στη διάρκεια παρέμβασής του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χαμίγια, δήλωσε από την πλευρά του «έτοιμος» για την κλιμάκωση.

«Αν (το Ισραήλ) θέλει κλιμάκωση, η αντίσταση είναι έτοιμη, αν (το Ισραήλ) θέλει να σταματήσει, είμαστε επίσης έτοιμοι», τόνισε, αξιώνοντας να αποσυρθούν οι ισραηλινές δυνάμεις επιβολής της τάξης από την Πλατεία των Τεμενών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, τρίτο ιερότερο τόπο του Ισλάμ, που έχει μετατραπεί τις τελευταίες ημέρες σε θέατρο βίαιων επεισοδίων ανάμεσα σε ισραηλινούς αστυνομικούς και παλαιστίνιους διαδηλωτές, με πάνω από 700 τραυματίες.

Προειδοποιεί ο ΟΗΕ

Το Ισραήλ και η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς οδεύουν προς «έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας», προειδοποίησε απόψε ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για τη Μέση Ανατολή, Τορ Βένεσλαντ, καλώντας όλες τις πλευρές να βάλουν «αμέσως» τέλος στις συγκρούσεις μεταξύ τους.

«Σταματήστε αμέσως τα πυρά. Αυτή η κλιμάκωση οδεύει προς έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας. Οι επικεφαλής όλων των πλευρών πρέπει να δεσμευτούν για την αποκλιμάκωση. Ένας πόλεμος στη Γάζα θα ήταν καταστροφικός και αυτοί που θα πλήρωναν το τίμημα είναι οι απλοί άνθρωποι», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νορβηγός διπλωμάτης.

Σειρήνες αεράμυνας – 2 άτομα νεκρά από ρουκέτα στην Λόντ

Στο μεταξύ, οι σειρήνες της αεράμυνας, που προειδοποιούν για εισερχόμενες ρουκέτες, ήχησαν στο Τελ Αβίβ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, εν μέσω των σφοδρότερων συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους τα τελευταία χρόνια.

Ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις στην πόλη, μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της Χαμάς, της ισλαμιστικής παράταξης η οποία κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, ότι ο ένοπλος βραχίονάς της προχώρησε στην εκτόξευση 110 ρουκετών εναντίον του Τελ Αβίβ σε αντίποινα για τα πολύνεκρα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα.

Ένας άνδρας κι ένα κορίτσι σκοτώθηκαν σήμερα στην ισραηλινή πόλη Λοντ καθώς επέβαιναν σε αυτοκίνητο που χτυπήθηκε από ρουκέτα η οποία εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας, ενημέρωσε η αστυνομία.

Το κορίτσι, η ηλικία του οποίου δεν δημοσιοποιήθηκε, σκοτώθηκε ακαριαία, ενώ ο άνδρας περίπου σαράντα ετών κηρύχθηκε νεκρός στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία δεν διευκρίνισε αν τα δύο θύματα ήταν γονιός και κόρη.

Οι νέοι θάνατοι αυξάνουν σε πέντε τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ εξαιτίας των ρουκετών που εκτοξεύουν από το βράδυ της Δευτέρας ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Συναγωγή της Λοντ

Νωρίτερα, η Συναγωγή στην πόλη παραδόθηκε στις φλόγες, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, εν μέσω επεισοδίων ανάμεσα σε Άραβες και Εβραίους κατοίκους, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Άραβες φέρονται να σύλησαν συναγωγή στη Λοντ, πόλη που απέχει 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, και κατόπιν να την πυρπόλησαν. Δεκάδες αυτοκίνητα επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων.

Ο δήμαρχος της Λοντ, ο Χαΐρ Ρεβίβο, μίλησε για «εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθεί αμέσως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη.

Σοβαρά επεισόδια ξέσπασαν επίσης στις κατά πλειονότητα αραβικές πόλεις Άκο (βόρεια) και Γιάφα (κοντά στο Τελ Αβίβ).

Εικοσιπεντάχρονος Άραβας σκοτώθηκε από πυρά στη Λοντ. Τριαντατετράχρονος Εβραίος, ύποπτος για την ανθρωποκτονία, συνελήφθη, ενημέρωσε η αστυνομία.

Η Λοντ χαρακτηρίζεται εστία κοινωνικών εντάσεων στο Ισραήλ. Ο δείκτης εγκληματικότητας στην πόλη είναι υψηλός.

Οι ρουκέτες της Χαμάς

Το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ένοπλος βραχίονάς του εκτόξευσε πάνω από 200 ρουκέτες εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ, σε αντίποινα για τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα, συμπεριλαμβανομένου αυτού που προκάλεσε την κατάρρευση δωδεκαώροφου κτιρίου.

Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως βρισκόταν στη διαδικασία εκτόξευσης «110 ρουκετών» εναντίον της μητρόπολης του Τελ Αβίβ και άλλων «100 ρουκετών» εναντίον της πόλης Μπερσέβα «σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον ακινήτων κατοικημένων από αμάχους».

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι συνεχίζει σήμερα τα πλήγματα εναντίον θέσεων των παλαιστινιακών ένοπλων οργανώσεων.

«Τις τελευταίες ώρες» ο ισραηλινός στρατός «έπληξε μεγάλο αριθμό σημαντικών στόχων των τρομοκρατών σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας» και «αυτή τη στιγμή, τα πλήγματα συνεχίζονται», αναφέρεται σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα το γενικό επιτελείο.

Ο Ισλαμικός Τζιχάντ

Ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ, η δεύτερη ισχυρότερη ένοπλη οργάνωση στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα ότι ο στρατιωτικός του βραχίονας εκτόξευσε εκατό ρουκέτες από τον παραθαλάσσιο παλαιστινιακό θύλακα εναντίον της επικράτειας του Ισραήλ.

«Ως τις 05:00, καταφέραμε ισχυρό πλήγμα στον εχθρό (σ.σ.: στο Ισραήλ), εκτοξεύοντας 100 πυραύλους σε αντίποινα για πλήγματα σε κτίρια και αμάχους» στον θύλακα, ανέφερε η οργάνωση, δύο διοικητές της οποίας σκοτώθηκαν στα ισραηλινά πλήγματα.

Νεκρός Παλαιστίνιος στη Δυτική Όχθη

Παλαιστίνιος σκοτώθηκε σε επεισόδια με τον ισραηλινό στρατό στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, με φόντο τη ραγδαία κλιμάκωση της βίας στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Ένας πολίτης» σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στη διάρκεια επεισοδίων στον καταυλισμό προσφύγων Αλ Φαουάρ, κοντά στη Χεβρόνα, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας.

Κατά το WAFA, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, επρόκειτο για τον Χουσέιν Αλ Τίτι, 26 ετών.

Το αρχηγείο της αστυνομίας στη Λωρίδα της Γάζας καταστράφηκε

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι διεξήγαγε νέα σειρά πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, παλαιστινιακό θύλακα όπου η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, στην εξουσία, γνωστοποίησε ότι το αρχηγείο της αστυνομίας καταστράφηκε.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως «έφεραν σε πέρας σειρά επιδρομών, πλήττοντας σπίτια που ανήκαν σε ανώτερα στελέχη» της Χαμάς.

Η ένοπλη ισλαμιστική οργάνωση έκανε γνωστό ότι το γενικό αρχηγείο της αστυνομίας του παραθαλάσσιου θύλακα καταστράφηκε όταν υπέστη αλλεπάλληλα πλήγματα.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα