back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στα ύψη το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης για τις εργασιακές σχέσεις – Ευέλικτο 8ωρο και διευθέτηση χρόνου εργασίας

Διαβάστε επίσης

Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης για τις εργασιακές σχέσεις.  Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός των επομένων ημερών, αφού προηγηθεί δημόσια διαβούλευση των ρυθμίσεων που περιλαμβάνει,  έχει ήδη αναδειχθεί σε πεδίο σφοδρής πολιτικής και κοινωνικής αντιπαράθεσης.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει μετατρέψει “το ψέμα σε επάγγελμα και την πολιτική εξαπάτηση σε δεύτερη φύση”.

Αφορμή ήταν το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε το υπουργείο Εργασίας να κηρύξει ως υποχρεωτική την κλαδική σύμβαση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, η οποία περιλαμβάνει πρόβλεψη για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Ειδικότερα:

Κατά τη θερινή και τη χειμερινή τουριστική περίοδο (1η Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου και 15 Δεκεμβρίου – 15 Φεβρουαρίου), εφόσον η πληρότητα του ξενοδοχείου υπερβαίνει το 70 %, οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να εργάζονται πέραν του 5θήμερου και κατά τις ημέρες ανάπαυσής τους, τις Κυριακές και τις αργίες.

Οι επιχειρήσεις επιτρέπεται να απασχολήσουν τους μισθωτούς, πέραν του ανωτάτου ορίου της ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας και μέχρι μία ώρα ημερησίως, χωρίς να καταβάλουν πρόσθετη αμοιβή εξ αιτίας αυτής της υπέρβασης, υπό την προϋπόθεση ότι ο μέσος όρος των ωρών εβδομαδιαίας εργασίας υπολογιζόμενος επί περιόδου οκτώ το πολύ εβδομάδων, δεν υπερβαίνει τον αριθμό των 40 ωρών εργασίας.

Η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, απάντησε ότι ο Κωστής Χατζηδάκης είτε αδυνατεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση που προωθεί η κυβέρνηση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι οδηγεί σε εργασιακό Μεσαίωνα.

Εντωμεταξύ, το Κίνημα Αλλαγής με ανακοίνωση του ζητά την απόσυρση τoυ επίμαχου νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε ψέματα για να κρύψει την αλήθεια: “Για την έξοδο από την κρίση θα δουλέψουν λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερες ώρες, με λιγότερα λεφτά!”

Τα συνδικάτα, αντιμετωπίζουν τις  χθεσινές κινητοποιήσεις ως την έναρξη του κύκλου των αντιδράσεων και ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, η αξιωματική αντιπολίτευση προειδοποιεί για “μάχη του κόσμου της εργασίας μέχρι το τέλος”, ενώ η κυβέρνηση σηκώνοντας το γάντι κάνει λόγο για fake news του ΣΥΡΙΖΑ και “βιομηχανία ψεμάτων”.

Με αυτά τα δεδομένα, οι υπό προώθηση ρυθμίσεις αντιμετωπίζονται εντελώς διαφορετικά από τα εμπλεκόμενα μέρη. Τα κυριότερα σημεία της αντιπαράθεσης είναι τα εξής : 

 

– Αντιπολίτευση και συνδικάτα υποστηρίζουν ότι με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο η κυβέρνηση καταργεί το 8ωρο και καθιερώνει το 10ωρο εργασίας.

Η Κυβέρνηση απαντά ότι το 8ωρο ήταν, είναι και θα παραμείνει κατοχυρωμένο. Το νομοσχέδιο, δίνει την δυνατότητα αυξημένης άδειας ή τετραήμερης εβδομαδιαίας εργασίας.

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας σε αρκετές περιπτώσεις, ενώ έχει εφαρμοστεί και επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε συγκεκριμένες εταιρείες όπως: ο ΟΤΕ, η Alpha Bank, o Παπαστράτος, η ΗΒΗ, κλπ.

– Αντιπολίτευση και συνδικάτα: Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας ουσιαστικά καταργούνται οι υπερωρίες.

Κυβέρνηση:

Οι υπερωρίες όχι μόνο δεν καταργούνται με το νομοσχέδιο, αλλά ενισχύονται.

Αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο, που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος.

– Αντιπολίτευση και συνδικάτα: Με την αύξηση των υπερωριών δημιουργούνται εξαντλητικές συνθήκες εργασίας για τους εργαζόμενους, ενώ δεν διασφαλίζονται παράλληλα οι απολαβές τους.

Κυβέρνηση: Το νέο νομοσχέδιο, με την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας διασφαλίζει ακόμη περισσότερο τα δικαιώματα των εργαζομένων και συγκεκριμένα την καταγραφή του χρόνου εργασίας και των υπερωριών, ούτως ώστε να μην «κλέβουν» οι εργοδότες τους εργαζόμενους, και αρά να καταβάλλονται πλήρως οι υπερωρίες.

– Αντιπολίτευση και συνδικάτα: Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο απελευθερώνονται οι απολύσεις. 

Κυβέρνηση:

Οι απολύσεις δεν απελευθερώνονται. Προωθείται ειδική διάταξη με διευρυμένο κατάλογο σε σχέση με τους λόγους για τους οποίους απαγορεύεται πλήρως να γίνει μια απόλυση. Πέραν λοιπόν της απαγόρευσης απόλυσης για λόγους καταγωγής, φύλου, θρησκείας, σεξουαλικού προσανατολισμού, συνδικαλιστικής δραστηριότητας κ.α. προστίθενται και άλλοι λόγοι απαγόρευσης:

Παράδειγμα 1: Απαγορεύεται η απόλυσή πατέρα για 6 μήνες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του.

Παράδειγμα 2: Εργοδότης προτείνει στον εργαζόμενο να προχωρήσουν σε διευθέτηση του χρόνου εργασίας και εκείνος αρνείται. Ο εργοδότης προχωρά σε απόλυση, η οποία καθίσταται αυτομάτως άκυρη.

Παράδειγμα 3: Εργαζόμενος με τηλεργασία ασκεί το θεσπιζόμενο με το νομοσχέδιο «δικαίωμα της αποσύνδεσης» (δηλαδή δεν εργάζεται πέραν του συμφωνημένου ωραρίου) και ο εργοδότης τον απολύει για αυτό το λόγο, με την απόλυση να καθίσταται αυτομάτως άκυρη.

-Αντιπολίτευση και συνδικάτα: Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο περιορίζεται το δικαίωμα στην απεργία, στην εκπροσώπηση των εργαζομένων και μπαίνουν εμπόδια στη συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων. 

Κυβέρνηση: Το δικαίωμα στην απεργία είναι κατοχυρωμένο σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι κατοχυρωμένο στο Σύνταγμά μας και είναι αυτονόητα κατοχυρωμένο και στο νέο νομοσχέδιο για την Προστασία της Εργασίας.

Στόχος του νομοσχεδίου είναι απλώς να θεσπιστούν κανόνες διαφάνειας για τη λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων προκειμένου οι όποιες αποφάσεις να μη λαμβάνονται από οργανώσεις-σφραγίδες.

Παράλληλα, στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι η συνδικαλιστική πίεση των εργαζομένων να στρέφεται εναντίον των εργοδοτών και της κυβέρνησης και όχι εναντίον της κοινωνίας. Γι’ αυτό θεσπίζεται ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία (33%) σε κλάδους κοινής ωφέλειας (μετρό, κλπ.) κατά την διάρκεια της απεργίας.

– Αντιπολίτευση και συνδικάτα: Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο καταργείται η κυριακάτικη αργία.

Κυβέρνηση:

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να έχει τις περισσότερες απαγορεύσεις για την εργασία τις Κυριακές, σε σχέση με τις πιο πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Απλώς, ευθυγραμμιζόμενη με πρακτικές που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ και της ΕΕ, προσθέτει στις εξαιρέσεις που ήδη ισχύουν στον γενικό κανόνα και καθιστούν εφικτή την εξυπηρέτηση των καταναλωτών σε εστιατόρια, καφέ και άλλες υπηρεσίες εστίασης -και όχι μόνο- τις Κυριακές και ορισμένους επιπρόσθετους κλάδους, όπως οι αποθήκες, τα logistics, τα κέντρα δεδομένων, αλλά και οι εξωσχολικές δράσεις, η μηχανογράφηση και οι εξετάσεις έκδοσης διπλωμάτων. Η εργασία την Κυριακή αμείβεται με προσαύξηση 75%, ενώ παρέχεται δικαίωμα να δοθεί αναπληρωματική ημέρα ανάπαυσης την αμέσως επόμενη εβδομάδα.

– Αντιπολίτευση και συνδικάτα: Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο είναι οδοστρωτήρας των εργασιακών δικαιωμάτων, αντεργατικό στο σύνολό του που οδηγεί στον μεσαίωνα. 

Κυβέρνηση: Πρόκειται για μεγάλη παρέμβαση ως προς την προστασία της εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς:

  • Ρυθμίζει την τηλεργασία θεσπίζοντας το «δικαίωμα αποσύνδεσης». Το δικαίωμα δηλαδή του εργαζόμενου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη πέραν του συμφωνημένου ωραρίου. 
  • Στηρίζει τους εργαζόμενους γονείς με την ενίσχυση της άδειας πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών, ενώ ενισχύεται και η γονική άδεια, καθώς θα είναι πλέον επιδοτούμενη για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς, αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία. 
  • Θεσπίζει σειρά από νέες άδειες και δικαιώματα, όπως την άδεια φροντιστή για εργαζόμενους με συγγενείς που έχουν ανάγκη σημαντικής φροντίδας, το δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας, το δικαίωμα ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών (τηλεργασία, ευέλικτο ωράριο εργασίας ή μερική απασχόληση).
  • Εισάγει για πρώτη φορά μέτρα για τη βία και την παρενόχληση στους χώρους εργασίας μέσω της κύρωσης της Σύμβασης της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης, αλλά και υιοθετώντας σειρά επιπλέον αυστηρών μέτρων. 
  • Εισάγει σειρά από προβλέψεις για την συνδικαλιστική εκπροσώπηση, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων σε συνεργατικές πλατφόρμες, όπως τα delivery, courier κ.λπ. 
  • Εξισώνει τις αποζημιώσεις απόλυσης των εργατοτεχνιτών, που μέχρι σήμερα υπολογίζονταν σε λίγα μεροκάματα, με εκείνες των υπαλλήλων, που ισοδυναμούν με μισθούς έως και 12 μηνών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα