back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πρεσβευτής ΕΕ στο Πεκίνο: Η ΕΕ δεν επιθυμεί «κλιμάκωση» με την Κίνα

Διαβάστε επίσης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί «κλιμάκωση» με την Κίνα, μετά τις κυρώσεις που έλαβαν αμφότερες οι πλευρές για το θέμα της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα, διαβεβαίωσε ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα.

Τον Μάρτιο, οι Ευρωπαίοι επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους τους οποίους κατηγορούν ότι καταπατούν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα). Το Πεκίνο απάντησε επιβάλλοντας κυρώσεις σε προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως ευρωβουλευτές.

Η αντιπαράθεση αυτή φαίνεται να θέτει σε κίνδυνο την επικύρωση της συμφωνίας για τις επενδύσεις στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Κίνα στα τέλη του 2020, όμως ο πρεσβευτής Νικολά Σαπουί εμφανίστηκε αισιόδοξος σε συνέντευξη Τύπου.

«Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά τίποτα δεν θα εμποδίσει την ΕΕ να λέει ό,τι επιθυμεί να πει όπου επιθυμεί», είπε. Παρά τις εντάσεις, οι επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην Κίνα και τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζονται και το Πεκίνο «μοιάζει να επιθυμεί να συνεχισθεί ο διάλογος», είπε ο πρεσβευτής.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις επενδύσεις, παραδέχθηκε ότι οι κινεζικές κυρώσεις εναντίον ευρωβουλευτών δεν βοηθούν στην επικύρωσή της. Είπε, όμως, πως συνεχίζονται οι εργασίες με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου για τη σύνταξη του τελικού κειμένου της συμφωνίας, που θα μπορούσε να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο στα τέλη αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, Γκέοργκ Βούτκε, ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας για τις επενδύσεις, εμφανίστηκε ωστόσο σήμερα λιγότερο αισιόδοξος.

Η συμφωνία «δεν θα υλοποιηθεί προτού περάσει πολύς καιρός», παραδέχθηκε, σε άλλη συνέντευξη Τύπου. Όπως είπε, θέτοντας στο στόχαστρο ευρωβουλευτές, το κομμουνιστικό καθεστώς κατάφερε ένα «δυσανάλογο» πλήγμα στη συμφωνία. «Είναι σαφές πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα κάνει τίποτα που έχει σχέση με αυτή τη συμφωνία για τις επενδύσεις όσο δεν αίρονται οι (κινεζικές) κυρώσεις», εκτίμησε.

Ο Βούτκε εξέφρασε την ανησυχία του μετά την πολεμική που έθεσε στο στόχαστρο τον Μάρτιο επιχειρήσεις όπως η σουηδική H&M, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο μποϊκοτάζ στην Κίνα επειδή δεν αγόρασε βαμβάκι της Σιντζιάνγκ όπου οι Ουιγούροι υπόκεινται σε αναγκαστική εργασία, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις βρίσκονται «μεταξύ σφύρας και άκμονος» και είναι «δύσκολο να λειτουργήσουν σε αυτήν την κατάσταση», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα