back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η Μόσχα θα ανταπαντήσει εάν κλιμακωθεί η διαμάχη με την Πράγα

Διαβάστε επίσης

Η Ρωσία διαμήνυσε ότι θα ανταπαντήσει έναντι των όποιων τιμωρητικών μέτρων λάβει η Τσεχία σε βάρος Ρώσων διπλωματικών υπαλλήλων ενώ η διαμάχη κατασκοπείας μεταξύ των δυο χωρών απειλεί να κλιμακωθεί με νέο γύρο απελάσεων.

Η Ρωσία απέλασε την Κυριακή 20 Τσέχους διπλωμάτες, αφού η Πράγα είχε απελάσει 18 Ρώσους μία ημέρα νωρίτερα. Χθες, Τετάρτη, η Τσεχία ζήτησε η Μόσχα να επιτρέψει την επιστροφή και των 20 υπαλλήλων της στη Μόσχα έως σήμερα, διαφορετικά θα βρεθεί αντιμέτωπη με περαιτέρω απελάσεις διπλωματών από την Πράγα.

Η διαμάχη είναι η εντονότερη μεταξύ των δύο χωρών από το τέλος της κομμουνιστικής περιόδου το 1989 και έρχεται σε μια περίοδο υψηλής έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση. Παράλληλα, έχει οδηγήσει το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφράσουν τη στήριξή τους προς την Τσεχία, η οποία είναι μέλος και των δύο μπλοκ.

«Οι σύμμαχοι εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τις αποσταθεροποιητικές ενέργειες που συνεχίζει να διαπράττει η Ρωσία στην ευρω-ατλαντική περιοχή, συμπεριλαμβανομένων ενεργειών σε συμμαχικό έδαφος, και στέκονται απολύτως αλληλέγγυοι προς την Τσεχική Δημοκρατία», ανέφεραν σε ανακοίνωση οι 30 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Μόσχα έχει αρνητική εικόνα για την «υστερία» της Πράγας.

Την περασμένη εβδομάδα, η Μόσχα απέλασε επίσης διπλωμάτες από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τις ΗΠΑ ως αντίποινα για την απέλαση δικών της υπαλλήλων.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε τις ξένες δυνάμεις χθες, Τετάρτη, κατά την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους να μην παραβιάσουν τις «κόκκινες γραμμές» της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Μόσχα θα τους κάνει να το μετανιώσουν.

Οι Τσέχοι είπαν ότι η απώλεια 20 υπαλλήλων τους ουσιαστικά παρέλυσε τη λειτουργία της πρεσβείας τους στη Μόσχα, που είναι πολύ μικρότερη από τη ρωσική αποστολή στην Πράγα.

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, κατηγόρησε τις τσεχικές αρχές ότι κάνουν ‘παράσταση’ και δεσμεύθηκε ότι η Μόσχα θα ανταπαντήσει εάν η Πράγα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες έναντι Ρώσων διπλωματών.

«Εάν (είμαστε) στην πορεία αντιπαράθεσης που επέλεξε η Πράγα, τότε θα υπάρξει κατάλληλη απάντηση», δήλωσε η Ζαράχοβα στον ραδιοφωνικό σταθμό Govorit Moskva, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η Πράγα απέλασε 18 Ρώσους, τους οποίους ταυτοποίησε ως αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, αφού υποστήριξε ότι δύο Ρώσοι κατάσκοποι, που κατηγορούνται για δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα στη Βρετανία το 2018, είναι τα πρόσωπα πίσω από τη φονική έκρηξη σε τσεχική αποθήκη πυρομαχικών τρία χρόνια νωρίτερα.

Η Ρωσία έχει αρνηθεί τις κατηγορίες, τις οποίες το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει «προκλητικές και μη φιλικές». Η Ζαχάροβα είπε ότι η Πράγα δεν έχει στηρίξει με αποδεικτικά στοιχεία τις κατηγορίες της για υποτιθέμενη ανάμειξη της Ρωσίας στην έκρηξη.

Τα σχόλια αυτά έγιναν μία ημέρα αφού η ίδια δήλωσε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα καλέσει και πάλι σήμερα τον Τσέχο πρεσβευτή.

Οι δύο ύποπτοι που κατονομάστηκαν από την Πράγα, γνωστοί με τα ψευδώνυμα Ρουσλάν Μποσίροφ και Αλεξάντερ Πετρόφ, φέρονται να είναι μέλη της ελίτ μονάδας 29155 της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών GRU.

Η Βρετανία απήγγειλε ερήμην σε βάρος τους κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας μετά τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του με τον νευροτοξικό παράγοντα Novichok στην αγγλική πόλη Σόλσμπερι το 2018.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα