back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η δεύτερη ζωή του Ωδείου Αθηνών – Το σχέδιο εκσυγχρονισμού του μνημείου

Διαβάστε επίσης

Το Ωδείο Αθηνών, ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της πρωτεύουσας, περνά σε νέα εποχή, μέσα από την αποπεράτωση και τον εκσυγχρονισμό των κτιριακών του εγκαταστάσεων, αλλά και την ψηφιοποίηση του ιστορικού αρχείου του.

1976 Έναρξη Εργασιών Κατασκευής – Θεμελίωση

Το αυστηρό αρχιτεκτονικό κτίριο του Ιωάννη Δεσποτόπουλου με επιρροές της σχολής  Bauhaus και του αθηναϊκού μοντερνισμού, που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου και Ρηγίλλης ετοιμάζεται να πάρει μια δεύτερη ζωή. Το Ωδείο Αθηνών χαρακτηρίστηκε το 2017 ως μνημείο νεώτερης πολιτιστικής κληρονομιάς «λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής, τεχνικής και καλλιτεχνικής σημασίας του» Ο εκσυγχρονισμός του κτιρίου βασίζεται στις νέες νομικές, πολιτισμικές και θεσμικές και χωροταξικές ανάγκες, που ήταν αδύνατο να προβλεφθούν από τον αρχιτέκτονα τη δεκαετία του ‘50 που άρχισε να σχεδιάζει το κτίριο, με την σύγχρονη φιλοσοφία λειτουργίας κτιρίων- πολιτιστικών χώρων αλλά πάντα με σεβασμό στην αρχιτεκτονική ιστορία του.

1968-1972 Οριστική Μελέτη Κτιρίου

Το 60% των δυνατοτήτων του κτιρίου έμενε ανεκμετάλλευτο

Μάρτιος 2021 εκσυγχρονισμός ART SPACE

Μέχρι σήμερα το 60% των δυνατοτήτων του κτιρίου έμενε ανεκμετάλλευτο. Στόχος είναι να γίνει μια καλλιτεχνική θερμοκοιτίδα νέων δημιουργών. Έμφαση δόθηκε στους χώρους πολιτισμού, μεταξύ των οποίων στο αμφιθέατρο 600 θέσεων, την πειραματική σκηνή, τον χώρο εικαστικών εκθέσεων αλλά και στον χώρο μουσικής τεχνολογίας που θα λειτουργεί και ως χώρος δοκιμών και διδασκαλίας.

Το έργο προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο 2021 και το συνολικό κόστος εκσυγχρονισμού είναι 7 εκατομμύρια ευρώ με βασικό διαχειριστή την Περιφέρεια Αττικής. Ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την διοίκηση του Ωδείου θα διαμορφώσει του υπαίθριους χώρους. Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι έχει προβλεφθεί να είναι προσβάσιμοι σε άτομα με αναπηρίες.

Μακέτα αμφιθεάτρου

Μια κυψέλη πολιτισμού

Κρίκο στο πολιτιστικό δίκτυο στο κέντρο της Αθήνας με συσχετισμό με την Εθνική Πινακοθήκη, Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Μπενάκη και το Μέγαρο Μουσικής , χαρακτήρισε το Ωδείο Αθηνών η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τονίζοντας ότι ολοκληρώνεται μια πολυετής εκκρεμότητα της Πολιτείας.

«Αναβαθμίζεται ένα τόσο σημαντικό τοπόσημο και παραδίδεται στο κοινό ψηφιοποιημένο το αρχείο της μουσικής ιστορίας της Ελλάδας» τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης.

«Αποκτά η Αθήνα ένα πολυλειτουργικό χώρο, μια κυψέλη πολιτισμού» τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. «Ολοκληρώνουμε ένα όραμα 45 χρόνων. Χρειάστηκαν δεκαετίας για να φτάσουμε εδώ. Το επόμενο βήμα είναι η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου από το Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με την διοίκηση του Ωδείου».

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα