back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμβόλιο Johnson & Johnson – Σήμερα η γνωμοδότηση του ΕΜΑ – Στις ΗΠΑ μελετούν περιστατικά επιπλέον παρενεργειών

Διαβάστε επίσης

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ μελετούν τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με περιπτώσεις δυνητικών σοβαρών παρενεργειών μεταξύ ανθρώπων που έλαβαν το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον νέο κορονοϊό, πέραν αυτών που ήδη οδήγησαν στην αναστολή της αξιοποίησής του, δήλωσε η Ροσέλ Ουαλίνσκι, διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

Οι νέες έρευνες στις ΗΠΑ ανακοινώνονται ενώ σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για το εμβόλιο Johnson & Johnson, μετά την εκδήλωση περιπτώσεων σπάνιας μορφής θρόμβωσης, ανάλογες εκείνων που έχουν προκύψει με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Στις ΗΠΑ, όπου το εμβόλιο της Johnson & Johnson καλύπτει μόλις το 4% του προγραμματισμού εμβολισμών, την περασμένη εβδομάδα, οι εποπτικοί φορείς κάλεσαν σε αναστολή της χορήγησης του προϊόντος της J&J εξαιτίας σπάνιων μεν σοβαρών δε περιστατικών θρόμβων . Η υπόθεση αφορά  στην εκδήλωση θρομβώσεων σε  έξι γυναίκες κάτω των 50 ετών, οι οποίες ήταν ανάμεσα στα 7 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο.  Τώρα

«Μας ενθαρρύνει το ότι δεν έχει υπάρξει μεγάλος αριθμός περιπτώσεων, αλλά το κοιτάμε, μελετάμε (τις αναφορές) που έχουμε», είπε η κυρία Ουαλίνσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες.

Η φαρμακοβιομηχανία Johnson and Johnson παραμένει «απόλυτα σίγουρη» για το εμβόλιο της κατά του Covid-19 και ελπίζει να βρει «πολύ σύντομα» λύση με τις ρυθμιστικές αρχές όσον αφορά τη χρήση του, δήλωσε ο οικονομικός της διευθυντής.  «Ελπίζουμε ότι η ισορροπία μεταξύ των οφελών και των κινδύνων θα λειτουργήσει υπέρ ημών», δήλωσε ο Τζόζεφ Γουόκ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC.

Ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων (FDA) παρακολουθεί τη βάση δεδομένων της αμερικανικής κυβέρνησης για επιπλέον περιστατικά παρενεργειών, πρόσθεσε η ίδια, αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη φύση των άλλων παρενεργειών, πέραν των θρόμβων στο αίμα.

Συμβουλευτική επιτροπή των CDC θα συνεδριάσει την Παρασκευή για να εξετάσει τα δεδομένα για πιθανές σοβαρές παρενέργειες του προϊόντος της J&J και να υποβάλλει γνωμοδότηση για το εάν η αξιοποίησή του πρέπει να συνεχιστεί στο πλαίσιο της εκστρατείας ανοσοποίησης. Οι ειδικοί περιμένουν ότι θα ξαναρχίσει, αλλά αφού υπάρξουν σαφείς κατευθύνσεις για τη διάγνωση και της αντιμετώπισης των θρομβώσεων, δυνητικής παρενέργειας.

Η αύξηση της παραγωγής δόσεων του εμβολίου της J&J ενδέχεται να γίνει πιο αργά από ό,τι προβλεπόταν αρχικά. Ο FDA ανέβαλε τον περασμένο μήνα τη χορήγηση άδειας λειτουργίας σε εργοστάσιο που θα παράγει μεγάλες ποσότητες δόσεων του προϊόντος, έπειτα από σφάλματα που είχαν αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατομμύρια δόσεις.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού Άντι Σλάβιτ διαβεβαίωσε χθες τους Αμερικανούς ότι η χώρα έχει άφθονα εμβόλια και ότι η ανοσοποίηση «ποτέ δεν ήταν ευκολότερη» γι’ αυτούς. Καθημερινά χορηγούνται σε πολίτες κάπου τρία εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων των Pfizer Inc/BioNTech και Moderna (αμφότερα χορηγούνται σε δύο δόσεις).

Στην Ευρώπη και βεβαίως στην Ελλάδα, όπου έχει παγώσει η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson, αναμένονται σήμερα οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) . 

«Αναμένουμε τις αποφάσεις και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο Johnson & Johnson, έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί, το πιθανότερο εντός του Μαΐου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής κ. Θεοδωρίδου τόνισε το γεγονός ότι στις ΗΠΑ «πάγωσε» η χορήγηση αυτού του σκευάσματος μετά τον εντοπισμό 6 περιστατικών σε 6,8 εκατ. δόσεις που είχαν ήδη χορηγηθεί. «Το εμβόλιο αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα», είπε, σημειώνοντας ότι τα εμβόλια «με ιογενή φορέα είναι ανθεκτικά», ενώ το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι ότι «είναι μονοδοσικό». «Μετά από 49 ημέρες προστατεύει πλήρως από τις εισαγωγές σε νοσοκομεία και από το θάνατο», τόνισε.

Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει σύστημα οργανωμένο με αυστηρή επιτήρηση των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών και έτσι «μπορεί κάποιος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα».

Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.530.000 δόσεις.

Για το επόμενο δίμηνο αναμένονται οι εξής παραδόσεις:

  • Pfizer: 2.150.000 τον Μάιο και 2.325.000 τον Ιούνιο
  • Moderna: 354.000 τον Μάιο και 308.000 τον Ιούνιο
  • J&J: 33.600 έχουν παραληφθεί και αναμένονται 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο
  • AZ: Δεν υπάρχει επιβεβαίωση των παραδόσεων, αναμένονται 450.000 δόσεις για κάθε μήνα.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους επανέλαβε ότι ανοίγει την Τετάρτη 21/4 η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών και το Σάββατο 24/4 για την ηλικιακή ομάδα 50-54 ετών. Από την ανταπόκριση θα κριθεί το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για επόμενες ηλικιακές ομάδες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι «οι ακυρώσεις είναι ελαφρά αυξημένες για την ΑstraZeneca σχετικά με τα άλλα εμβόλια», σημειώνοντας ότι «τα περισσότερα διαθέσιμα ραντεβού είναι για το εμβόλιο της ΑstraZeneca.

Σε διεθνές  επίπεδο κυβερνήσεις πλουσίων χωρών εξετάζουν το ενδεχόμενο να προμηθευτούν εμβόλια των Pfizer/BioNTech και Moderna για να μπορέσουν να τηρήσουν το χρονοδιάγραμμα των εκστρατειών ανοσοποίησής τους εν μέσω των ανησυχιών για τις παρενέργειες των J&J και AstraZeneca.

Στις ΗΠΑ έχουν διανεμηθεί κάπου 260 εκατ. δόσεις εμβολίων, εκ των οποίων κάπου 210 εκατ. έχουν ήδη χορηγηθεί, σύμφωνα με δεδομένα των CDC ως την Κυριακή.

Σύμφωνα με τη διευθύντρια των CDC, από τους 84 εκατ. ανθρώπους οι οποίοι έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως στις ΗΠΑ, λιγότεροι από 6.000 παρουσίασαν συμπτώματα της COVID-19 δύο εβδομάδες ή περισσότερες αφότου έλαβαν τη δεύτερη δόση τους. Εξ αυτώνμ σχεδόν 400 εισήχθησαν σε νοσοκομείο και κάπου 75 πέθαναν, σύμφωνα με τα δεδομένα των CDC. Ωστόσο, κάποιες από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και κάποιοι από τους θανάτους δεν οφείλονταν στην COVID-19.

«Αυτό σημαίνει κάτι αληθινά σημαντικό. Αυτά τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά», σύμφωνα με την κυρία Ουαλίνσκι.

 

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα