back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σε οικίσκους και όχι σε κοντέινερς η προσχολική αγωγή στην Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Με προδιαγραφές νηπιαγωγείου θα λειτουργήσει η προσχολική εκπαίδευση στην Αθήνα διαβεβαιωσε γονείς και καθηγητές ο γενικός γραμματέας του δήμου Αλέξανδρος Τσιατσιάμης κατά την διάρκεια της παρουσίασης του σχεδίου του δήμου για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην πρωτεύουσα το νέο σχολικό έτος.

Ο κ. Τσιατσιάμης παρουσιάζοντας το σχέδιο αφού τόνισε ότι σε όλα τα οικόπεδα και σχολικά συγκροτήματα που θα λειτουργήσει η προσχολική εκπαίδευση θα υπάρχει πράσινο αλλά και όργανα παιδικής χαράς πρόσθεσε ότι η πρόθεση του δήμου είναι να δημιουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερο περιβάλλον για τα παιδιά.

Το σχέδιο του δήμου προβλέπει την δημιουργία 42 αιθουσών με προκάτ σε 9 αδόμητα οικόπεδα, 7 αίθουσες σε έξι υφιστάμενες σχολικές μονάδες και την κατασκευή 8 αιθουσών σε τρεις αύλειους χώρους σχολείων. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δήμου στην προσχολική εκπαίδευση θα εγγραφούν περίπου 1.200 παιδιά, αριθμός όμως που αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση καθώς εκτίμησε ότι θα έρθουν νέες εγγραφές τον Σεπτέμβριο και τα παιδιά θα ξεπεράσουν τα 1.300.

Ωστόσο ο κ. Τσιατσιάμης υπογράμμισε ότι ο δήμος είναι σε συνεχή διάλογο με την Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο αν παρουσιαστούν ανάγκες. Μάλιστα κάλεσε τις δημοτικές παρατάξεις να καταθέσουν προτάσεις καθώς ο χρόνος πλέον πιέζει ασφυκτικά τον δήμο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Καλαμπόκας ο οποίος είπε ότι δεν πρόκειται να τοποθετηθούν κοντέινερς αλλά προκάτ αίθουσες. Μάλιστα ο κ. Καλαμπόκας υπογράμμισε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε δουλέψει το ζήτημα με αποτέλεσμα σήμερα η παρούσα δημοτική αρχή να αναγκάζεται να προχωρήσει σε αυτή τη λύση καθώς για να χτιστούν αίθουσες θα απαιτηθούν τουλάχιστον 4-5 χρόνια.
Οι γονείς και οι καθηγητές

Στην ίδια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησαν και εκπρόσωποι της μαθητικής κοινότητας της Αθήνας επισημαίνοντας ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τα νήπια στα σχολικά συγκροτήματα που φοιτούν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ πολλοί εκπαιδευτικοί πρότειναν να αξιοποιηθούν τα οικόπεδα των θερινών κινηματογράφων της Αθήνας που δεν λειτουργούν.
Πάντως ειδικά για το ζήτημα των αδόμητων οικοπέδων ο κ. Καλαμπόκας είπε ότι ο δήμος πριν προχωρήσει στην σύνταξη του σχεδίου είχε κάνει δύο διαγωνισμούς για την μίσθωση οικοπέδων και κτιρίων που κηρύχθηκαν άγονοι καθώς δεν υπήρξε ενδιαφέρον από ιδιώτες.

Δεν έγινε διαβούλευση και μειώθηκαν οι αίθουσες

Για προχειρότητα στον σχεδιασμό και έλλειψη διαβούλευσης έκαναν λόγο οι περισσότεροι συνδυασμοί της Αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι βάσει του αρχικού σχεδιασμού ο αριθμός των αναγκαίων αιθουσών ήταν 120, στο προηγούμενο σχέδιο που παρουσιάστηκε οι απαιτούμενες σχολικές αίθουσες μειώθηκαν στις 84 και πλέον συρρικνώθηκαν στις 57.

Θα πρέπει να συνεδριάσουν παντού οι σχολικές επιτροπές και οι κοινότητες. Είναι λάθος ότι δεν κινητοποιήσατε τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται περισσότερο απ’ όλους για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση, τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος από την Ανοιχτή Πόλη. Ζήτησε επίσης από τη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων να μην επιλέξει προκάτ ελαφρού τύπου αλλά πιο βαριές κατασκευές.

Την ανάγκη διαβούλευσης σημείωσε και ο επικεφαλής της παράταξης Αθήνα Είσαι Εσύ Παύλος Γερουλάνος ο οποίος, επιπλέον, πρότεινε να επεκταθεί η συζήτηση και σε άλλους δήμους που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

” Η νέα εκδοχή είναι ακόμη χειρότερη. Είχαμε ξεκινήσει από 120 αίουσες, πήγαμε στις 84, είμαστε τώρα στις 57. Συμπληρώνετε δυο χρόνια στη διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Δεν υπάρχει διακολογία ότι δεν προλαβαίνετε” σημείωσε ο Χάρης Βουρδουμπάς από τη Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας.

“Κάνετε έκπτωση άλλες 27 αίθουσες” υπογράμμισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από την Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας.

“Δεν είναι τυχαίο ότι ούτε ένας σύλλογος εκπαιδευτικών και γονέων δεν συμφωνεί με το σχέδιο σας” τόνισε η Ντίνα Ρέππα από την Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Γιώργος Μανουσακάκης, Μάγδα Μπουλούκου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα