back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ανοίγει το λιανεμπόριο με sms για 3 ώρες – Διαδημοτική μετακίνηση τα Σ/Κ για άθληση – Τι θα γίνει με τα σχολεία

Διαβάστε επίσης

Πιλοτικά και με την σαφή προειδοποίηση της ανάκλησης, εάν συσχετισθούν με την επιδείνωση των επιδημιολογικών στοιχείων, τίθενται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα τα δυο βασικά μέτρα  χαλάρωσης  της κοινωνικής  και οικονομική ζωή της χώρας εν μέσω lockdown. 

Όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε κοινή συνέντευξη με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, η επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων έδωσε το πράσινο φως και :

– Ανοίγουν από Δευτέρα τα καταστήματα λιανεμπορίου πλην πολυκαταστημάτων με χρήση SMS για τρεις ώρες. Θα επιτρέπεται η πώληση με click away και click in shop (ένας πελάτης άνα 25 τ.μ. με μέγιστο 20 πελάτες)

-Επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με χρήση SMS 6 και Ι.Χ. τα Σαββατοκύριακα. Το μέτρο ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο πιλοτικά.

-Η λειτουργία των σχολείων θα εξεταστεί την άλλη εβδομάδα με προοπτική να ανοίξουν κάποιες τάξεις στις 12 Απριλίου.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι «ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των Επιστημόνων η κυβέρνηση προχωράει σε ανακατανομή των μέτρων για να δώσει μικρές ανάσες ελευθερίας που θα περιορίσουν τις εστίες υπερμετάδοσης».

«Δεν έχουμε και πολλές επιλογές για να μην πάμε καλά. Κάνουμε προσεκτικά βήματα, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας ακόμα. Μεταβατικός μήνας προς την κανονικότητα ο Απρίλιος και με τα τεστ και με τα εμβόλια», δήλωσε ο Γενικός γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Πάνος Σταμπουλίδης. Μιλώντας στο σταθμό της πόλης και στην εκπομπή «Ντάμες Σπαθί» τόνισε ότι: «είμαστε σε μία φάση που συζητάμε για τα εργαλεία αλλά παράλληλα βλέπουμε την έξοδο από την στασιμότητα προς την κανονικότητα. Οι επιχειρήσεις έχουν την αγωνία να πετύχει αυτό το μικρό βήμα. Οι όροι είναι αρκετά αυστηροί ώστε να αποφευχθεί η κίνηση των πολιτών στους δρόμους και όχι τόσο στα καταστήματα».

Ο ίδιος, επεσήμανε, ότι η παραβατικότητα στην αγορά και στα μαγαζιά ήταν πάρα πολύ μικρή και πως ο μεγάλος συνωστισμός υπήρχε έξω από αυτά.

Απαραίτητη η έγκριση από το κατάστημα

Οι καταναλωτές θα μπορούν να στείλουν μόνο μία φορά την ημέρα μήνυμα στο 13032, που θα έχει ισχύ τρεις ώρες, ενώ θα πρέπει να έχουν λάβει για τη μετακίνησή τους sms ή email από το κατάστημα για επιβεβαίωση του ραντεβού τους, το οποίο σε τυχόν έλεγχο της αστυνομίας θα πρέπει να επιδείξουν. Όπως εξήγησε «Το 13032 είναι μόνο για το λιανεμπόριο. Δεν λειτουργούν εμπορικά, malls, εκπτωτικά και τα outlet. Αυτά παραμένουν κλειστά. Αν πάμε καλά, το επόμενο βήμα είναι να μειώσουμε τους περιορισμούς. Υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες που θα μπορέσουν να λειτουργήσουν. Ο Απρίλιος είναι πολύ σημαντικός μήνας».

Εν τω μεταξύ, την ανάγκη τήρησης των μέτρων επισήμανε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης. «Για ψώνια επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά» είπε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου μιλώντας στον ΣΚΑΙ ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε να έχουμε μαζί μας και ταυτότητα, ή διαβατήριο.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα