back to top
20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

20.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Η ενεργειακή κοινότητα της Αθήνας, που συμπεριλαμβάνει πρόσφυγες και μετανάστες 

Διαβάστε επίσης

Η δημιουργία μιας πρότυπης Ενεργειακής Κοινότητας συλλογικής ιδιο-κατανάλωσης, βασισμένης σε καθαρές μορφές ενέργειας, στην Αθήνα είναι ο στόχος της δράσης Athens Niroo Community. Η δράση υλοποιείται από την κοινωνική επιχείρηση Electra Energy Cooperative, εκπαιδεύοντας πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες στην παραγωγή και κατανάλωση καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Athens Niroo Community αποτελεί μέρος του co-Athens.

Τι είναι ενεργειακή κοινότητα

Οι Ενεργειακές Κοινότητες είναι συνεταιριστικά σχήματα τα οποία επιτρέπουν σε πολίτες, μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα και να συμμετέχουν ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση.

Athens Niroo Community

«Το Athens Niroo Community αποτελείται από μια ομάδα τριών οργανωτών και 9 προσφύγων, που συμμετέχουν  στο πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων CuringtheLimbo. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, ενεργοποιούμε και εκπαιδεύουμε τους κατοίκους της Αθήνας, ντόπιους και πρόσφυγες, για να δημιουργήσουμε μια ενεργειακή κοινότητα βασισμένη σε καθαρές μορφές ενέργειας», θα πει στον Αθήνα 9.84, ο Χρήστος Βρεττός διευθυντής επικοινωνιών της Electra Energy Cooperative.

«Η ενημέρωση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων γίνεται σε επίπεδο θεωρίας  μέσω εργαστηρίων, συμμετοχικών σεμιναρίων και παρουσιάσεων αλλά και πρακτικά» εξηγεί ο κ. Βρεττός. «Μέσα στον επόμενο μήνα σχεδιάζουμε 2 εργαστήρια κατασκευής φωτοβολταϊκού, και θα κατασκευάσουμε  δύο φωτοβολταϊκά, τα οποία θα εγκατασταθούν σε κάποια κτίρια στις γειτονιές παρέμβασής μας που είναι το Μεταξουργείο, ο Κολωνός, ο Κεραμεικός και η Ακαδημίας Πλάτωνος. Πρόκειται για μικρά φωτοβολταϊκά, που δεν μπορούν να παράξουν μεγάλη ενέργεια και θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για εκπαιδευτικούς και βιωματικούς σκοπούς».

«Στο επόμενο συμμετοχικό μας εργαστήριο θα συγκεντρώσουμε τους ανθρώπους που ενδιαφέρονται πλέον, μετά την ενημέρωσή τους, να συμμετέχουν και έτσι να συσταθεί αυτή η ενεργειακή κοινότητα, ποιες θα είναι οι ενέργειες της, το καταστατικό της κλπ. Όταν θα έχουμε έτοιμο το στρατηγικό πλάνο, θα το παρουσιάσουμε στο δήμο Αθηναίων για να βοηθήσει στην  χρηματοδότηση του. Θεωρώ πως πρόκειται για ένα πολύ καινοτόμο και πρωτότυπο πρόγραμμα καθώς συμπεριλαμβάνει σε ζητήματα όπως αυτά  της καθαρής ενέργειας και της ενεργειακής φτώχειας τους πρόσφυγες και μετανάστες της πόλης μας» επισημαίνει ο κ. Βρεττός. 

Το επόμενο βήμα

«Απώτερος στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μια Ενεργειακή Κοινότητα συλλογικής παραγωγής ιδιο-κατανάλωσης, στην Αθήνα έτσι ώστε να έχουν την δυνατότητα κάποιες οικογένειες Ελλήνων και ξένων να τροφοδοτούν τα σπίτια τους με καθαρή ενέργεια» τονίζει ο κ. Βρεττός. «Να κατασκευάσουμε ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σε ένα χώρο π.χ. στον Ελαιώνα ή σε οροφές κτιρίων, το οποίο θα μπορούσε επίσης, να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες κάποιας κοινωνικής δομής του δήμου Αθηναίων. Μια ενεργειακή κοινότητα μπορεί επίσης να δραστηριοποιηθεί στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας ή στην ηλεκτροκίνηση».

Co-Athens

Το co-Athens υλοποιείται από το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων CuringtheLimbo μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων (ΕΑΤΑ). Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος UIA.

Καλλιόπη Ασλανίδου

Εννέα δράσεις στις γειτονιές της Αθήνας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα