back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αύξηση της ζήτησης των παραδοσιακών σπόρων του Πελίτι, έφερε η πανδημία 

Διαβάστε επίσης

Μεγάλη ζήτηση των δωρεάν σπόρων από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων της «Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι»  καταγράφηκε το 2020, όχι μόνο από περιοχές της Ελλάδας αλλά και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Πορτογαλία κλπ.

«Αυτό που ζήσαμε πολύ έντονα από τον Μάρτιο του 2020 με την έναρξη της υγειονομικής κρίσης  ήταν τα πολλά αιτήματα από ανθρώπους που έμειναν  άνεργοι και θέλανε να έχουν σπόρους για να καλλιεργήσουν και να μπορούν να έχουν να φάνε», αναφέρει, στον Αθήνα 9.84, ο ιδρυτής του Πελίτι Παναγιώτης Σαϊνατούδης. «Ξεκινήσαμε να στέλνουμε σπόρους τον Οκτώβριο του 2019 με σκοπό να κλείσει η περίοδος, όπως συνήθως  τον Ιανουάριο του 2020. Μέσα στο 2020 όμως δεν σταματήσαμε να στέλνουμε σπόρους, και ολοκληρώθηκε η διανομή τώρα. Αύξηση της ζήτησης των σπόρων είχε παρατηρηθεί και κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης ωστόσο τώρα η κατάσταση είναι πολύ πιο έντονη. Κατά την διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεχόμασταν έως και 5 αιτήματα τον μήνα τώρα δεχόμαστε 5 αιτήματα την ημέρα».

Αιτήματα και από το εξωτερικό

«Επίσης αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι από το δεύτερο lockdown και μετά, δεχόμαστε πάρα πολλά αιτήματα από το εξωτερικό. Πάνω από 10 χώρες της Ευρώπης. Πιστεύω πως ο λόγος είναι η οικονομική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς στέλνουμε τους σπόρους ζητώντας μόνο τα έξοδα αποστολής π χ ένας Γερμανός πολίτης θα χρεωθεί 10 ευρώ, αν πάρει τους αντίστοιχους σπόρους από μια γερμανική οργάνωση θα χρεωθεί περίπου 90 ευρώ».

Μείωση των εθελοντών

«Δυστυχώς πολλές τοπικές ομάδες συλλογής, διατήρησης, καλλιέργειας και διάδοσης παραδοσιακών ποικιλιών, λόγω της υγειονομικής κρίσης έκλεισαν. Δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Από την άλλη πλευρά πληροφορούμαστε πως κάποιες ομάδες ανοίγουν στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς η πανδημία έχει κόψει την ροή εθελοντών και τη διάθεση των ανθρώπων να δουλέψουν εθελοντικά στον δικό μας τομέα. Αυτό παρατηρήθηκε, επίσης, και την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Για να έχει την διάθεση κάποιος να προσφέρει πρέπει να έχει εξασφαλισμένα τα προς το ζην. Όταν ξεκινά ο φαύλος κύκλος της ανεργίας, της φτώχειας, των δύσκολων καταστάσεων, συνήθως, οι άνθρωποι αποσύρονται και από την κοινωνική δράση», προσθέτει ο κ. Σαϊνατούδης. 

Ένα θετικό μήνυμα

«Η μεγάλη ζήτηση των σπόρων είναι ένα γεγονός πολύ ενθαρρυντικό, παρά τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνουμε, γιατί δείχνει πως ταυτόχρονα συντελείται αφύπνιση του κόσμου προς την κατανάλωση και στήριξη προϊόντων, που προστατεύουν το περιβάλλον, προς τη βιολογική γεωργία, την υγιεινή διατροφή κλπ. Μέσα από τις κρίσεις μπορούν να προκύψουν και θετικά πράγματα» καταλήγει ο κ. Σαϊνατούδης. 

Η «Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι»

Να θυμίσουμε ότι το Πελίτι ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια από τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη με στόχο την συλλογή και διατήρηση και δωρεάν διάδοση σπόρων από ντόπιες παραδοσιακές ποικιλίες καθώς και την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση χρήματος. Παράλληλα δραστηριοποιείται και στη δημιουργία οικο-κοινοτήτων με στόχο τη διάσωση των τοπικών ποικιλιών σπόρων. Το Πελίτι, που στα ποντιακά σημαίνει Βελανιδιά ιδρύθηκε το 1995 στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου και από το 2003 η έδρα του είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα