back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Προς κορύφωση της διασποράς Covid-19 το ερχόμενο 10ήμερο – Οι ΜΕΘ της Αττικής σε “βαθύ κόκκινο”

Διαβάστε επίσης

Τα προγνωστικά μοντέλα προειδοποιούν ότι μέχρι το τέλος του Μαρτίου όλες οι μονάδες εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία της Αττικής θα βρεθούν σε απολύτως ασφυκτική κατάσταση . Με 1600 εισαγωγές ασθενών την εβδομάδα που πέρασε  η πληρότητα στις κλίνες εντατικής COVID της Αττικής ήταν την Παρασκευή στο 87%, παρά το γεγονός ότι υπουργείο Υγείας ανέπτυξε  πλήρως το σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το ΕΣΥ.

Στην κατάσταση  όπως είχε καταγραφεί την περασμένη Παρασκευή  έρχεται τώρα να προστεθεί  η ανησυχία για την παρουσία του νοτιοαφρικανικού στελέχους στην Αττική όπου χθες εντοπίστηκαν δύο μεταλλάξεις αυτού του στελέχους σε ισάριθμους νοσηλευόμενους.

Συνολικά, οι νοσηλευόμενοι από COvid-19 ασθενείς έχουν φθάσει τους 3647 με το 1/4 αυτών να νοσηλεύονται σε Μονάδες (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Αυξημένης Φροντίδας, Ειδικών Λοιμώξεων) ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτινάχθηκε στους 466 . ΟΙ επιστήμονες ομάδες που χρησιμοποιούν μοντέλα πρόγνωσης για την εξέλιξη της επιδημίας  αναμένουν την κορύφωση του κύματος το επόμενο δεκαήμερο και επισημαίνουν  ότι η η αποκλιμάκωση της επιδημίας θα είναι σταδιακή και βραδεία . Όπως επεσήμανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή: «Η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχίσει να υφίσταται για τρεις έως και τέσσερις εβδομάδες. Αυτό που περιμένουμε είναι να δούμε την μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, δηλαδή την μείωση των κρουσμάτων, που σημαίνει ότι σταδιακά θα αποσυμπιέζεται και το σύστημα»

Τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν πως ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενείς με λοίμωξη COvid-19 θα συνεχίσει την αλματώδη πορεία του ξεπερνώντας  τους 600 νοσηλευόμενους . Χθες ήταν 466 έναντι 281 στις 11 Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το αρνητικό ρεκόρ των 622 διασωληνωμένων της επιδημίας που αποτυπώθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) κινδυνεύει τώρα να καταρριφθεί.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Ν. Τζανάκης εκτίμησε ότι βάσει του μοντέλου που «τρέχει» η ερευνητική του ομάδα δεν αποκλείει την επόμενη εβδομάδα το σύνολο των κρουσμάτων να ανέλθει έως και τα 3.000, με την προϋπόθεση ότι τα τεστ θα παραμείνουν στα 50.000 ημερησίως.

Ανάλογη αύξηση εκτιμά ο καθηγητής Τζανάκης , βάσει του ίδιου μοντέλου, ότι θα υπάρξει και στις διασωληνώσεις θεωρώντας ότι αυτές μπορούν να κυμανθούν μεταξύ 580 και 620 έως τα τέλη Μαρτίου.

Ως ιδαίτερα ανησυχητικό καταγράφεται το γεγονός ότι όλο και μειώνεται ο μέσος όρος της ηλικίας των νοσηλευμένων στις ΜΕΘ ενώ σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας αυτό φθάνει στα όρια του συναγερμούΠαράδειγμα χαρακτηριστικό  η Φθιώτιδα και το Νοσοκομείο Λαμίας, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων των στη Δημοτική Ενότητα Μαλεσίνας.

Στο γενικό Νοσοκομείο της Λαμίας σε σύνολο 75 νοσηλευόμενων οι 11 είναι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας μεταξύ αυτών  και  νεαρά άτομα ηλικίας 38 και 39 ετών όλοι τους από την περιοχή της Μαλεσίνας. Εδώ ο  μέσος όρος ηλικίας των ασθενών αλλά και η διάμεσος τιμή είναι τα 60 έτη.

Κατά τη χθεσινή  ενημέρωση τα κρούσματα παρέμειναν στο πολύ υψηλό επίπεδο των 1.142 ενώ διενεργήθηκαν τα μισά περίπου τεστ σε σχέση με χθες (24.498 μοριακά και rapid), ενώ η θετικότητα ανέρχεται σε 4,66% (από 4,33% χθες).

Κατά το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, κατεγράφησαν 53 θάνατοι, φτάνοντας τους 6.758 συνολικά από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα.

 

Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα