back to top
24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

24.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου

Διαβάστε επίσης

Το «μπλόκο» της Ιταλίας σε εξαγωγή εμβολίων της AstraZeneca στην Αυστραλία αλλά και η αλλαγή στάσης των Ευρωπαίων έναντι του εμβολίου αυτού είναι ενα από τα βασικά θέματα στον διεθνή Τύπο.

Για πανδημία: Η Ιταλία μπλόκαρε την εξαγωγή 250.000 δόσεων του εμβολίου της Οξφόρδης/ AstraZeneca προς την Αυστραλία. Αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε χρήση του συστήματος ελέγχου των εξαγωγών το οποίο θεσπίστηκε από το μπλοκ πριν από ένα μήνα. Οι ιταλικές αρχές έκριναν ότι η εταιρεία δεν διέθετε τα ενδεδειγμένα δικαιολογητικά για την εξαγωγή του εμβολίου αναφέρει η Repubblica που υπενθυμίζει την παρέμβαση του Ιταλού πρωθυπουργού στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όταν αναρωτήθηκε γιατί η Ένωση δεν είχε επιβάλλει αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές των εταιρειών που δεν εφάρμοζαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις με την Ε.Ε. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς εκτιμά πως η Αυστραλία είναι «μη – εύθραυστη» χώρα.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει την επιτάχυνση των εμβολιασμών ως τη βασική προτεραιότητα για τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησής του, σημειώνουν οι FT. Εως τον Μάρτιο θα έχουν εμβολιαστεί 4,6 εκατομμύρια άνθρωποι. Στο πλαίσιο των στόχων αυτών ο Ντράγκι επίσης προχώρησε σε αλλαγές προσώπων αντικατέστησε τον επικεφαλής του συντονισμού για τις εκστρατείες εμβολιασμών, αλλά και τον επικεφαλής πολιτικής προστασίας της χώρας.

Στο μεταξύ, η Σουηδία χθες επέτρεψε τη χορήγηση του εμβολίου και σε άτομα μεγαλύτερα των 65 ετών. Η Σάρα Μπίφορς, αξιωματούχος του υγειονομικού φορέα της χώρας, εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή μελέτες από τη Βρετανία δείχνουν ότι το εμβόλιο προσφέρει «πολύ καλή προστασία» και στα άτομα άνω των 65 ετών αναφέρει το Politico.

Σε παρόμοια απόφαση κατέληξε και η επιτροπή εμβολιασμών της Γερμανίας, η οποία, επίσης, συνιστά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraΖeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών. Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν επισήμανε ότι τα τελευταία στοιχεία υποδεικνύουν πως το εμβόλιο είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό όταν η δεύτερη δόση χορηγείται 12 εβδομάδες μετά την πρώτη. Επιπλέον, το Βερολίνο τόνισε ότι όταν κάποιος έχει νοσήσει θα πρέπει να παρέλθουν έξι μήνες από τη διάγνωση προτού εμβολιαστεί με την πρώτη δόση αναφέρει η DW.

Από την πλευρά της η Γαλλία αυστηροποίησε από χθες τα περιοριστικά μέτρα αλλά απέφυγε το μέτρο ενός τρίτου, πανεθνικού λοκντάουν. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε χθες ότι η περιφέρεια Pas-de-Calais θα μπει σε αυστηρό λοκντάουν το Σαββατοκύριακο (Le Monde)

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι το κλιμάκιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που επισκέφθηκε τη Γουχάν της Κίνας αναζητώντας την προέλευση του κορωνοϊού, πρόκειται να αποσύρει το πρώτο πόρισμά του, με το οποίο στην πραγματικότητα απέκλειε κάθε πιθανότητα ο κορωνοϊός να διέφυγε από τον Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν. Με ανοικτή επιστολή τους είκοσι επιφανείς επιστήμονες αιτήθηκαν την πραγματοποίηση νέας έρευνας, υποστηρίζοντας ότι το κλιμάκιο του ΠΟΥ δεν είχε ελεύθερη πρόσβαση για να ερευνήσει κάθε πιθανή πηγή του κορωνοϊού.

Στη Γερμανία: Η αστυνομία εισέβαλε χθες στο σπίτι και το γραφείο του Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Αξελ Φίσερ για να διερευνήσει στοιχεία καθώς κατηγορείται για «δωροδοκία». Σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung ο Φίσερ φέρεται να έχει λάβει χρηματοδότηση από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν προκειμένου να τις διευκολύνει στις επενδύσεις τους, ενώ ήταν επικεφαλής της αρμόδιας Επιτροπής για την εν λόγω χώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στη Βρετανία: Νέα δημοσκόπηση δείχνει σαφές προβάδισμα στους Συντηρητικούς με τους Times να κάνουν λόγο για «σημαντική στροφή» για το κυβερνών κόμμα. Η δημοσκόπηση της YouGov δίνει προβάδισμα 13 ποσοστιαίων μονάδων στους Τόρις έναντι των Εργατικών με το 55% των πολιτών να εκτιμά πως ο προϋπολογισμος, που παρουσιάστηκε πριν από δύο μέρες είναι ‘δίκαιος΄. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής εδώ και μια δεκαετία.

«Αρκετά αξιοσημείωτα » τα ευρήματα της έρευνας σχολιάζει η Daily Telegraph με κάποιους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος να αναρωτιούνται αν πρέπει να γίνουν συντομα εκ νέου εκλογές. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί πιθανή «οικονομική έκρηξη» μετά το τέλος της πανδημίας.

Στην Πολωνία: Η σχεδόν καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Πολωνία έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση τις γυναίκες στη χώρα με τους ειδικούς να προβλέπουν ότι η πλειοψηφία θα καταφύγει στη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, που πωλούνται στο διαδίκτυο προκειμένου να πετύχουν πλέον τερματισμό της εγκυμοσύνης στο σπίτι. Οι ακτιβιστές υπέρ του δικαιώματος των αμβλώσεων εκτιμούν ότι αν υπάρξει τέτοια πρακτική, θα ενεργοποιήσει παράγοντες προκειμένου να επανέλθει το δικαίωμα στην άμβλωση, αναφέρουν σε ρεπορτάζ τους οι FT.

Για Κίνα: Ξεκινά από σήμερα και για μια εβδομάδα η Λαϊκη Εθνοσυνέλευση της Κίνας που φέτος έχει μια ξεχωριστή διάσταση καθώς συμπίπτει με τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος ενώ οι 5.000 αντιπρόσωποι που συμμετέχουν σε αυτήν, μαζί με τα μέλη της αποκαλούμενης Πολιτικής Συμβουλευτικής Διάσκεψης του Κινεζικού Λαού (CPPCC) θα κληθούν, ανάμεσα στα άλλα, να συζητήσουν και να εγκρίνουν το 14ο πενταετές οικονομικό πλάνο της χώρας, για την περίοδο 2021-25, που φέρει ήδη τη σφραγίδα του Σι Τζινπίνγκ και της κεντρικής επιτροπής του κόμματος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Σι, το σχέδιο εχει ως βασικό στόχο να δώσει σάρκα και οστά σε αυτό που ο ισχυρός άνδρας της Κίνας έχει ονομάσει «οικονομία διπλής κυκλοφορίας» – με άλλα λόγια, μιας οικονομίας η οποία δεν θα στηρίζεται πλέον αποκλειστικά ή κυρίως στις εξαγωγές, αλλά θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή και θα ρίξει βάρος και στην εσωτερική κατανάλωση. Πρόκειται για την «έφοδο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, της οποίας έχει ξεκινήσει η επόμενη φάση», όπως σημειώνει η Handelsblatt, τονίζοντας ότι «η νέα στρατηγική της Κίνας έχει στόχο να αλλάξει συνολικά την παγκόσμια οικονομία». Σύμφωνα με τη γερμανική οικονομική εφημερίδα, οι βασικοί στόχοι του νέου πενταετούς πλάνου είναι τέσσερις – και μάλιστα, πιο συγκεκριμένοι από το να ξεπεράσει το ΑΕΠ της πολυπληθέστερης χώρας στον πλανήτη το αντίστοιχο των Ηνωμένων Πολιτειών: πρόκειται για τη μετατροπή της Κίνας σε ηγεμονική δύναμη παγκοσμίως στην τεχνολογία, την αντικατάσταση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους των εισαγωγών με την εγχώρια παραγωγή, την περαιτέρω επέκτασή της στο εξωτερικό και, τέλος, την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης. Οσον αφορά την τεχνολογία, ένας και μόνο αριθμός θα αρκούσε προκειμένου να πείσει για τις προθέσεις του Πεκίνου και της ηγεσίας του: περίπου 1,5 τρισ. δολάρια πρόκειται να διατεθούν έως το 2025 για την κατασκευή των δικτύων 5G.

Για ΒΜ – Αλβανία: Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής θα ψηφίσει σήμερα αλλαγές στις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο ευρωβουλευτής της ομάδας Renew Europe Ilhan Kyuchyk στη Βουλγαρική Δημόσια Ραδιοφωνία BNR, οι ευρωβουλευτές έκαναν συνολικά 280 προτάσεις για αλλαγές στην έκθεση της Βόρειας Μακεδονίας. «Η τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί σημαντικό στοιχείο της εφαρμογής της Συμφωνίας καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία. Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. Από την άλλη πλευρά, η διαδικασία προσχώρησης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική τόσο για την περιφερειακή συνεργασία όσο και για την ΕΕ στο σύνολό της» επεσήμανε ο Kyuchyuk. «Για το λόγο αυτό το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί για όσο δυνατόν συντομότερη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ-Βόρειας Μακεδονίας. Το συγκεκριμένο κείμενο έχει ως εξής: «για να μη γίνει αυτό (σ.σ. η αναβολή της διεξαγωγής της Διακυβερνητικής) αιτία παρεμπόδισης της περαιτέρω ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων» είπε ο ευρωβουλευτής.

Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα