back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι περιοχές που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο – Τη Δευτέρα το πόρισμα των σεισμολόγων για τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ

Διαβάστε επίσης

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται ο Δήμος Τυρνάβου, η Δημοτική Ενότητα Ποταμιάς του Δήμου Ελασσόνας της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, καθώς και ο Δήμος Φαρκαδόνας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν λόγω των αισχρών σεισμών που έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.

Η κατάσταση έκτακτη ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για ένα (6) μήνες, δηλαδή έως και 03 Σεπτεμβρίου 2021.

Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα αναμένεται να είναι έτοιμο το πόρισμα των επιστημόνων για τον σεισμό των 5,9 Ρίχτερ που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην Ελασσόνα. Όπως είπε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός που συμμετείχε στη συνάντηση των σεισμολόγων, όλη η επιστημονική κοινότητα βρέθηκε στο Δαμάσι για να παρακολουθήσει το φαινόμενο και το πόρισμα θα είναι έτοιμο τη Δευτέρα.

Για τις μετασεισμικές δονήσεις, ανέφερε ότι το 70% σημειώνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον κύριο σεισμό, ενώ απευθυνόμενος στους κατοίκους ο κ. Αγοραστός τους κάλεσε να κλείσουν τα αυτιά τους στις φήμες και να ακούν μόνο την επιστημονική κοινότητα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι πολίτες δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπουν μέσα σε όσα σπίτια έχουν κριθεί ακατάλληλα.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, υπό τον γ.γ. Πολιτικής προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου. Μάλιστα, ο κ. Λέκκας νωρίτερα το πρωί, αναφερόμενος στους δύο ισχυρούς σεισμούς στην Ελασσόνα, έκανε λόγο για φαινόμενο που δεν έχω συναντήσει ξανά.

Εν τω μεταξύ, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, ζήτησε να μην ισχύσουν τα μέτρα για τον κορονοϊό στην ΠΕ Λάρισας από αύριο, την ώρα που η περιοχή έχει ενταχθεί στο βαθύ κόκκινο.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται στις πληγείσες περιοχές του Νομού Λάρισας οι καταγραφές των κτιρίων που υπέστησαν ζημιές από το διπλό χτύπημα του Εγκέλαδου.

Όπως δήλωσε στον Αθήνα 9.84, ο δήμαρχος Τυρνάβου Γιάννης Κόκουρας, πολλά παλιά κτίρια έχουν υποστεί ζημιές, ενώ υπάρχει καταπόνηση ακόμη και στα σύγχρονα κτίρια από την έντονη σεισμική ακολουθία.

«Επικρατεί μεγάλη ανησυχία και έντονος φόβος στους κατοίκους. Περάσαμε ακόμη μία δύσκολη νύχτα. Εκεί που είπαμε ότι εκτονώθηκε η κατάσταση, έγινε και ο δεύτερος σεισμός το βράδυ και κατατρόμαξε ο κόσμος» ανέφερε ο κ. Κόκουρας.

Οι αρχές απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εισέρχονται σε κτίρια τα οποία έχουν υποστεί ζημιές για την αποφυγή τραυματισμών και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες τους.

Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), καθώς και οι 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος, βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, ώστε να παρέμβουν άμεσα για την παροχή κάθε συνδρομής προς τους πολίτες, σύμφωνα με το γενικό σχέδιο «Εγκέλαδος» για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και άμεση/βραχεία διαχείριση των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα