back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΕΦΚΑ: Στις 29/4 η καταβολή εισφορών 2020-2021 για ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση

Διαβάστε επίσης

Η 29η Απριλίου, καθορίζεται από τον ΕΦΚΑ ως ημερομηνία προσδιορισμού και καταβολής των εισφορών 2020-2021 για χιλιάδες ασφαλισμένους με παράλληλη απασχόληση, κυρίως μισθωτούς με μπλοκάκι αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση.

Ειδικότερα:

Ο προσδιορισμός των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για 2020 θα πραγματοποιηθεί έως τις 31 Μαρτίου. Από την διαδικασία, εφόσον προκύψει χρεωστικό υπόλοιπο, η καταβολή θα ξεκινήσει στις 29 Απριλίου.

Η διαδικασία για το 2021 θα ξεκινήσει με τον προσδιορισμό των εισφορών έως 29 Απριλίου και καταληκτική ημερομηνία πληρωμής την 31η Μαΐου 2021.

Υπολογισμός

Δεδομένου ότι πλέον το ύψος της εισφοράς έχει αποσυνδεθεί από το εισόδημα του ασφαλισμένου, από την εκκαθάριση θα κριθεί αν τα ενημερωτικά σημειώματα που θα αναρτηθούν, θα είναι χρεωστικά, πιστωτικά ή μηδενικά:

Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο κύριας ασφάλισης, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας ή της επιλεγείσας ασφαλιστικής κατηγορίας, εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη.

– Για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους και Αγρότες με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, το ποσό εισφοράς, ανά κλάδο Επικουρικής ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών, από τη μισθωτή απασχόληση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού της επιλεγείσας κατηγορίας.

Για τους Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες, Αυτοαπασχολούμενους (έως 5 έτη ασφάλισης) με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, βάση αναφοράς είναι η 1η ασφαλιστική κατηγορία.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ειδικά για τους μη μισθωτούς ασφαλισμένους με παράλληλη μισθωτή απασχόληση, μέχρι τη λήψη στοιχείων εισφορών μισθωτής απασχόλησης, αναστέλλεται η έκδοση ειδοποιητηρίου ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτού.

Για την αναστολή λαμβάνεται υπόψη η αίτηση-δήλωση του ασφαλισμένου, η οποία υποβάλλεται μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του e-ΕΦΚΑ.

Σε περίπτωση που κατά τη λήψη των στοιχείων εισφορών μισθωτής απασχόλησης διαπιστωθεί η μη υποβολή ΑΠΔ, θα αναζητούνται οι αντίστοιχες εισφορές μη μισθωτού της κατηγορίας κατάταξής του.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα