back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Πάγωσαν» στη γραφειοκρατία τα «Σπίτια του Παιδιού» για τα ανήλικα θύματα σεξουαλικής βίας

Διαβάστε επίσης

Οργανώσεις παιδικής προστασίας  ζητούν από την κυβέρνηση να επισπεύσει τις απαραίτητες νομικές βελτιώσεις και διαδικασίες για την άμεση λειτουργία των Σπιτιών του Παιδιού. Υπογραμμίζουν δε την ανάγκη διατήρησης της αυτονομίας και αυτοτέλειάς τους, όπως αυτή προβλέπεται θεσμικά.

Το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS και η Terre des hommes Hellas ενώνουν τις φωνές τους με το Συνήγορο του Πολίτη και την καθηγήτρια Εγκληματολογικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ολγα Θεμελή, και ζητούν την άμεση λειτουργία των Αυτοτελών Γραφείων Ανηλίκων Θυμάτων «Σπίτια του Παιδιού», με σκοπό την ουσιαστική προστασία των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και σεξουαλικής  βίας σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Διαδικτυακή συζήτηση  με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για το θέμα διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 στις 13.00, οι οργανώσεις. 

Τα ανήλικα θύματα καταθέτουν δεκάδες φορές για την κακοποίησή τους

«Η μεταχείριση των παιδιών – θυμάτων βίας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα προβληματική και οδηγεί στην περαιτέρω κακοποίησή τους από το σύστημα διαμηνύουν οι διοργανωτές. Κατά κανόνα, τα παιδιά καλούνται να περιγράψουν την παραβίαση που υπέστησαν σε πολύωρες καταθέσεις, σε διαφορετικές υπηρεσίες κατά τα διάφορα στάδια της διαδικασίας (προανάκριση, ιατροδικαστική εξέταση, κύρια ανάκριση, πραγματογνωμοσύνη, ακροαματική διαδικασία, κ.λπ.), σε ακατάλληλους χώρους και συνθήκες, και σε επαγγελματίες που δε διαθέτουν επαρκείς γνώσεις και εκπαίδευση, αλλά ούτε και υποστήριξη. Η πρόσφατη ανακοίνωση της αστυνομίας για μαγνητοσκόπηση των καταθέσεων ανηλίκων δεν λύνει το πρόβλημα.

Τι είναι τα «Σπίτια του Παιδιού»

Τα Αυτοτελή Γραφεία Ανήλικων Θυμάτων (Σπίτια του Παιδιού) είναι δομές εξειδικευμένες και ειδικά στελεχωμένες για τη δικανική εξέταση των ανήλικων θυμάτων κακοποίησης και σεξουαλικής βίας. Πρόκειται για τη βέλτιστη αλλά και κοινή πρακτική στην Ευρώπη και παγκοσμίως, η οποία επιτρέπει στα ανήλικα θύματα να εξετάζονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, φιλικούς για το παιδί, από εξειδικευμένους επιστήμονες, με ειδικά συστήματα βιντεοσκόπησης που επιτρέπουν τη μοναδική κατάθεση του παιδιού. Διασφαλίζουν, δηλαδή, την αξιοπιστία της δικανικής εξέτασης (forensic interview) και την ανεύρεση της αλήθειας δίχως τον επανατραυματισμό των θυμάτων.

Τα Σπίτια του Παιδιού θεσμοθετήθηκαν στη χώρα μας το 2017 (Ν4478/2017), προβλέποντας τη δημιουργία 5 τέτοιων δομών (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Πάτρα και Ιωάννινα). Ενοικιάστηκαν χώροι και τα Σπίτια στελεχώθηκαν με εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο μάλιστα εκπαιδεύτηκε στο National Children’s Advocacy Center της Αμερικής.  Παρόλα αυτά, τέσσερα χρόνια μετά, τα Σπίτια του Παιδιού δεν λειτουργούν ακόμα.

Το πόρισμα του Συνήγορου του Πολίτη

Στο 16σέλιδο πόρισμα με τίτλο «Καθυστέρηση λειτουργίας της δομής Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων «Σπίτι του Παιδιού» τον Σεπτέμβριο του 2020 του Συνήγορου του Πολίτη διαπιστώνεται ότι προκύπτουν σοβαρές  καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση διοικητικών διαδικασιών, αδράνεια και παραλήψεις  των αρμοδίων υπηρεσιών από το 2017 έως σήμερα, με συνέπεια να μην λειτουργεί  ούτε ένα από τα προβλεπόμενα 5 Αυτοτελή Γραφεία Προστασίας Ανήλικων Θυμάτων «Σπίτι του Παιδιού»

«Η καθυστέρηση ανταπόκρισης στις επιταγές της διεθνούς και εθνικής  νομοθεσίας, καθώς και υιοθέτησης των βασικών αρχών της φιλικής προς τα παιδιά δικαιοσύνης και πρακτικών, που πλέον έχουν καθιερωθεί και εφαρμόζονται στο  σύνολο των αναπτυγμένων χωρών, έχουν ως επακόλουθο διαρκείς και σοβαρές  παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης, οι οποίες πέραν των άλλων εκθέτουν τη χώρα μας διεθνώς. Υπενθυμίζεται, σε σχέση  με αυτό, ότι η Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ, σε συνέχεια της  υποβολής από την Ελλάδα των περιοδικών εκθέσεων (κατά το άρθρο 44 της  ΔΣΔΠ),έχει ζητήσει ειδικότερη ενημέρωση και διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία  «Σπιτιών του Παιδιού» για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης των  παιδιών και την φιλική προς τα παιδιά δικαιοσύνη» αναφέρεται στο πόρισμα και συνεχίζει τονίζοντας: «Ζητείται η διερεύνηση των παραπάνω αναφερόμενων διοικητικών παραλήψεων και λαθών που οδήγησαν στην παρούσα κατάσταση, καθώς και ενδεχόμενων πειθαρχικών ευθυνών».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση στο Zoom 

Meeting ID: 960 2967 7492  Passcode: 766401 

Καλλιόπη Ασλανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα