back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αυστηροποίηση των ποινών για την κακοποίηση ζώων ζητούν οι Αθηναίοι

Διαβάστε επίσης

Στην υποχρεωτική στείρωση και σήμανση όλων των ζώων συντροφιάς φαίνεται να επικεντρώνονται οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Αθήνα 9.84, με αφορμή το σχετικό νομοσχέδιο που προτίθεται σύντομα να φέρει η κυβέρνηση στην Βουλή.

Η πλειοψηφία των ιδιοκτητών τάσσεται υπέρ της υποχρεωτικής στείρωσης, ενώ δεν λείπουν και οι «φωνές» πολλών που διαφωνούν με αυτή την διάταξη κάνοντας λόγο για «περιορισμό της ελευθερίας του ζώου».

Η συντριπτική πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της περαιτέρω αυστηροποίησης των ποινών για όσους «ηθελημένα ή όχι κακοποιούν ζώα» και συμφωνούν αντίστοιχα με την αυστηροποίηση του υφιστάμενου πλαισίου επιβολής προστίμων για διοικητικές παραβάσεις των ιδιοκτητών συντροφιάς, όπως η εγκατάλειψη, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός και η δηλητηρίαση (φόλες). Να σημειωθεί ότι με το νέο νομοσχέδιο που αφορά τα ζώα, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, φαίνεται να εισάγονται διοικητικά πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις, όπως για παράδειγμα η επιβολή προστίμου 2.000 ευρώ για αναπαραγωγή ενός ζώου πάνω από έξι φορές.

Αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα της στείρωσης, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, προωθείται η εφεξής υποχρέωση των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς να το στειρώσουν εφόσον είναι σκύλος ή γάτα, εντός 3 μηνών από την απόκτησή του, εφόσον το ζώο είναι άνω του έτους. Σε περίπτωση απόκτησης ζώου κάτω του έτους, η στείρωση ορίζεται ότι πρέπει να γίνει μέσα στους 3 πρώτους μήνες από τη συμπλήρωση του έτους. Σε περίπτωση μη στειρωμένου ζώου, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και χορηγείται στον ιδιοκτήτη τρίμηνη προθεσμία να προβεί στην στείρωση. Εάν η προθεσμία παρέλθει άπρακτη, επιβάλλεται εκ νέου το πρόστιμο.

Τέλος, ιδιοκτήτες ζώων και απλοί πολίτες τάσσονται υπέρ της αυστηροποίησης του νομοθετικού πλαισίου και για όσους ασυνείδητους συνοδούς σκύλων δεν φροντίζουν να μαζεύουν τις ακαθαρσίες των ζώων τους.

Κώστας Κορέλλης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα