back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μ. Σαββίδης: Πρέπει να επεκταθεί η στήριξη προς τις επιχειρήσεις εάν δεν θέλουμε να δούμε μαζικά λουκέτα και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας

Διαβάστε επίσης

«Η κατάσταση στον χώρο του εμπορίου, δεν είναι καθόλου καλή, έχει ξεπεράσει πια οποιαδήποτε όρια. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι πολλά. Ήδη, μέχρι και το προηγούμενο διάστημα που ήμασταν κλειστά, είχαμε διαπιστώσει ότι πάρα πολλές επιχειρήσεις οδεύουν στο να βάλουν λουκέτο. Με τη νέα παράταση του lockdown και χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει όλο αυτό, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο για πάρα πολλές επιχειρήσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Εμπορίου κ. Ευδόκιμος Σαββίδης μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Θεοδόση.

Επικαλέστηκε πρόσφατη έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών η οποία κατέδειξε ότι εάν οδηγηθούμε σε ένα τρίτο παρατεταμένο lockdown, μια στις δύο επιχειρήσεις δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Το εμπόριο είναι το πρώτο που έχει πληγεί και έχει σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της πανδημίας. Μαζί με την εστίαση έχουν παραμείνει κλειστά για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι επιχειρηματίες δεν έχουν άλλες δυνάμεις και ειδικά οι μικρότερες, οικογενειακές επιχειρήσεις και εκεί εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα», σημείωσε.

Τόνισε ότι είναι ανάγκη να επεκταθεί η στήριξη της κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις εάν δεν θέλουμε να δούμε μαζικά λουκέτα και κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας το επόμενο διάστημα.

«Ζητάμε όλα τα χρέη που έχουν συσσωρευτεί να ρυθμιστούν μακροχρόνια ή να κουρευτούν καθώς και να παραταθεί η αναβολή πληρωμής των ενοικίων των καταστημάτων. Αν η κυβέρνηση συνεχίσει να κρατάει κλειστό το εμπόριο, το πρόβλημα θα μεγεθύνεται».

Ερωτηθείς εάν το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να βοηθήσει στο να διατηρηθούν ανοικτές οι επιχειρήσεις και να μειωθούν τα λουκέτα, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει χρόνος να γίνει αυτό.

Ανέφερε, ωστόσο, ότι με την έναρξη του προγράμματος e-λιανικό που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι περίπου 15.000 επιχειρήσεις κατευθύνθηκαν στο να δημιουργήσουν ηλεκτρονικό κατάστημα, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω πρόγραμμα πολύ βοηθητικό καθώς, όπως είπε, όχι μόνο επιδοτείται 100% η δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος αλλά προβλέπονται και άλλες πτυχές ανάπτυξης της ηλεκτρονικής επιχείρησης.

Πρόσθεσε ότι, παράλληλα με αυτήν την ενέργεια τόσο ο ΕΣΑ όσο και άλλοι φορείς συμβάλουν όσο μπορούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με πρωτοβουλίες όπως η δωρεάν επιμόρφωση και κατάρτιση επιχειρηματιών και μη -σε συνεργασία και με την Google, σε ότι αφορά στον τρόπο λειτουργίας του ηλεκτρονικού εμπορίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα