back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άρης Λάσκος: Έρχονται και άλλες καταγγελίες στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών γιατί ο κόσμος θέλει να μιλήσει

Διαβάστε επίσης

Για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και για την μεγάλη πρόκληση που έχει πλέον μπροστά του το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών να συμβάλει στην αποκατάσταση της ”’ειρήνης” στο χώρο, να ξανανιώσουν ασφαλείς οι ηθοποιοί και όταν ανοίξουν τα θέατρα και επιστρέψουν στη σκηνή, να έχουν εξαλειφθεί τέτοιου είδους φαινόμενα, μίλησε ο κ. Άρης Λάσκος, Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΗ, στον Αθήνα 9.84 και στις 

«Ο δρόμος είναι πάρα πολύ μακρύς. Η δουλειά που έχουμε μπροστά μας είναι τεράστια. Σε κάθε περίπτωση, γίνονται βήματα μπροστά και θεωρώ ότι στην πορεία τα πράγματα θα είναι όλο και καλύτερα», είπε.

Πρόσθεσε ότι «έχουμε ανεχτεί τόσα πολλά που η παραβατική συμπεριφορά και ο κακοποιητικός λόγος έχουν γίνει συνώνυμο της ιδιαιτερότητας ή της ελευθερίας της καλλιτεχνικής έκφρασης. Ακόμα και σε επίπεδο Υπουργού μπερδεύτηκε η υποκριτική με την υποκρισία».

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καθοδήγηση από πλευράς ΣΕΗ σε κανέναν ηθοποιό να προβεί σε καταγγελίες, τονίζοντας ότι τόσο η υπόθεση της ηθοποιού Ζέτας Δούκα όσο και οι υπόλοιπες περιπτώσεις καταγγελιών, ξεκίνησαν από την ανάγκη που ένιωσαν άπαντες κατά τη διάρκεια της καραντίνας, έχοντας μείνει για περίπου έναν χρόνο χωρίς δουλειά, να σκεφτούν και να αποφασίσουν σε τι επάγγελμα θα γυρίσουν και να βοηθήσουν με τις μαρτυρίες τους να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Όπως είπε «όλες οι υπόλοιπες υποθέσεις τρέχουν και έρχονται και άλλες καταγγελίες γιατί ο κόσμος θέλει να μιλήσει και βρίσκει αυτό το ασφαλές πλαίσιο».

Πρόσθεσε ότι μετά από εισαγγελική παραγγελία, όλες οι υποθέσεις που αφορούν προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και ελευθερίας πηγαίνουν απευθείας από το ΣΕΗ στον Εισαγγελέα.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ένα επικοινωνιακό σόου που έχει στηθεί από τον συνήγορο υπεράσπισης του τέως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη καθώς και για μια «τεράστια προσπάθεια να επικεντρωθούμε μόνο σε αυτή την υπόθεση που είναι βέβαια η κορωνίδα με το πιο βαρύ κατηγορητήριο που υπάρχει μέχρι στιγμής».

Επίσης, αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους, όπως το ζήτημα της αναγνώρισης των πτυχίων τους και σημείωσε ότι αναμένουν την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης στο Εθνικό Θέατρο καθώς και στο Ελεύθερο Θέατρο.

«Τα πτυχία των ηθοποιών, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων είναι απολυτήρια Λυκείου, δεν αντιστοιχούν σε τίποτα, παρότι σπουδάζουμε τρία χρόνια. Όλα αυτά που περνάμε τώρα συνδέονται και με την εργασιακή συνθήκη. Όταν δουλεύουμε με ποσοστά ή με απλήρωτες και ανασφάλιστες πρόβες, όλα αυτά μαζί ανακυκλώνουν το κομμάτι της σιωπής και της ανοχής. Δεν έχουμε επαγγελματική ταυτότητα. Είμαστε αόρατοι. Όταν με την πανδημία έγινε η αναστολή συμβάσεων, οι ηθοποιοί δεν είχαν συμβάσεις με αποτέλεσμα να μείνουμε εκτός μέτρων στήριξης».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα