back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Θ. Βασιλακόπουλος: Το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει να γίνεται

Διαβάστε επίσης

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα δεν έχει τελειώσει, έχει μεν μια ύφεση αλλά όχι όσο θα θέλαμε», δήλωσε ο Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαρία Παύλου.

«Έχουμε μπροστά μας δύο βασικούς αντιπάλους, τον χειμώνα στη διάρκεια του οποίου όσο κρυώνει ο καιρός, αυξάνει η μεταδοτικότητα του ιού αλλά και την ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων που άνθρωποι θέλουν να ξεσκάσουν γεγονός που οδηγεί σε συμπεριφορές λιγότερο προσεκτικές», τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος, ανέφερε ότι το εμβόλιο που έρχεται θα λύσει το πρόβλημα, ωστόσο, προειδοποίησε πως μέχρι να συμβεί αυτό, όποια δραστηριότητα και αν ανοίξουμε, έστω και λίγο, θα επιβαρύνει επιδημιολογικά την τρέχουσα κατάσταση: «Το στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε αυτή τη στιγμή είναι η επιβάρυνση να μην είναι τέτοια που να ξεφύγουμε εκτός ελέγχου», επισήμανε.

Αναλυτικά:

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΥΠΟΧΩΡΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

«Οι λόγοι είναι πολλοί. Ξεκινήσαμε από βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, ο καιρός κρυώνει και αυξάνεται η μεταδοτικότητα, ο κόσμος δεν φοβάται όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας, το καλοκαίρι ξεθαρρέψαμε, υπάρχουν αρνητές του κορονοϊού και περιοχές που ο κόσμος δεν λειτουργεί το ίδιο προσεχτικά, συνολικά. Ο ιός είναι πάρα πολύ σκληρός αντίπαλος».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΙΟΥ

«Η μετάλλαξη υπάρχει ήδη. Είναι αυτή που έχει επικρατήσει στο δεύτερο κύμα της πανδημίας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη και οδηγεί σε μικρή αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού αλλά μάλλον σε μικρή μείωση της θνησιμότητα. Δεν έχει κάνει τέτοιου είδους μετάλλαξη ώστε να υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι μη αποτελεσματικό. Εάν διαπιστωθεί κάποια στιγμή κάτι τέτοιο, μπορεί πολύ γρήγορα το εμβόλιο να προσαρμοστεί στην όποια μετάλλαξη».

ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΘΑ ΠΕΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ

«Όπως αποτυπώνεται και στις ανάλογες δημοσκοπήσεις, υπάρχει σε πρώτη φάση ένα επαρκές ποσοστό συνανθρώπων μας που δηλώνουν ότι θα κάνουν το εμβόλιο. Επίσης, από τις ίδιες δημοσκοπήσεις προκύπτουν στοιχεία που αναφέρουν ότι όσο χαμηλότερο είναι το μορφωτικό επίπεδο τόσο μικρότερη είναι και η αποδοχή του εμβολίου. Το γεγονός αυτό πρέπει να μας οδηγήσει σε συγκεκριμένες στρατηγικές προκειμένου να πείσουμε, με την σωστή εκπαίδευση και με επιστημονική αλήθεια, τους λιγότερο μορφωμένους συμπολίτες μας που πέφτουν πιο εύκολα θύματα συνωμοσιολογιών, ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και πρέπει να γίνεται. Θεωρώ ότι σταδιακά, μόλις οι πρώτοι πολίτες κάνουν το εμβόλιο και θα αθροίζεται εμπειρία από όλο τον κόσμο, θα πειστούν και εκείνοι να το κάνουν».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα