back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αθαν. Δημόπουλος στον Αθήνα 9.84: «Λύση στη πανδημία, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού για να χτιστεί σταδιακά ανοσία»

Διαβάστε επίσης

«Λύση στο νέο κορονοιό  θα έχουμε  όταν προχωρήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού και χτιστεί σταδιακά,  σημαντική ανοσία» τόνισε ο καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας και πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφερόμενος μέσω του  Αθήνα 9. 84 και της Ελενας Μπρέγιαννη, στους διασταγμούς που διατυπώνει μερίδα του πληθυσμού.
Μιλώντας στο σταθμό της πόλης ο κ Δημόπουλος τόνισε πως «οι κλινικές μελέτες διαθέτουν όλα τα εχέγγυα αξιοπιστίας που προκύπτουν από τη διεξαγωγή τους σύμφωνα με τους όρους της καλής κλινικής πρακτικής. Δηλαδή έναν ευρύ αριθμό εθελοντών, ανεξάρτητες αρχές που επόπτευσαν τη   διαδικασία των μελετών ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, αλλά και σοβαρούς εγκριτικούς μηχανισμούς όπως ο FDA. Συνεπώς, όποιο εμβόλιο ή εμβόλια πάρουν έγκριση, θα είναι απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορονοιού.»
Εξήγησε τα ζητούμενα σε σχέση με τα εμβόλια, ανέλυσε τα στάδια  της διαδικασίας του εμβολιασμού και αποκάλυψε το χρονοδιάγραμμα επιστροφής στην καθημερινότητα
Αναλυτικά:
ΓΙΑ ΤΗ ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΠΑΡΑ ΤΗΝ  ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗ ΑΝΑΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΕΚΘΕΤΙΚΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ  ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ
«Το θετικό σημείο είναι ότι διαπιστώνεται μια επιπέδωση της επίπτωσης των νέων κρουσμάτων. Επίσης,  δεν έχουμε μεγάλη αύξηση  στους νοσηλευόμενους ασθενείς και υπάρχουν ακόμα κάποια μικρά περιθώρια στις ΜΕΘ των νοσηλευτικών μονάδων της Αττικής.
 
Οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες δηλαδή διασωληνώσεις, θάνατοι και νέα κρούσματα βρίσκονται σε συνάρτηση με τη θερμοκρασία, την αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και την αποφυγή του συνωστισμού.  
 
Λύση θα έρθει όταν θα έχουμε εμβόλιο ή εμβόλια και προχωρήσει ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, οπότε θα υπάρξει σημαντική ανοσία στο νέο κορονοιό»
ΓΙΑ ΤΟ  ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΠΟΥ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΒΡΕΤΤΑΝΙΑ
«Εχει ανακοινωθεί ότι μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου θα υπάρξει απόφαση  σχετικά με τους φακέλλους των δύο μελετών που έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση των δεδομένων τους, χωρίς τίποτε να αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει και νωρίτερα.
Θα ακολουθήσει η τμηματική διανομή των εμβολίων σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ όπως ορίζει η κεντρική  συμφωνία και αναλόγως του πληθυσμού τους.»
                    ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΣΤΑΓΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ
«Οι Ελληνες στην πλειονότητά τους κατανοούν ότι το εμβόλιο θα είναι η λύση στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως κράτος και ανθρωπότητα.  Οι κλινικές μελέτες διαθέτουν όλα τα εχέγγυα αξιοπιστίας που προκύπτουν από τη διεξαγωγή τους σύμφωνα με τους όρους της καλής κλινικής πρακτικής. Δηλαδή έναν ευρύ αριθμό εθελοντών, ανεξάρτητες αρχές που επόπτευσαν τη   διαδικασία των μελετών ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους, αλλά και σοβαρούς εγκριτικούς μηχανισμούς όπως ο FDA. Συνεπώς, όποιο εμβόλιο ή εμβόλια πάρουν έγκριση, θα είναι απόλυτα ασφαλή και αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση του κορονοιού.»
                                  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ  
«Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες προκειμένου να εμβολιαστεί το 60 με 70% του πληθυσμού και εφόσον αποδειχθεί πως η αποτελεσματικότητα είναι στο 90%, σύμφωνα και με τις πρώτες εκτιμήσεις των κλινικών μελετών, η επιστροφή στην καθημερινότητα θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό με τον οποίο θα προμηθευόμαστε ως χώρα, το εμβόλιο ή τα εμβόλια.
 
Μιλάμε για μια περίοδο 4 έως 6 μηνών, στη διάρκεια της οποία θα πρέπει να παραμείνουν όλα τα μέτρα προτασίας που ήδη γνωρίζουμε, επειδή η συλλογική ανοσία οικοδομείται σταδιακά.»
                                 ΓΙΑ ΤΑ ΖΗΤΟΥΜΕΝΑ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ
«Ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η διάρκεια της ανοσίας και εάν το εμβόλιο θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όπως ισχύει με το εμβόλιο της Pheizer, που γίνεται σε δύο δόσεις με διαφορά ενός μηνός μεταξύ τους.    Δεν ξέρουμε εάν θα πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, όπως το εμβόλιο της γρίπης, αν θα είναι σταθερό ή αν θα πρέπει να αλλάζει η σύνθεσή του, ανάλογα με τις μεταλλάξεις του ιού.Δεν ξέρουμε επίσης τι προστασία θα παρέχει στις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες όπως εκείνες με πολλές συννοσηρότητες, νοσογόνο παχυσαρκία, μεγάλη ηλικία κλπ»
                                              ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ
«Η Ειδική Επιτροπή Εμβολιασμών θα καθορίσει με σαφήνεια τη διαδικασία και τις προτεραιότητες.  Εάν κάποιος νοσεί χωρίς να το γνωρίζει, όντας  ασυμπτωματικός, δεν αποτελεί πρόβλημα δεδομένου ότι ο ιός δεν εισάγεται στον οργανισμό του, αλλά μόνον ένα μικρό τμήμα, έναντι του οποίου και θα αναπτυχθούν αντισώματα.»
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα