back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Κούλα Αρμουτίδου στον Αθήνα 9.84: «Μεγάλο μέρος της κοινωνίας είναι δυστυχώς απαθέστατο. Παρατηρεί και σιωπά. Η ελληνική οικογένεια έχει χαρακτηριστικά πατριαρχικής κοινωνίας, σε ακραία μορφή»

Διαβάστε επίσης

«Μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας είναι δυστυχώς απαθέστατο, εφησυχασμένο και βολεμένο. Απλά παρατηρεί τι γίνεται και σιωπά. Η ελληνική οικογένεια έχει τα χαρακτηριστικά της πατριαρχικής κοινωνίας σε ακραία μορφή» τόνισε η μητέρα της δολοφονημένης Ελένης Τοπαλούδη, Κούλα Αρμουτίδου στον Αθήνα 9.84 και στις Ελεονώρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου.

Δύο χρόνια μετά το στυγερό έγκλημα στη Ρόδο και ανήμερα της επετείου για τη «Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών», η κυρία Αρμουτίδου σε μια συνέντευξη- ξέσπασμα στο σταθμό της πόλης, μίλησε για αυτό που συνέβη και δεν πρέπει να ξανασυμβεί. Θυμίζοντας το σύνθημα «Ποτέ μην ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη, καμία άλλη δολοφονημένη» που κυριαρχούσε στα πανό των συγκεντρωμένων έξω από τα δικαστήρια, εκείνες τις δύσκολες ημέρες.

Αναλυτικά:

ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΘΕΣ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟ ΣΕ Ο,ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΕ ΑΚΡΑΙΑ ΜΟΡΦΗ

«Δυστυχώς, ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας είναι απαθέστατο σε ό,τι συμβαίνει γύρω του. Είναι εφησυχασμένοι, βολεμένοι. Παρατηρούν τι γίνεται και όταν συμβαίνουν τέτοιου είδους γυναικοκτονίες όπως στη περίπτωση του δικού μου του παιδιού, απλώς σιωπούν. Η ελληνική οικογένεια έχει τα χαρακτηριστικά πατριαρχικής κοινωνίας, σε ακραία μορφή. Με φυλετική ανισότητα και μισογυνισμό.»

Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΠΕΙΔΗ ΗΞΕΡΕ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ, ΣΙΩΠΗΣΕ

«Ρίχνω ευθύνες σε μια ολόκληρη τοπική κοινωνία που κλείνει το στόμα και όταν χρειάζεται να μιλήσει, σιωπά. Ηξεραν για τις επιθετικές συμπεριφορές των δραστών. Στη Λίνδο, όπου είχαν τα μαγαζιά τους, από τη στάση που κράτησαν μόλις έμαθαν τι συνέβη στην Ελένη, ήταν λες να περίμεναν την εξέλιξη αυτή για το παιδί μου.»

ΤΗ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΓΥΝΑΙΚΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ

«Αυτό το φρικτό έγκλημα έγινε επειδή η Ελένη ήταν γυναίκα και δεν είχε τη δύναμη των δύο μιασμάτων που την βασάνισαν και την πέταξαν ακόμα ζωντανή, στον ορμίσκο. Τα καρκινώματα της κοινωνίας, τολμήσανε να τη ρίξουν στον υγρό τάφο αιμόφυρτη με την προοπτική να φτάσει η θάλασσα το σώμα της στην Αφρική και να μην τη βρω ποτέ πια στη ζωή μου.

Αυτή είναι η κατάσταση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα. Αναπαράγονται βίαιες συμπεριφορές γιατί δεν αναλαμβάνουμε δράση από τη πρώτη στιγμή. Χτυπάει το καμπανάκι και προσπαθούμε ως γονείς -κάποιοι- να σώσουμε αυτούς τους βίαιους χαρακτήρες. Αν είμαστε ανεπαρκείς, αμόρφωτοι και απαίδευτοι υπάρχουν κρατικές δομές, ειδικοί παιδοψυχίατροι -ψυχολόγοι , κοινωνικοί λειτουργοί, που μπορούν να βοηθήσουν.

Θα ζω μια ζωή στο πόνο, στη φρίκη παιδεύοντας το μυαλό μου με χιλιάδες γιατί ..Γιατί τόση βία, κακία, απονιά κι απανθρωπιά; Σε τι τους φταίξαμε…Οι γονείς τους εκκολάψανε βιαστές και δολοφόνους. Τους μεγάλωσαν με τη λογική του χρήματος . Εγώ από την πρώτη στιγμή που την ένοιωσα στο κορμί μου διάβαζα και μετά της έλεγα για την αξία της μόρφωσης. Πασχίζαμε να καλυτερέψουμε τα μυαλά και το επίπεδό μας. Εκείνοι σε τι επένδυσαν άραγε, αφού ούτε το σχολείο δεν τέλειωσαν τα παιδιά τους;
Αν είσαι παιδί φτωχής οικογένειας μπορεί να κάνει κάποιος να κάνει καμιά καταγγελία. Αν είσαι όμως παιδί ανθρώπων με πολύ χρήμα που είναι και χορηγοί τοπικών παραγόντων σε προεκλογικές εκστρατείες, τότε υπάρχουν άκρες και κατάλληλες γνωριμίες παντού, σε όλα τα επίπεδα.»

ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ

Στην επισήμανση ότι η Ελένη Τοπαλούδη θυματοποιήθηκε για μία ακόμη φορά και στη δίκη για τη δολοφονία της, η μητέρα της παρατήρησε: «σε όλες τις περιπτώσεις βιασμών υπάρχει η υποκρισία για δήθεν συναίνεση του θύματος. Υπάρχει βιαστής που χρειάζεται συναίνεση για να βιάσει; Οι γυναίκες που καταγγέλλουν βιασμό αποτρέπονται από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Το ίδιο συμβαίνει και στις οικογένειες με κακοποιητές συζύγους. Ούτε καν συντάσσονται εκθέσεις στα αστυνομικά τμήματα από όπου εκδιώκονται σαν σκουπίδια. Εκτιμώ πως η γυναικοκτονία σε βάρος του παιδιού μου συνέβαλε στο να αλλάξει, έστω και λίγο, η λογική της Αστυνομίας.»

Η κυρία Αρμουτίδου μιλώντας για την αντιμετώπιση της κόρης της από τις αστυνομικές αρχές της Ρόδου, έκανε λόγο για υποκρισία και κοροϊδία. «Το παιδί μου πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα της Ρόδου και την έδιωξαν λες και ήταν τσιφλίκι του ανθυπαστυνόμου και του αστυφύλακα… Μα δεν υπάρχουν θεσμοί και φορείς; Ποιος έχει την ευθύνη; Είδατε να γίνεται κάτι; Υπάρχει μια υποκρισία και μια κοροϊδία από το κράτος και τους θεσμούς.»

ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΜΟΥ ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΚΟΛΑΨΩ ΕΝΑΝ ΒΙΑΣΤΗ. ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΙΣΟΤΗΤΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

Και κατέληξε στέλνοντας μήνυμα διεκδίκησης και ισότητας.Όπως τόνισε «μεγαλώνω αγόρι και το μεγαλώνω με αγάπη για τις γυναίκες. Δε θα εκκολάψω μέσα στο σπίτι μου έναν βιαστή. Προσωπικά ντρέπομαι που γεννήθηκα στην Ελλάδα. Πρέπει να διεκδικήσουμε καλύτερη παιδεία και πραγματική ισότητα μεταξύ των φύλων.»

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα