back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βολιβία: Ολική επιστροφή του Έβο Μοράλες

Διαβάστε επίσης

O πρώην πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες, που επέστρεψε από την εξορία πριν από λιγότερο από μία εβδομάδα, ανέλαβε χθες Τρίτη ξανά τα ηνία του κόμματός του, Κίνημα προς τον Σοσιαλισμό (MAS), το οποίο κέρδισε στις προεδρικές εκλογές και επικεφαλής του οποίου μέχρι πρότινος ήταν ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Λουίς Άρτσε.

“Εκτιμώντας τα αποτελέσματα των εκλογών και άλλα ζητήματα αποφασίσαμε ομόφωνα ότι από εδώ και πέρα ο Έβο θα αναλάβει την προεδρία του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό”, δήλωσε ο ίδιος ο Μοράλες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την πόλη Κοτσαμπάμπα, εκλογικό του προπύργιο στην κεντρική Βολιβία.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι συγκάλεσε συνέδριο του MAS στις 21 Νοεμβρίου προκειμένου να συζητηθούν οι υποψήφιοι του κόμματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο.

Το MAS, το κόμμα που ίδρυσε ο Μοράλες το 1997 προτού εκλεγεί πρόεδρος της Βολιβίας από το 2006 έως το 2019, κέρδισε στις προεδρικές εκλογές της 18ης Οκτωβρίου ήδη από τον πρώτο γύρο.

Στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2019 ο Μοράλες διεκδίκησε τέταρτη θητεία. Κηρύχθηκε νικητής, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε νοθεία. Έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων παραιτήθηκε και έφυγε από τη Βολιβία καταφεύγοντας στην Αργεντινή. Μια μεταβατική κυβέρνηση ανέλαβε τα ηνία της χώρας και εν αναμονή των νέων προεδρικών εκλογών.

Μετά τη θριαμβευτική επιστροφή του στις περιοχές των αυτοχθόνων της Βολιβίας την προηγούμενη εβδομάδα, με χιλιάδες ανθρώπους να έχουν βγει στους δρόμους για να τον καλωσορίσουν σε όλη τη διαδρομή των 1.200 χιλιομέτρων από τα σύνορα με την Αργεντινή μέχρι την Κοτσαμπάμπα, ο Μοράλες είναι ιδιαίτερα ενεργητικός πολιτικά.

Έχει εγκατασταθεί σε μια κοινότητα καλλιεργητών κόκας στην επαρχία Τσαπάρε και δηλώνει ότι συντονίζει τις υποθέσεις του κράτους μαζί με τον πρόεδρο Άρτσε, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Οικονομικών στις κυβερνήσεις Μοράλες.

Newsroom Αθήνα 9,84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα