back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μανώλης Πιμπλής στον Αθήνα 9.84: Το βιβλίο φίλος και σύντροφος του ανθρώπου στις σημερινές συνθήκες

Διαβάστε επίσης

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έρχεται στις οθόνες μέσω διαδικτύου, λόγω της πανδημίας, από τις 19 έως τις 29 Νοεμβρίου. Λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια της μιλήσαμε με τον διευθυντή της έκθεσης Μανώλη Πιμπλή.

Από την Μαρία Βασιλοπούλου

Η 17η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης έρχεται φέτος στις οθόνες μέσω διαδικτύου, λόγω των δύσκολων συνθηκών. Τι σημαίνει αυτό για την φετινή διοργάνωση; Τι αλλάζει;

«Αλλάζει το γεγονός ότι δεν θα έχουμε βέβαια του πάγκους των εκδοτών, τα περίπτερά τους να περιηγηθούμε, να δούμε τα βιβλία, να τα ξεφυλλίσουμε από κοντά. Αυτό είναι φυσικά μεγάλη αλλαγή και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη φυσική επαφή και με το βιβλίο και με τους ανθρώπους, αλλά νομίζω ό,τι μπορεί να γίνει για να υποκατασταθεί αυτή η σχέση προσπαθούμε να το κάνουμε και να το καταφέρουμε. Θα είναι μία έκθεση που θα έχει και πάλι πολλούς εκθέτες και πολλές εκδηλώσεις, θα έχει περίπου 100 εκθέτες, εκδότες και φορείς και περί τις 210 εκδηλώσεις».

Τι περιλαμβάνει το φετινό διαδικτυακό πρόγραμμα της έκθεσης;

«Υπάρχουν πράγματα για πολλά και διαφορετικά γούστα και νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο για τον κάθε αναγνώστη να περιηγηθεί στο site της έκθεσης www.thessalonikibookfair.gr. Η έκθεση έχει πολλούς θεματικούς άξονες, δηλ. έχει κεντρικό θεματικό άξονα «Ο χρόνος στη λογοτεχνία, η λογοτεχνία στον χρόνο» με τέσσερις εκδηλώσεις που οργανώνει το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και άλλες που οργανώνουν και οι εκδότες, που συγκεντρώνει θεωρητικό και ευρύτερο ενδιαφέρον. Έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις με συγγραφείς Έλληνες και ξένους που έχουν γράψει για την πανδημία, εκδηλώσεις για το 1821 και τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τα βιβλία που βγαίνουν για την επέτειο και πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις για το προσφυγικό. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν το Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το Φεστιβάλ Μετάφρασης και το Φεστιβάλ Λογοτεχνικής Περφόρμανς. Μία άλλη θεματική που συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον είναι η ενότητα «Λογοτεχνία και Μνήμη». Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις με συζητήσεις που έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον και είναι κοντά στα θέματα που μας απασχολούν και της επικαιρότητας και άλλα. Σε αυτή την έκθεση έχει κανείς τη δυνατότητα να συνομιλήσει και με ξένους συγγραφείς από πολύ μακρινές περιοχές, που είναι δύσκολο να έρθουν στην φυσική έκθεση. Αυτή είναι η περίπτωση π.χ. του Ελληνοαμερικανού Τζορτζ Πελεκάνος που την πρώτη ημέρα της έκθεσης θα συνομιλήσει με την Μικέλα Χαρτουλάρη και ο οποίος πάντα δέχεται την πρόσκληση μας και πάντα είναι δύσκολο να έρθει».

Από τα στοιχεία που αναφέρατε καταλαβαίνω πως η ανταπόκριση είναι μεγάλη.

«Είναι μεγάλη η ανταπόκριση. Ο εκδοτικός κόσμος έχει αγκαλιάσει την έκθεση. Στη φυσική έκθεση έχουμε φτάσει να οργανώνουμε 500 εκδηλώσεις σε τέσσερις ημέρες κι αυτό έχει αντίκτυπο και στην υποδοχή και της διαδικτυακής. Το ενδιαφέρον υπάρχει. Οι εκδότες θέλουν να οργανώνουν, οι συγγραφείς θέλουν να συμμετέχουν, δεν έχουν και πολλές ευκαιρίες αυτή την εποχή λόγω της πανδημίας. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, είναι ότι αγαπούν την έκθεση και θέλουν πάντα να συμμετέχουν. Κι αυτό είναι πάρα πολύ ωραίο κι έχει κερδηθεί.

Ποιός είναι ο στόχος για φέτος μια δύσκολη χρονιά για το βιβλίο;

«Ο στόχος είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού, να δείξει ότι το βιβλίο και ο λογοτεχνικός λόγος έχει πολλά να δώσει στον άνθρωπο, στις σημερινές συνθήκες στις οποίες ζούμε. Το βιβλίο είναι φίλος και σύντροφος του ανθρώπου ειδικά σε τέτοιες συνθήκες, αλλά και σε όλες τις συνθήκες. Και το βιβλίο μπορεί να είναι και εικόνα, με την έννοια ότι οι ίδιες οι λέξεις παράγουν εικόνες, η φαντασία ξεδιπλώνει εικόνες στη διάρκεια της ανάγνωσης, άρα το βιβλίο, οι λέξεις δεν είναι εχθρός της εικόνας, το αντίθετο και νομίζω ότι μπορούμε να καλλιεργήσουμε και αυτή την πλευρά του πράγματος. Άλλωστε, νομίζω ότι αυτή η έκθεση θα αφήσει ένα διαφορετικό αποτύπωμα, θα δημιουργήσει μία νέα σχέση του λόγου με την εικόνα, δηλ. από εδώ και μπρος – ελπίζουμε και το ευχόμαστε να γίνεται από την ερχόμενη χρονιά κανονικά και η φυσική έκθεση- δεν μπορεί παρά να υπάρχει πια και μία ψηφιακή πλευρά της. Αυτό ήταν αναπόφευκτο, ούτως ή άλλως έπρεπε να γίνει, και ευκταίο κιόλας για να υπάρχει και αποθήκευση των όσων σημαντικών γίνονται στην φυσική έκθεση, να μπορεί κανείς να τα δει, άφού έχουν καταγραφεί, και στο χρόνο που επιθυμεί και να μπορεί να τα δει και κάποιος βιβλιόφιλος που δεν μπορεί να βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη τις συγκεκριμένες ημερομηνίες και ζει σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Άρα αφήνει και μία παρακαταθήκη αυτή η ψηφιακή έκθεση, η οποία θα μας είναι χρήσιμη στο μέλλον».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα