back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 16:00

Διαβάστε επίσης

Στη Σάμο, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μόλις έφτασε στο νησί συναντήθηκε με τους γονείς των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την οδύνη του και τα βαθιά του συλλυπητήρια για το τραγικό γεγονός. Αυτή την ώρα προεδρεύει σε σύσκεψη παρουσία και του Νίκου Χαρδαλιά θέλοντας να έχει εικόνα της έκτασης της ζημιάς σε ατομικές ιδιοκτησίες και σε δημόσιες υποδομές.

Στη Σμύρνη, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, 26 είναι οι νεκροί ενώ τους 880 ξεπερνούν οι τραυματίες. Πριν από λίγο οι διασώστες ανέσυραν ζωντανούς μετά από 23 ώρες μια μάνα και τα 3 από τα 4 παιδιά της. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για τον απεγκλωβισμό και του 4ου παιδιού της.

Την συμπαράσταση της χώρας του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρωσίας , Βλαντιμήρ Πούτιν με τηλεγράφημά του στο πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ανθρώπινες απώλειες και καταστροφές από το φονικό σεισμό στη Σάμο. Επίσης με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια επικοινώνησαν πλήθος ομολόγων του, προκειμένου να του εκφράσουν τα συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή τους .

Από την Τρίτη το πρωί θα τεθούν σε ισχύ τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, βάσει των οποίων, η επικράτεια χωρίζεται, πλέον, σε δύο ζώνες: Τη ζώνη Επιτήρησης και τη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου.

Στη ζώνη Αυξημένου Κινδύνου, όπου εντάσσονται οι περιοχές που μέχρι σήμερα βρίσκονται όχι μόνο στο «κόκκινο», αλλά και στο «πορτοκαλί»- δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα αλλά και η Αττική- στις προηγούμενες ρυθμίσεις προστίθενται και οι ακόλουθες:

-Αναστέλλεται η λειτουργία όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ’ οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα.

-Το ίδιο θα ισχύει και για τους χώρους ψυχαγωγίας, πολιτισμού και άθλησης: Μπαρ, καφέ, κινηματογράφοι, μουσεία και θέατρα, όπως και γυμναστήρια κλειστά.

Σε αντίθεση με την άνοιξη, ωστόσο, δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού.

Στην πρώτη κατηγορία, της Επιτήρησης, εντάσσονται όλοι οι νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο» και στα υφιστάμενα μέτρα, προστίθενται:

-Χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

-Περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 12:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί.

-Εφαρμογή τηλε-εργασίας 50% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

-Πλήρης τηλε-εκπαίδευση στα πανεπιστήμια. -Όχι συναθροίσεις.

Οι νέοι κανόνες θα ισχύσουν από τις 6 το πρωί της Τρίτης, ενώ διατηρείται σε ολόκληρη την επικράτεια η λειτουργία της βιομηχανίας, του λιανεμπορίου και των σχολείων και παραμένουν ανοιχτές υπηρεσίες, όπως τα ξενοδοχεία και τα κομμωτήρια.

Επίσημη ενημέρωση για τα νέα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, θα κάνει στις 19:30 το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ενώ θα συμμετάσχει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στο μεταξύ συνεχίζονται τα τεστ του ΕΟΔΥ για τον κορωνοϊό σε γειτονιές της Αθήνας όπου σήμερα πραγματοποίησαν δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στην πλατεία Ευτέρπης, στο Μαρούσι. Πραγματοποιήθηκαν 704 έλεγχοι, εκ των οποίων ανευρέθηκαν τέσσερα θετικά δείγματα

Σε 1,5 δις ευρώ αποτιμάται το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος των επιπλέον μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που ανακοίνωσε για τον μήνα Νοέμβριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου θα απαιτηθούν συνολικά 2,3 δις ευρώ. Το πρόσθετο πακέτο μέτρων αφορά κατά κύριο λόγο σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που δραστηριοποιούνται σε “πορτοκαλί” και “κόκκινες” περιφέρειες της χώρας και ειδικότερα στους κλάδους της εστίασης, του αθλητισμού και του πολιτισμού που κλείνουν για ένα μήνα με κρατική εντολή. Μεταξύ άλλων ανακοινώθηκαν:

Ένταξη των επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος στον 4ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Νοέμβριο.

Θεσπίζεται υποχρεωτικό “κούρεμα” 40% σε επαγγελματικά και οικιακά (α κατοικία) ενοίκια για πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας..

Αναστέλλεται ,μέχρι τα τέλη Απριλίου, η πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών οφειλών για επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους.

Θα χορηγηθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ στους απασχολούμενους σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες, κλπ) που θα τεθούν σε αναστολή εργασίας.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, με δήλωσή του, καταδίκασε την επίθεση στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ανακοίνωσε τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις των Πανεπιστημίων και την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας την προσεχή Δευτέρα. Τον προπηλακισμό του πρύτανη καταδικάσαν και όλα τα κόμματα.

Παγκόσμια συγκίνηση για τον θάνατο του πολυβραβευμένου ηθοποιού Σον Κόνερι ο οποίος πέθανε σε ηλικία 90 ετών. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ, πρωταγωνιστώντας συνολικά 7 ταινίες του.

Στην αθλητική επικαιρότητα και την 7η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ…

Ολυμπιακός – Απόλλων Σμύρνης,

5 και τέταρτο Βόλος – Λάρισα ΚΑΙ Ατρόμητος – ΠΑΣ Γιάννινα

και στις 7 και μισή: Λαμία – Παναθηναϊκός.

Και ο καιρός

Γενικά αίθριος στην Αττική. Θερμοκρασία έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα