back to top
24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.5 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

gopafree η Σύρος: Ειδικοί κάδοι για τα αποτσίγαρα και ατομικά τασάκια μπαμπού

Διαβάστε επίσης

Η δράση “gopafree” για την ανακύκλωση αποτσίγαρων, που υλοποιεί η ΑΜΚΕ Cigaret Cycle, επεκτείνεται και στην Σύρο, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων ανακύκλωσης για τα αποτσίγαρα σε κεντρικά σημεία του νησιού.

Η δράση υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Σύρου Ερμούπολης, του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Δήμου Σύρου Ερμούπολης και της εταιρείας ONEX Neorion Shipyards, εφαρμόζεται ήδη τόσο σε κεντρικούς δημόσιους χώρους που έχουν επιλεχθεί, όσο και στο χώρο των ναυπηγείων. Οι κάδοι τοποθετήθηκαν από το ΦΟΔΣΑ, ενώ το πρόγραμμα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα, καθώς τα έσοδα θα διατεθούν αρχικά στον Σύλλογο “Εθελοντική Αιμοδοσία Σύρου.”

Συνολικά στη Σύρο θα τοποθετηθούν 65 κάδοι και η επέκταση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί με την έναρξη της επόμενης θερινής περιόδου στο παραλιακό μέτωπο.

Την ίδια στιγμή, τοποθετήθηκαν κάδοι και στο ναυπηγείο Σύρου, ενώ ειδικά ατομικά ανακυκλώσιμα τασάκια από μπαμπού με το σύνθημα “gopafree,” δόθηκαν στους εργαζομένους για να τους θυμίζουν τον τελικό προορισμό των αποτσίγαρων που είναι η συλλογή τους στους ειδικούς κάδους και η ανακύκλωση. Η δράση και το σημαντικό κοινωνικό μήνυμα της ανακύκλωσης παρουσιάστηκε και σε ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός στη Σύρο, στη διάρκεια του φιλικού αγώνα βόλεϊ μεταξύ των ομάδων Α1 κατηγορίας, Φοίνικας Σύρου ONEX και Ολυμπιακού, δήλωσε μιλώντας στον Αθήνα 9.84, ο συνιδρυτής και υπεύθυνος της Cigaret Cycle, Γιώργος Σακελλαρίου.

Και συνεχίζει, η Cigaret Cycle χαιρετίζει στην Σύρο την συνεργασία δημόσιας και ιδιωτικής πρωτοβουλίας που στόχο έχει να μεταδώσει ένα κοινωνικό μήνυμα με πολλούς αποδέκτες, να κάνει την ανακύκλωση και για τα απορρίμματα από τα αποτσίγαρα μια καθημερινή συνήθεια. Στόχος μας είναι πάντα να υλοποιούμε δράσεις που αγκαλιάζει η κοινωνία, να βρεθούμε κοντά σε φορείς και επιχειρήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος “gopafree” σε όλη την Ελλάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε λέει, ότι στην Ελλάδα 22 δισεκατομμύρια γόπες καταλήγουν κάθε χρόνο στο περιβάλλον, ή αλλιώς 3.500 τόνοι, αριθμός ιδιαίτερα υψηλός αναλογικά με τον πληθυσμό. Το 40% αυτών καταλήγει στις θάλασσες με τεράστιες επιπτώσεις για τα θαλάσσια οικοσυστήματα, τη βιοποικιλότητα και φυσικά την ανθρώπινη υγεία, για τον λόγο αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει εκδώσει ήδη από την περσινή χρονιά σχετική οδηγία καλώντας τις χώρες-μέλη της να εντάξουν στην εθνική τους νομοθεσία μία σειρά μέτρων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Το πρόγραμμα gopafree σημείωσε δεν στοχεύει απλώς στην απομάκρυνση των αποτσίγαρων από το περιβάλλον αφού το να καταλήξουν στα σκουπίδια δεν θα είχε καμμιά διαφορά, έχει τρείς πυλώνες. Πρώτον η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους τους οποίους μπορούν να αποτελέσουν τα αποτσίγαρα για το περιβάλλον.

Δεύτερον, η συλλογή με την τοποθέτηση ειδικών κάδων. Και η ανακύκλωση των αποτσίγαρων.

Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει η δυνατότητα ανακύκλωσης των αποτσίγαρων και αναγκαζόμαστε και στέλνουμε τα κοντέινερ με τις γόπες στη Γαλλία και Γερμανία αναφέρει, όμως από το 2021 ο διαχωρισμός θα γίνεται εδώ, το χαρτί και τα υπολείμματα του καπνού μέσω της κομποστοποίησης θα γίνονται λίπασμα εξαιρετικής ποιότητας για την ανθοκομία, όχι για βρώσιμα προϊόντα γιατί δεσμευόμαστε από την Ευρωπαϊκή ένωση, το δε φίλτρο θα συνεχίσει να βγαίνει στο εξωτερικό, ως πρώτη ύλη βιομηχανικού πλαστικού.

Όπως διευκρίνισε, μέρος των εσόδων από την πώληση της ανακυκλώσιμης ύλης που προκύπτει από τα αποτσίγαρα θα διατίθεται για την αγορά γυαλιών και ακουστικών σε συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης και ακοής με σκοπό την ανάκτηση των αισθήσεων και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους.

Τέλος σύμμαχοι μας σε αυτή την πρωτοβουλία είναι οι δήμοι και οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να υιοθετήσουν το εγχείρημα. Οι δήμοι έχουν αρχίσει και ανταποκρίνονται στο πρόγραμμα, κάνουμε μια συνεχή προσπάθεια και ένα διαρκή αγώνα για να μπορέσουμε να ενημερώσουμε τους δήμους και να προχωρήσουμε σε συνεργασίες γιατί λόγω της κατάστασης που διαμόρφωσε η πανδημία και το lockdown, μπήκε ένα απότομο φρένο στις δράσεις μας. Είχαμε πάρα πολλά σχέδια σημειώνει ο κ. Σακελλαρίου.

Κώστας Παπανελόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα