back to top
23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Π. Μάρκαρης στον Αθήνα 9.84: «Τις επιπτώσεις θα τις βρούμε μπροστά μας και μετά το πέρας της πανδημίας και αυτό με φοβίζει»

Διαβάστε επίσης

Ο Πέτρος Μάρκαρης, ο διεθνής έλληνας συγγραφέας, επιστρέφει με νέες περιπέτειες για τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα «Ο φόνος είναι χρήμα» από τις εκδόσεις ΚΕΙΜΕΝΑ, έδωσε συνέντευξη στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, μιλώντας για το βιβλίο και για τα σοβαρά θέματα που απασχολούν την κοινωνία, αυτή την περίοδο.

Πρόκειται για μια παράλληλη αφήγηση με διπλό θέμα και δύο ομιλητές, που όπως λέει ο ίδιος, το κάνει για πρώτη φορά. «Ο Χαρίτος και ο Ζήσης αφηγούνται- σε πρώτο πρόσωπο- δύο παράλληλα εξελισσόμενες ιστορίες, που διαδραματίζονται στην Αθήνα του 2019 και στο τέλος ενώνονται για να γίνουν μία. Αυτή είναι η πρωτοτυπία. Είμαι ένας συγγραφέας και άνθρωπος που κάνει αυτό που κάτι μέσα του τον σπρώχνει να το κάνει. Δεν σκέφτομαι καθόλου την ανταπόκριση που θα έχει αυτό που γράφω…»

Ο Μάρκαρης με δεκάδες διηγήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα στο ενεργητικό του, έχοντας τιμηθεί με διεθνή λογοτεχνικά βραβεία και με τα βιβλία του να έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες, είναι κυρίως και πάνω απ όλα ένα πολιτικό όν. Με αγωνίες για το σήμερα, το αύριο και την παγκοσμιοποιημένη κρίση. «Αυτό που με φοβίζει στο παρόν, είναι οι τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο μέσος πολίτης, ειδικά σήμερα με τον κορονοϊό και όσο δεν υποχωρεί η πανδημία, τόσο οι δυνάμεις, οι αντιστάσεις κι η αισιοδοξία, καταρρέουν. Αυτή η διαρκής κάθοδος των μεσαίων οικονομικά στρωμάτων της κοινωνίας, ειδικά στις χώρες του Νότου. Τα μεσαία στρώματα στην Ελλάδα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας και του καθεστώτος της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Χωρίς αυτά έχει πρόβλημα. Τις επιπτώσεις θα τις βρούμε μπροστά μας και μετά το τέλος της πανδημίας κι αυτό με φοβίζει.»

Ο Πέτρος Μάρκαρης γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1937. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Αυστρία και εγκαταστάθηκε στην Αθήνα το 1964. Εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1965 με το θεατρικό έργο Η ιστορία του Αλή Ρέτζο. Μετέφρασε σημαντικά έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας και συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο σε σενάρια ταινιών. Το 1995 κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα Νυχτερινό Δελτίο από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης και ακολούθησαν δεκαοκτώ μυθιστορήματα με τον αστυνόμο Κώστα Χαρίτο. Μετέφρασε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ολόκληρο τον Φάουστ του Γκαίτε, καθώς και την πρώτη γραφή του Φάουστ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα