back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οι δράσεις και παρεμβάσεις του δήμου Αθηναίων για τους άπορους, άστεγους και οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας

Διαβάστε επίσης

Σειρά δράσεων και παρεμβάσεων για τους άπορους, άστεγους και οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας ετοιμάζει ο Δήμος Αθηναίων από τον επόμενο μήνα, όπως αποκαλύπτει στον «Αθήνα 9.84» ο Πρόεδρος του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Γρηγόρης Λέων.

Η λειτουργία ενός νέου κέντρου Ψυχικής Υγείας, ενός επιπλέον κοινωνικού ιατρείου, η προσθήκη νέων υπηρεσιών στο κτήριο του παλιού Φρουραρχείου, η άμεση προώθηση νέων προγραμμάτων του δήμου για την στήριξη και ανακούφιση των άπορων οικογενειών, η λειτουργία ενός επιπλέον ξενώνα στο νέο Πολυδύναμο Κέντρο με την δυνατότητα φιλοξενίας 100 ατόμων και η άμεση παράδοση ενός καφέ- εστιατορίου για τους άστεγους συμπολίτες που θα λειτουργεί στο « Κέντρο Ημέρας», αποτελούν το πρώτο πεδίο δράσης του δήμου Αθηναίων για τους οικονομικά αδύναμους συνανθρώπους μας, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες πρωτοβουλίες που για την ώρα δεν είναι ανακοινώσιμες.

«Από τον Σεπτέμβριο και μετά ετοιμάζουμε παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα και κυρίως νέες δομές. Όλο αυτό το διάστημα είδαμε τις ελλείψεις που παρουσιάζαμε ως Δήμος Αθηναίων και ΚΥΑΔΑ στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και προσπαθούμε ουσιαστικά μα καλύψουμε κάθε έλλειψη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λέων.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις του δήμου Αθηναίων, όπως μας τις παρουσίασε ο πρόεδρος του ΚΥΑΔΑ, περιλαμβάνουν:

-Πολύ σύντομα θα βρίσκεται σε λειτουργία ένα νέο κέντρο ψυχικής υγείας για αυτούς τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

-Θα λειτουργήσει σύντομα ένα νέο κοινωνικό ιατρείο

– Δημιουργούνται το αμέσως προσεχές διάστημα νέα καταστήματα όσον αφορά τον χώρο του παλιού φρουραρχείου. Τα καταστήματα θα καλύψουν και επιπλέον ανάγκες, πέραν των τροφίμων και ρούχων που τους διανέμονται μέχρι σήμερα.

-Θα τεθούν σε εφαρμογή επιπλέον προγράμματα για την στήριξη απόρων οικογενειών

-Προστίθενται νέες υπηρεσίες και αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων που θα φιλοξενεί το Πολυδύναμο κέντρο που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον δήμαρχο Αθηναίων και το οποίο επισκέφθηκε μάλιστα και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, θα προστεθεί ένας δεύτερος ξενώνας, καθώς μέχρι σήμερα λειτουργεί ένας που φιλοξενεί 100 άτομα και ένα υπνωτήριο με αντίστοιχο αριθμό. Ο δεύτερος ξενώνας που θα παραδοθεί από τον Σεπτέμβριο θα είναι χωρητικότητας 100 ατόμων και κατά συνέπεια το πολυδύναμο Κέντρο θα έχει την δυνατότητα από Σεπτέμβριο να φιλοξενεί 300 συνολικά άστεγους συμπολίτες μας( 200 στους ξενώνες και 100 στο υπνωτήριο).

– Μέσα στον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το «Κέντρο Ημέρας«, στο Πολυδύναμο κέντρο, με την παράδοση ενός χώρου που θα είναι εστιατόριο -καφέ για τους άστεγους συμπολίτες μας. Η έναρξη των εγγραφών θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο.

«Θα δημιουργήσουμε όσες δομές χρειαστεί για να καλύψουμε κάθε ανάγκη. Έχουμε εντοπίσει όλο αυτό το διάστημα αυτές τις ανάγκες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέων θέλοντας να καταδείξει ότι ο Δήμος έχει στα σκαριά για μετά τον Σεπτέμβριο και επιπλέον δράσεις και παρεμβάσεις.

Να σημειωθεί ότι η δομή του Πολυδύναμου Κέντρου αποτελείται από τρεις πολυκατοικίες στις οποίες λειτουργούν Κέντρο Ημέρας, Υπνωτήριο και Ξενώνας. Στο Κέντρο Ημέρας που διαθέτει λουτρά και πλυντήρια οι άστεγοι μπορούν να πλύνουν τα ρούχα τους και να κάνουν ατομικό λουτρό. Υπάρχουν χώροι φύλαξης των προσωπικών τους αντικειμένων και χώροι όπου οι άστεγοι μπορούν να μπουν στο διαδίκτυο, να παρακολουθήσουν τηλεόραση αλλά και δυνατότητα σίτισης. Στο Υπνωτήριο ο άστεγος μπορεί να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο για να κοιμηθεί, χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες ενώ στον Ξενώνα μπορεί να μένει για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να επαναταχτεί στην κοινωνία.

Η σίτιση των ωφελουμένων, περιλαμβάνει τρία γεύματα ημερησίως (πρωινό, μεσημεριανό γεύμα, δείπνο), θα πραγματοποιείται στη δομή ενώ υπάρχει φύλαξη και σχολαστική καθημερινή καθαριότητα όλων των χώρων του κτιρίου.

Κάθε διαμέρισμα της νέας δομής διαθέτει το δικό του μπάνιο, κουζίνα με ψυγείο και τηλεόραση. Όλα τα διαμερίσματα διαθέτουν διπλά τζάμια, θέρμανση με φυσικό αέριο και πυρασφάλεια.

Στις δομές, που είναι 24ωρης λειτουργίας και στελεχώνονται από ιατρούς, φροντιστές, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, οι ωφελούμενοι εκτός από σίτιση και στέγη, λαμβάνουν ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα και ψυχοκοινωνική στήριξη.

Κώστας Κορέλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα